Τετάρτη 18 Αυγούστου 2021

Συνεχίζεται ο εφιάλτης στα Βίλια: Διαρκής αλλαγή των ανέμων - Στις φλόγες τυλίχθηκε σπίτι


 Η κατάσταση στα Βίλια είναι δραματική καθώς οι συνεχείς αλλαγές στην πορεία των ανέμων αποτελούν απειλή και για τα σπίτια του οικισμού.

Άμεσος είναι ο κίνδυνος για τον οικισμό στα Βίλια καθώς οι φλόγες τις τελευταίες ώρες κινούνται σύμφωνα με τις έντονες εναλλαγές των ανέμων που άλλοτε τις οδηγούν στα σπίτια και άλλοτε ανακόπτουν την πορεία τους. Παρανάλωμα έγινε σπίτι λίγο έξω από το χωριό, όπου κάποιες οικίες έχουν εκκενωθεί.

Η φωτιά συνεχίζει το καταστροφικό της έργο για ακόμα μία ημέρα και η αγωνία κορυφώνεται καθώς τουλάχιστον δύο φορές έχει φτάσει σχεδόν στις αυλές σπιτιών στα Βίλια. Λίγο πριν τις 15:30 είχε γίνει αίτημα για την απομάκρυνση των κατοίκων.

Μετά τις 16:00 φάνηκαν τα πρώτα ενθαρρυντικά σημάδια για ανακοπή της πορείας του μετώπου προς τα Βίλια, ωστόσο ο κίνδυνος παραμένει κάτι που επιβεβαιώθηκε λίγη ώρα αργότερα όταν, μετά τις 17:00 οι φλόγες έφτασαν και πάλι μερικές εκατοντάδες μέτρα από το χωριό.

Υπάρχει συνεχής αλλαγή της φοράς του ανέμου, ενώ η πυροσβεστική δημιουργεί τείχος προστασίας για τον οικισμό.

Μιλώντας στο Open, ο αντιπεριφερειάρχης Αττικής Βασίλης Κόκκαλης ανέφερε ότι ουσιαστικά τα πράγματα άλλαξαν πολύ από τις 14:30 και μετά όπου αρχικά δεν απειλούνταν το χωριό, ωστόσο, «στα καλά καθούμενα ο άνεμος αλλάζει και άρχισε να έρχεται προς τα Βίλια». Στη δραματική περιγραφή του ανέφερε ότι τότε δεν υπήρχε απειλή για το χωριό, ωστόσο, μετά από 10 λεπτά έγινε εισήγηση για εκκένωση.

«Είναι τραγικά τα πράγματα, είναι πολύ κοντά στα Βίλια (σ.σ. η φωτιά), ουτε χιλιόμετρο από το χωριό» ανέφερε.

Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης ανέφερε ότι κάποια σπίτια έξω από τον οικισμό έχουν εκκενωθεί, το χωριό όχι ακόμα, και δίνεται μάχι να μην τον προσεγγίσει η φωτιά.

Οι προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων, επίγειων και εναέριων, συνεχίζονται για τον έλεγχο του νοτίου μετώπου της πυρκαγιάς προς Βένιζα, Γκίνη και Αγία Τριάδα, με ενέργειες διάνοιξης ζωνών για αποφυγή της επέκτασης προς Καντήλι και Μελετάκι.

Η πύρινη λαίλαπα που μαίνεται έχει, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, «καταπιεί» πάνω από 80.000 στρέμματα δάσους. Παράλληλα, έχουν αναφερθεί και ζημιές σε σπίτια στον οικισμό Άγιος Γεώργιος.


Στην πυρκαγιά που μαίνεται από το μεσημέρι της Δευτέρας, 16 Αυγούστου, επιχειρούν 370 πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένων εννέα ομάδων πεζοπόρων τμημάτων, 130 οχήματα, συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ καθώς και των δυνάμεων που έχουν διατεθεί από τον Ευρωπαϊκό μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα από την Πολωνία 143 πυροσβέστες με 46 οχήματα.

Για την συνδρομή στον συντονισμό των δυνάμεων έχει διατεθεί το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ.

Από αέρος έχουν κινητοποιηθεί οκτώ ελικόπτερα και τρία αεροσκάφη, ενώ συνδρομή παρέχουν, ο Ελληνικός Στρατός με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και μηχανήματα έργου, εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και χωματουργικά μηχανήματα της Περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τις πυροσβεστικές δυνάμεις συντονίζει ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.

ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!


Σου άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες;

Εάν ναι βοήθησε μας με το να το κοινοποιήσεις στους φίλους σου.

Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ είναι ΜΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα, χρήσιμα ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ προς ανάγνωση και ενημέρωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάποιο ΝΕΟ και ενδιαφέρον ΑΡΘΡΟ χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ παρέα σας!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις