Τρίτη 6 Ιουλίου 2021

Καλώδιο Κρήτης: Πώς επισπεύσθηκε η ηλεκτρική διασύνδεση με την Πελοπόννησο


 Το παρασκήνιο στο τρίγωνο ΔΕΗ-ΑΔΜΗΕ υπουργείου και το θρίλερ για να μην μείνει στο σκοτάδι το νησί - Η σφοδρή αντιπαράθεση διαχειριστή με ΡΑΕ και οι πυροσβεστικές κινήσεις Σκρέκα


Μπορεί να περιορίστηκαν σε λίγες ώρες οι διακοπές στην  ηλεκτροδότηση της Κρήτης, όμως για την επίσπευση της λειτουργίας του καλωδίου τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου, μεσολάβησε ένα  θερμό παρασκήνιο που εκτυλίχθηκε στο τρίγωνο ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ και υπουργείου και έφερε στην επιφάνεια τις διαφωνίες και τις συγκρούσεις μεταξύ των δύο διαχειριστών ηλεκτρικής ενέργειας.


Αιτία  πολέμου αποτελεί ο διαχωρισμός των παγίων της Κρήτης, μετά την λειτουργία της μικρής διασύνδεσης Κρήτης –Πελοποννήσου που λίγο έλειψε να τινάξει στον αέρα την ηλεκτροδότηση του νησιού μεσούσης της καλοκαιρινής περιόδου και του καύσωνα, όπου η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας χτύπησε κόκκινο.


Με την ολοκλήρωση του έργου τα πάγια του ΔΕΔΔΗΕ που έχει την ευθύνη της ηλεκτροδότησης για όλα τα μη διασυνδεδεμένα νησιά πρέπει να μεταβιβαστούν στον ΑΔΜΗΕ.


Πρόσφατα μάλιστα παρουσιάστηκε σε ημερίδα της ΡΑΕ το λεγόμενο υβριδικό μοντέλο της Κρήτης, το οποίο θα εφαρμοστεί μέχρι να τεθεί σε λειτουργία η μεγάλη διασύνδεση Κρήτης-Αττικής το 2023. Σύμφωνα με αυτό η Κρήτη ως ενιαίο σύστημα που θα συνεχίσει να διαχειρίζεται ο ΔΕΔΔΗΕ μέχρι τη μεταβίβαση των παγίων στον ΑΔΜΗΕ, θα αγοράζει από το target model την ενέργεια που θα μεταφέρει το «μικρό» καλώδιο.


Η παραγωγή των μονάδων της Κρήτης θα εμφανίζεται στο σύστημα ως «εικονικό» φορτίο το οποίο θα εκπροσωπεί ο ΑΔΜΗΕ.


Ο διαχειριστής του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, έχει μέχρι σήμερα όλη την ευθύνη για την ηλεκτροδότηση του νησιού μέσω των πετρελαϊκών σταθμών παραγωγής.  Η βλάβη όμως που προκλήθηκε τις προηγούμενες μέρες στη μονάδα  στα Χανιά έβαλε σε μεγάλη δοκιμασία το σύστημα με το ΔΕΔΔΗΕ να αναγκάζεται από την Παρασκευή το πρωί να προχωρήσει σε διακοπές για να καλύψει τα κενά του συστήματος.


Έλλειμμα προετοιμασίας

Τα όσα μεσολάβησαν απέδειξαν το έλλειμμα προετοιμασίας για να αντιμετωπιστούν τυχόν βλάβες στο δίκτυο του νησιού αλλά και η αυξημένη ζήτηση λόγω θέρους. Έτσι, παρά το γεγονός ότι οι εργασίες του καλωδίου έχουν ολοκληρωθεί εδώ και εβδομάδες ούτε το υπουργείο προχώρησε έγκαιρα στην ρύθμιση που θα άνοιγε το δρόμο για τον διαχωρισμό των παγίων.  


Πληροφορίες αναφέρουν ότι το κενό αυτό επικαλέστηκε αρχικά ο ΑΔΜΗΕ και αρνήθηκε να συνδέσει το καλώδιο, πριν ψηφιστεί η επίμαχη νομοθετική διάταξη για την μεταφορά των παγίων της Κρήτης. Άποψη που αντικρούει ο διαχειριστής, ο οποίος υποστηρίζει ότι είχε ενημερώσει όλους τους εμπλεκόμενους ότι αν παραστεί ανάγκη για έκτακτο λόγο θα μπορούσε να λειτουργήσει τη διασύνδεση για να τροφοδοτήσει με φορτία το νησί όπως και έγινε. Με αρκετή όμως καθυστέρηση  και σε βάρος του ΔΕΔΔΗΕ που επιθυμούσε να αφήσει ανεπηρέαστο το νησί από την βλάβη της μονάδας.


Αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι το καλώδιο της Κρήτης και τα προβλήματα ηλεκτροδότησης στο νησί έφτασαν μέχρι το Μέγαρο Μαξίμου και χρειάστηκε η μεσολάβηση του υπουργού Κώστα Σκρέκα για να ενεργοποιηθεί ο ΑΔΜΗΕ όπως και έγινε. Την Παρασκευή το μεσημέρι συνεργείο τεχνικών έφυγε εσπευσμένα για την Κρήτη και αργά το βράδυ κατάφερε να θέσει σε λειτουργία τη διασύνδεση της Κρήτης με την Πελοπόννησο ώστε να αποκατασταθεί το πρόβλημα και να ηλεκτροδοτηθεί ομαλά το νησί.


Κύκλοι της ΔΕΗ εξέφραζαν πάντως την έκπληξή τους για την στάση του ΑΔΜΗΕ λέγοντας ότι όφειλε να ανταποκριθεί αμέσως στο αίτημα του ΔΕΔΔΗΕ χωρίς να χρειαστεί να μείνει για κάποιες ώρες το νησί χωρίς ρεύμα.


Το καλώδιο της Κρήτης έφερε στην επιφάνεια τις συγκρούσεις που το τελευταίο διάστημα εκδηλώνονται αθόρυβα μεταξύ ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ και έρχονται να προστεθούν στον πολεμικό κλίμα που διαμορφώνεται μεταξύ του Διαχειριστή και της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας. Την ένταση στις σχέσεις των δύο πλευρών έχει προκαλέσει η επιβολή  προστίμου 5 εκ. ευρώ από τη ΡΑΕ για τις καθυστερήσεις στο έργο του Δυτικού Διαδρόμου αλλά και η καθυστέρηση στην  έγκριση του ρυθμιζόμενου εσόδου του ΑΔΜΗΕ, εξαιτίας της οποίας ο διαχειριστής ισχυρίζεται ότι θα έχει φέτος  απώλειες κερδών ύψους 5 εκ ευρώ.


Η δημόσια σύγκρουση ΑΔΜΗΕ –ΡΑΕ που κορυφώθηκε την περασμένη εβδομάδα από τις αιχμηρές δημόσιες δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου κ. Μάνου Μανουσάκη προβληματίζει και την κυβέρνηση αφού πληροφορίες αναφέρουν ότι αναμένεται σκληρή απάντηση από την πλευρά του ρυθμιστή, η οποία θα είχε δημοσιοποιηθεί εάν προηγουμένως το υπουργείο δεν ζητούσε να πέσουν οι τόνοι.


Για το λόγο αυτό αναμένεται εντός των ημερών συνάντηση της ολομέλειας της ΡΑΕ  με την πολιτική ηγεσία προκειμένου να εκτονωθεί η ένταση που τείνει να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!


Σου άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες;

Εάν ναι βοήθησε μας με το να το κοινοποιήσεις στους φίλους σου.

Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ είναι ΜΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα, χρήσιμα ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ προς ανάγνωση και ενημέρωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάποιο ΝΕΟ και ενδιαφέρον ΑΡΘΡΟ χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ παρέα σας!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις