Δευτέρα 30 Αυγούστου 2021

Ερχεται δομικός ανασχηματισμός – Όλο το παρασκήνιο

 


ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ

Σε ρυθμό ανασχηματισμού κινείται η κυβέρνηση, καθώς οι ενδείξεις συγκλίνουν ότι η επιστροφή, σήμερα το πρωί, του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη,

από την ιδιωτική επίσκεψη στις ΗΠΑ, θα σηματοδοτήσει την αντίστροφη μέτρηση για τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, που όλα δείχνουν ότι θα γίνουν πριν από τη ΔΕΘ ώστε να δοθεί εκεί το έναυσμα για επανεκκίνηση με στόχο όχι μόνο την άμυνα απέναντι στην υγειονομική κρίση που παραμένει απειλητική για τους ανεμβολίαστους, αλλά και την αναπτυξιακή αντεπίθεση με αξιοποίηση και του σημαντικού εργαλείου του Ταμείου Ανάκαμψης για την ανασυγκρότηση του παραγωγικού μοντέλου της οικονομίας, καθώς και την ακόμα ταχύτερη υλοποίηση του μεταρρυθμιστικού έργου της κυβέρνησης.

Ενα σενάριο που κυκλοφορεί ευρέως τα τελευταία 24ωρα φέρει ως πιθανή την διενέργεια ανασχηματισμού ακόμη και σήμερα, ώστε και η αυριανή προγραμματισμένη τακτική συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου -η ατζέντα της οποίας περιλαμβάνει σειρά νομοσχεδίων- να γίνει με τη νέα σύνθεση.

Την Τετάρτη ο κ. Μητσοτάκης θα βρίσκεται στο Μπλεντ της Σλοβενίας, όπου θα συμμετέχει σε φόρουμ ηγετών για το μέλλον της Ευρώπης, μετά θα πάει στη Θεσσαλονίκη όπου θα έχει επαφές με τους παραγωγικούς φορείς εν όψει ΔΕΘ και την Παρασκευή στη Μασσαλία για να λάβει μέρος στη διεθνή διάσκεψη για τη βιοποικιλότητα στη Μεσόγειο.

Ενα άλλο σενάριο τοποθετεί τον ανασχηματισμό το προσεχές Σαββατοκύριακο ή στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, ώστε, σε κάθε περίπτωση, η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, στις 11 και 12 Σεπτεμβρίου, να γίνει με γνωστό το νέο κυβερνητικό σχήμα.

Οποια χρονική στιγμή και αν επιλέξει τελικά ο πρωθυπουργός, η έμφαση από πλευράς του αναμένεται να δοθεί όχι μόνο σε πρόσωπα, αλλά σε δομικού χαρακτήρα παρεμβάσεις για την αποτελεσματικότερη λειτουργία της κυβέρνησης. Πρόκειται άλλωστε για λογική που διέπει όλες τις διορθωτικές κινήσεις που έχει κάνει μέχρι σήμερα στο κυβερνητικό σχήμα, με ενδεικτική τόσο τη δημιουργία αυτόνομου υπουργείου Μετανάστευσης σε αναγνώριση του λάθους της κατάργησής του όσο και τις κινήσεις προσαρμογής σε νέα δεδομένα που προέκυπταν στην πορεία, όπως η προετοιμασία του εθνικού σχεδίου ανάκαμψης που έφερε τις περσινές στοχευμένες παρεμβάσεις, αλλά και η δημιουργία θέσεων υφυπουργών σε σημαντικούς τομείς όπως η Πολιτική Προστασία στις αρχές 2020 και η διαχείριση των φυσικών καταστροφών μετά τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές.

Το μήνυμα που σε κάθε περίπτωση εκπέμπεται από το Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι ο πρωθυπουργός γνωρίζει τις δυσλειτουργίες του κυβερνητικού σχήματος, ενώ η παραδοχή ότι υπήρξαν και λάθη κατά τη διαχείριση των πρόσφατων πυρκαγιών είναι δεδομένο πως έχει αποτελέσει έναυσμα για να επιταχυνθούν οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι ο επικείμενος ανασχηματισμός θα έχει ως βασικό μήνυμα την απόδοση ευθυνών σε πρόσωπα, ακόμη και αν υπάρξουν τελικά αλλαγές στην ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που αποτελεί ένα από ερωτηματικά αυτού του ανασχηματισμού, δεδομένου ότι η παρουσία του κ. Χρυσοχοΐδη στην κυβέρνηση συνδέεται από αρκετούς και με το άνοιγμα του κ. Μητσοτάκη στο χώρο του Κέντρου, όπου η απήχηση του πρωθυπουργού συνεχίζει να είναι πολύ μεγάλη.

Υπενθυμίζεται ότι ο τελευταίος… μίνι ανασχηματισμός έγινε στις αρχές του 2021 και περιελάμβανε τέσσερις αλλαγές υπουργών, (Εσωτερικών, Εργασίας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αγροτικής Ανάπτυξης), ενώ η πιο πρόσφατη αναδιάταξη έγινε πριν από δύο εβδομάδες και αφορούσε το ίδιο το Μέγαρο Μαξίμου, με την αναβάθμιση του Ακη Σκέρτσου σε υπουργό Επικρατείας, αλλά και την τοποθέτηση του Γιάννη Οικονόμου στη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου.

Σημειώνεται ότι αμετακίνητοι από το πρώτο κυβερνητικό σχήμα έχουν παραμείνει ο αντιπρόεδρος, Π. Πικραμμένος, και 14 υπουργοί, και θεωρείται βέβαιο ότι ένας αριθμός εξ αυτών, που εκτιμάται ότι θα μπορούσε να ξεπεράσει τους πέντε, είτε θα μετακινηθούν είτε σε κάποιες περιπτώσεις θα μείνουν εκτός κυβερνητικού σχήματος.

Σημαντικές αλλαγές αναμένονται και σε επίπεδο υφυπουργών, όπου πάντως έχουν συντελεστεί αυτή τη διετία περισσότερες αλλαγές, καθώς σε σχέση με το αρχικό κυβερνητικό σχήμα του Ιουλίου 2019, τρεις έχουν αναβαθμιστεί σε υπουργοί (Ν. Μηταράκης, Κ. Σκρέκας και Α. Σκέρτσος), τρεις (Θ. Σκυλακάκης, Ν. Παπαθανάσης και Στ. Πέτσας) σε αναπληρωτές υπουργοί, ενώ

έχουν απομακρυνθεί 8 υφυπουργοί και έχουν εισέλθει έκτοτε στην κυβέρνηση 16 νέα πρόσωπα ως υφυπουργοί.

Εχουν αυξηθεί επίσης από 29 που ήταν στο αρχικό κυβερνητικό σχήμα σε 37 τα μέλη της Κ.Ο. της Ν.Δ. που συμμετέχουν στην κυβέρνηση, αριθμός που εκτιμάται ότι θα μεγαλώσει ακόμη περισσότερο, όπως και ο αριθμός των γυναικών που ήταν μόλις 5 στο πρώτο κυβερνητικό σχήμα και φθάνουν σήμερα τις 9.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 

ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!


Σου άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες;

Εάν ναι βοήθησε μας με το να το κοινοποιήσεις στους φίλους σου.

Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ είναι ΜΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα, χρήσιμα ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ προς ανάγνωση και ενημέρωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάποιο ΝΕΟ και ενδιαφέρον ΑΡΘΡΟ χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ παρέα σας!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις