Πέμπτη 8 Ιουλίου 2021

Ξεκάθαρα μειωμένων δυνατοτήτων η τουρκική ΠΑ: ''Τζίφος'' η άσκηση ''Αετός της Ανατολίας''


 Γιάννης Αναγνωστόπουλος

Σύγκριση των ποιοτικών χαρακτηριστικών ανάμεσα στην ''Ηνίοχος» & την ''Αετός της Ανατολίας''

ΗΤουρκία προσπάθησε να απαντήσει στην πολυεθνική άσκηση που πραγματοποίησε στα μέσα Απριλίου (12-22 Απριλίου) η Ελλάδα, την περίφημη ''Ηνίοχος'', με την άσκηση ''Αετός της Ανατολίας''.

Παράλληλα προσπάθησε να πάρει μια ''μυρωδιά'' από τα Rafale που κόμισε σε αυτή το Κατάρ. Και στα δύο όλα δείχνουν πως απέτυχε.


Μια αντιστοίχιση και μόνο ανάμεσα στις δύο ασκήσεις, τα σενάρια, τους συμμετέχοντες, τα αεροσκάφη κ.α είναι αρκετή για να καταλάβει κανείς πως και σε αυτό το επίπεδο η ελληνική επικράτηση ήταν κατά κράτος.

Καταρχήν στην ''Ηνίοχος'' πέρα από την ελληνική συμμετοχή που ήταν σχεδόν με κάθε είδους ιπτάμενο μέσο που διαθέτει, αξίζει να θυμίσουμε πως συμμετείχε η Γαλλία με RAFALE και M – 2000 D, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με F – 16, οι ΗΠΑ με F – 16, MQ – 9, KC – 135, η Ισπανία με F/A – 18 HORNET, το Ισραήλ με F – 15, F – 16, ο Καναδάς με Air Weapon Managers – GCI και η Κύπρος με ελικόπτερο AW 139. Συνολικά συμμετείχαν περί τα 100 αεροσκάφη ενώ στην Ανδραβίδα φιλοξενήθηκαν περί τα 2.500 άτομα όλων των αποστολών.
 
Με παρατηρητές συμμετείχαν η Αυστρία, η Αίγυπτος, η Ιορδανία, η Ρουμανία και η Σλοβενία.

Στην ''Αετός της Ανατολίας'' που ξεκίνησε στις 21 Ιουνίου και ολοκληρώθηκε την Τετάρτη, συμμετείχαν πέρα από την Τουρκία με τα δικά της ιπτάμενα μέσα, το Αζερμπαϊτζάν με Su-25, το Κατάρ με Rafale και το Πακιστάν με JF-17…Με εξαίρεση δηλαδή τα Rafale και τα τουρκικά F-16, η υπόλοιπη δύναμη σίγουρα δεν φημίζεται για τις επιδόσεις της.

Συνολικά συμμετείχαν 57 αεροσκάφη και 537 άτομα.

Αντίστοιχα μπορεί να διαπιστώσει κανείς και την ποιοτική και ποσοτική ανωτερότητα των σεναρίων που έλαβαν χώρα στην Ηνίοχος:

Επιθετικές Επιχειρήσεις Αντεπίθεσης – Offencive Counter Air Operations (OCA)
Αμυντικές Επιχειρήσεις – Air Defence Operations (ADO)
Επιχειρήσεις Αντεπίθεσης Επιφανείας με συνδρομή Αεροπορικής Δύναμης σε Χερσαίες και Θαλάσσιες Επιχειρήσεις – Counter Surface Force Operations (CSFO) including Air Power Contribution to Land Ops (APCLO) and Air Power Contribution to Maritime Ops (APCMO)
Αποστολές Αναγνώρισης (RECCE)
Αποστολές Έρευνας και Διάσωσης Μάχης – Combat Search And Rescue
Αποστολές κατά Χρονικά Ευαίσθητων Στόχων – Time Sensitive Target
Επιχειρήσεις Άμεσης Καταστολής Στόχων – Dynamic Targeting
Επιχειρήσεις Επιθετικής Σάρωσης – High Value Airborne Asset
Επιχειρήσεις Υποστήριξης – Slow Mover
Αντίστοιχα στην Αετός της Ανατολίας θα μπορούσε να πει κανείς πως δοκιμάστηκαν μόνο τα βασικά σενάρια

Εγγύς Αεροπορική Υποστήριξη
Επιχειρήσεις Άμεσης Καταστολής Στόχων
Αποστολές κατά Χρονικά Ευαίσθητων Στόχων
Αεροπορικές Επιχειρήσεις Εναντίον Δυνάμεων Επιφανείας
Εκεί που φαίνεται η κολοσσιαία διαφορά με την ''Ηνίοχος'' είναι οι αριθμοί των πτήσεων που πραγματοποιήθηκαν. Χαρακτηριστικά στις 15 ημέρες του Αετού της Ανατολίας πραγματοποιήθηκαν με το ζόρι 450 πτήσεις όταν στις 10 ημέρες τις Ηνίοχος πραγματοποιήθηκαν 1320!

Ένα συμπέρασμα που μπορεί να εξάγει κανείς ολοκληρώνοντας, είναι πως η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία με βάση την άσκηση ''Ηνίοχος'', μπορεί να σχεδιάσει και να πραγματοποιήσει επιχειρήσεις υψηλής έντασης και μεγάλης μαζικότητας την στιγμή που η αντίστοιχη τουρκική ακόμα ψάχνει τα πατήματά της μετά το ξήλωμα που υπέστη ύστερα από το αποτυχημένο πραξικόπημα. Αν το βάζαμε με ταχύτητες δηλαδή, η Ελληνική τρέχει με 100 χιλιόμετρα άνετα ενώ η τουρκική αγκομαχά για τα 50.

ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!


Σου άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες;

Εάν ναι βοήθησε μας με το να το κοινοποιήσεις στους φίλους σου.

Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ είναι ΜΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα, χρήσιμα ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ προς ανάγνωση και ενημέρωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάποιο ΝΕΟ και ενδιαφέρον ΑΡΘΡΟ χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ παρέα σας!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις