Δευτέρα 12 Ιουλίου 2021

Ανησυχία για τους σεισμούς στη Θήβα: "Υπάρχει μικρή πιθανότατα να είναι προσεισμική ακολουθία"


 Στάση αναμονής τηρούν οι ειδικοί αναφορικά με τη σεισμική ακολουθία στη Θήβα, που έχουν προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση τους κατοίκους της περιοχής.

Ανησυχία έχει προκαλέσει στους κατοίκους της Θήβας η σεισμική ακολουθία που καταγράφεται στην πόλη τις τελευταίες ημέρες, με τους σεισμολόγους να εμφανίζονται επιφυλακτικοί σχετικά με το τι συμβαίνει στην περιοχή.

Υπενθυμίζεται πως οι περισσότεροι σεισμοί κινούνται γύρω στα δύο Ρίχτερ, ωστόσο τα ξημερώματα της Κυριακής σημειώθηκε και μία δόνηση 4,3 βαθμών.

Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Άκης Τσελέντης, μιλώντας στο OPEN τόνισε πως «εδώ και δύο μέρες έχουμε αρχίζει και καταγράφουμε πλούσια μικροσεισμική ακολουθία βόρεια των Θηβών και μερικά τμήματα είναι κάτω από τη Θήβα».

Οι σεισμοί, όπως εξήγησε, έχουν μικρό εστιακό βάθος και οι πολίτες τούς αντιλαμβάνονται αρκετά, ενώ τους ακολουθεί και κρότος.

«Είναι πολύ παρακινδυνευμένο να πεις κανείς από την πρώτη στιγμή εάν αυτή η ακολουθία είναι προσεισμική ή συνηθισμένη» είπε και εξέφρασε την επιφυλακτικότητά του.

Αναφέρθηκε στο «βεβαρημένο ιστορικό» της Θήβας, όπου στο παρελθόν έχουν σημειωθεί δονήσεις έως και έξι Ρίχτερ, ενώ ο κ. Τσελέντης αναφέρθηκε και στον «άσχημο δομικό ιστό» της πόλης.

«Πρέπει να σιγουρευτούμε ότι δεν πρόκειται για προσεισμική ακολουθία» είπε και εξέφρασε τους φόβους του πως «υπάρχει μικρή πιθανότητα να είναι κάτι τέτοιο».

Επανέλαβε πως η περιοχή είναι πολύ ευάλωτη και υπογράμμισε πως έχουν τοποθετηθεί επτά νέοι σεισμογράφοι, ενώ υπήρξε συντονισμός και από τον δήμαρχο της Θήβας.

Ζήτησε υπομονή 2-3 ημερών και κατέληξε, σημειώνοντας την εκτίμησή του, πως «δεν νομίζω ότι πάμε για μεγαλύτερο σεισμό».



Στο πολύ μικρό εστιακό βάθος των σεισμών αναφέρθηκε και ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Γεράσιμος Χουλιάρας.
Μιλώντας στην ΕΡΤ, τόνισε πως είναι στα 5-6 χιλιόμετρα και επεσήμανε πως τις δονήσεις ακολουθεί «το οστικό κύμα του σεισμού».
«Αυτοί οι μικροσεισμοί συμβαίνουν σε πολύ μικρή απόσταση από μία πόλη σαν τη Θήβα, ουσιαστικά είναι κάτω από τα πόδια από τα σπίτια της πόλης. Τα επίκεντρα των σεισμών είναι σε πολύ μικρό εστιακό βάθος, είναι στα πρώτα 5-6 χλμ., πέρα από τις μικρές δονήσεις που είναι της τάξης των 2-2,2 ρίχτερ. Μαζί με τις δονήσεις ακούγεται και ο θόρυβος, το οστικό κύμα του σεισμού» σημείωσε, ειδικότερα.
«Αυτοί οι μικροί σεισμοί μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα σε ένα παλιό σπίτι» είπε και ζήτησε να «έχουμε τον νου μας».

ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!


Σου άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες;

Εάν ναι βοήθησε μας με το να το κοινοποιήσεις στους φίλους σου.

Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ είναι ΜΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα, χρήσιμα ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ προς ανάγνωση και ενημέρωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάποιο ΝΕΟ και ενδιαφέρον ΑΡΘΡΟ χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ παρέα σας!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις