Τρίτη, 3 Αυγούστου 2021

Γιαννιτσά: Για μαζικές παραιτήσεις ετοιμάζονται γιατροί του Νοσοκομείου

 


του Παύλου Νεκτάριου Παπαδόπουλου

Πριν δύο εβδομάδες η ΠΕΛΛΑNEWS ανέδειξε το μεγάλο θέμα της «αποψίλωσης» ιατρών με μετακινήσεις από το Νοσοκομείο Γιαννιτσών προς άλλα Νοσοκομεία της χώρας. Θέμα,

που προκάλεσε την απάντηση της Διοίκησης του Νοσοκομείου, η οποία όπως ξεκαθαρίσαμε εξ αρχής, δεν ευθύνεται για την κατάσταση, η οποία οφείλεται και αποτελεί ευθύνη της 3ης ΥΠΕ, δηλαδή την «άψυχη» γραφειοκρατική υπηρεσία της Θεσσαλονίκης. Πάντως, έστω κι έτσι, απάντηση υπήρξε, τόσο για τις προγραμματισμένες προσλήψεις, όσο και για τη διαχείριση του υπάρχοντος προσωπικού.

Εμάς, μας ικανοποίησε ως απάντηση, μιας και υπάρχει προγραμματισμός. Ως προς το σημείο ότι δεν άλλαξε κάτι και οι γιατροί που μετακινήθηκαν δεν επέστρεψαν, σαφώς αυτό δεν ικανοποιεί κανέναν, με αποτέλεσμα να υπάρχει αυτή τη στιγμή έντονο κλίμα ανησυχίας και κινητικότητας στις Κλινικές της Παθολογικής, μιας και δύο παθολόγοι και ένας αναισθησιολόγος παραμένουν αποσπασμένοι σε Νάουσα, Πτολεμαΐδα κα Έδεσσα.

Σ’ όλα αυτά βέβαια και πριν αναφέρουμε κάποια πράγματα επιπλέον, καθώς οι εξελίξεις τρέχουν, πρέπει να προσθέσουμε την πρόθεση-σχεδιασμό της Κυβέρνησης για «συγχωνεύσεις» Νοσοκομείων. Οι δρομολογούμενες συγχωνεύσεις και καταργήσεις εντούτοις δεν αφορούν μόνον νοσοκομειακές δομές αλλά και εργαστήρια και εξοπλισμό σε μία προσπάθεια, όπως λέει η κυβερνητική πλευρά, «εξορθολογισμου των διαθέσιμων δυνάμεων με στόχο τη δημιουργία ενός ευέλικτου και αποδοτικού συστήματος. Συνεπώς, στο μικροσκόπιο βρίσκονται όλα τα Νοσοκομεία σε όλη την Ελλάδα. Είναι κι αυτά της Πέλλας; Πότε η Πέλλα γλίτωσε από δυσάρεστες αλλαγές; Ποτέ. Από ευχάριστες έμεινε απ’ έξω πολλάκις όμως. Ο Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, σε σημείο δηλώσεων του έχει αναφέρει ότι «δεν γίνεται να έχουμε τρία νοσοκομεία μέσα σε ακτίνα 20-30 χιλιομέτρων», τη στιγμή που η πανδημία έδειξε ότι στην Ελλάδα, στο ΕΣΥ, υπάρχουν δομές υγείας «δύο ταχυτήτων». Όλα αυτά βέβαια, προκάλεσαν αντιδράσεις, σε προσωπικό Νοσοκομείων τα οποία έχουν «μπει» πρώτα στη λίστα αυτής της, ας το πούμε, αναδιάρθρωσης.

Σε επιστημονικό επίπεδο

Η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Πέλλας δεν φαίνεται να έμεινε ικανοποιημένη από την απάντηση που δόθηκε στο ρεπορτάζ της ΠΕΛΛΑNEWS, το οποίο αναρτήθηκε και διαδικτυακά μέσα από το pellanews.gr.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της μετά την απάντηση που δόθηκε «έχει επανειλημμένα καταγγείλει τις απαράδεκτες μετακινήσεις ιατρών για την συγκάλυψη των τεράστιων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τμήματα και κλινικές των Νοσοκομείων, τα Κέντρα Υγείας και τα εμβολιαστικά κέντρα, από την χρόνια υποστελέχωση του δημόσιου τομέα υγείας.

Από τη μία δεκάδες κενές οργανικές θέσεις και από την άλλη προσλήψεις με το σταγονόμετρο και συνεχείς υποχρεωτικές («εντέλλεσθε») μετακινήσεις ιατρών, που περιφέρονται κάνοντας έναν αγώνα δρόμου από τη μία δομή υγείας στην άλλη.

Αυτή τη φορά τα εντέλλεσθε έπεσαν βροχή στην παθολογική κλινική του Νοσοκομείου Γιαννιτσών, που σηκώνει όλους αυτούς τους τρομερούς μήνες της πανδημίας το κύριο βάρος της αντιμετώπισης της. Είναι προφανές ότι το Υπουργείο Υγείας, η 3η ΥΠΕ και οι Διοικήσεις των Νοσοκομείων του Νομού αντιμετωπίζουν τους μέχρι πρότινος «ήρωες» ως αναλώσιμο προσωπικό. στίβοντας από αυτούς μέχρι και την τελευταία σταγόνα της προσφοράς τους, ευτελίζοντας και απαξιώνοντας το λειτούργημα του νοσοκομειακού ιατρού».

Η ΕΝΙΠ Πέλλας τονίζει ότι «οι αναγκαστικές μετακινήσεις δυναμιτίζουν τη λειτουργία της Παθολογικής κλινικής, παραλύουν τις λειτουργίες της και αναστέλλουν την παροχή υπηρεσιών Υγείας σε νευραλγικούς τομείς (ογκολογικό ιατρείο, διαβητολογικό ιατρείο κλπ), διαλύοντας ταυτόχρονα την εφημεριακή της λειτουργία. Φαίνεται πως δεν έχουν ούτε ιερό ούτε όσιο.

Ενώ η πανδημία ανέδειξε τη γύμνια του δημόσιου συστήματος υγείας, από τα πιο επίσημα κυβερνητικά χείλη ανακοινώθηκαν συγχωνεύσεις και καταργήσεις νοσοκομείων. Η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Πέλλας έχει κατ’ επανάληψη καταγγείλει αυτήν την προσφιλή τακτική όλων όσων κυβέρνησαν τουλάχιστον την τελευταία δεκαετία, που σχεδιασμένα υπονομεύουν το δημόσιο σύστημα υγείας, ωθώντας τους ασθενείς στον ιδιωτικό τομέα υγείας, ενώ με την περικοπή του κονδυλίου για την Υγεία (φέτος εν μέσω πανδημίας μείωση κατά 600.000.000 ευρώ) εξοικονομούν κονδύλια υπέρ των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων (μείωση φορολογικών συντελεστών, φοροαπαλλαγές, επιδοτήσεις κλπ)».

 

Σημειώνει με νόημα πως «οι νοσοκομειακοί γιατροί δεν είμαστε περιφερόμενος θίασος!».

Έτσι καταλήγουν με τρεις απαιτήσεις:

«Να ανακληθούν άμεσα οι μετακινήσεις των δύο παθολόγων της Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Γιαννιτσών. Να ανακληθούν όλες οι αναγκαστικές μετακινήσεις με εντέλλεσθε που είναι σε ισχύ και να επιστρέψουν οι γιατροί στις δομές όπου εργάζονται.

Να παρθούν εδώ και τώρα όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε με ταχύτατες διαδικασίες να καλυφθούν οι ανάγκες στα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της ΠΕ Πέλλας, με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Να μονιμοποιηθούν άμεσα χωρίς όρους και προϋποθέσεις όλοι οι επικουρικοί συνάδελφοι μας».

 

Σε πολιτικό επίπεδο

Για "απογύμνωση" του Νοσοκομείου Γιαννιτσών, κάνει λόγο, σε πολιτικό πεδίο, και η Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Πέλλας.

Αναλυτικά αναφέρονται τα εξής:

Ενώ αναφέρεται εξ αρχής στις πανελλήνιες και στην παιδεία, κατόπιν αναφέρει ότι «την ίδια και χειρότερη αντιμετώπιση έχει και η δημόσια υγεία που θα έπρεπε να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, εν μέσω πανδημίας, με το 4ο κύμα προ των πυλών και με την αδυναμία να πειστεί ο πολίτης για το εμβόλιο. Εδώ μετά το χειροκρότημα στο προσωπικό των δημόσιων νοσοκομείων, έρχεται η απογύμνωση και η απαξίωσή τους. Η κραυγή αγωνίας για ακόμη μια φορά από τους νοσοκομειακούς γιατρούς, έρχεται να καταγγείλει επανειλημμένα στην Πέλλα απαράδεκτες μετακινήσεις ιατρών για την κάλυψη των τεράστιων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τμήματα και κλινικές των Νοσοκομείων, τα Κέντρα Υγείας και τα εμβολιαστικά κέντρα, από την υποστελέχωσητους.

Φαίνεται πως το νέο «ντιλ» του κυρίου Μητσοτάκη μιλά για απαξίωση των δημόσιων νοσοκομείων και την πώλησή τους σε ιδιώτες, όπως ήδη είχε προετοιμάσει στο παρελθόν ο Άδωνης Γεωργιάδης για το Νοσοκομείο Γιαννιτσών. Άλλωστε ο Μητσοτάκης δήλωσε και κλείσιμο νοσοκομείων όταν η απόστασή μεταξύ τους είναι 30 χιλιόμετρα. Θεωρούνται περιττά. Και στοιχίζουν.

Ακόμη κι αν βγαίνουμε στα μπαλκόνια και χειροκροτούμε, ακόμη κι η πανδημία αντιμετωπίστηκε από τα δημόσια νοσοκομεία, ακόμη κι αν ο Κικίλιας μίλησε για 4000 προσλήψεις! Ακόμη κι αν ο Άδωνης επέλεξε δημόσιο νοσοκομείο για την επέμβασή του.

Συνεχίζεται η απογύμνωση ενός από τα μεγαλύτερα περιφερειακά νοσοκομεία. 

Η Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου Γιαννιτσών, αποδιοργανώνεται με ποια δικαιολογία;

Σήκωσε όλους αυτούς τους μήνες της πανδημίας το κυριότερο βάρος. Και σήμερα η επιστολή του Διευθυντή της κλινικής και των Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Πέλλας επιβεβαιώνει τι έρχεται. Κάτι που πρέπει να γνωρίζουν οι κάτοικοι της Πέλλας.

Μετά την απαράδεκτη απόφαση της διοίκησης του Νοσοκομείου Γιαννιτσών και την μεταφορά γιατρών από την Παθολογική στις ανάγκες του Νοσοκομείου Έδεσσας, σε περίοδο υγειονομικής κρίσης, όλα ευθυγραμμίζονται με την απόφαση Μητσοτάκη να κλείσουν οι υπηρεσίες υγείας.

Το πρόγραμμα εφημεριών της Παθολογικής τινάζεται στον αέρα και παύει να ισχύει,  οι δραστηριότητες της κλινικής περιορίζονται στο ελάχιστο προσπαθώντας για την παροχή αξιοπρεπών υπηρεσιών στους πολίτες, το ογκολογικό σταματά την δραστηριότητά του και φυσικά και το διαβητολογικό ιατρείο. Για να μην περιγράψουμε τι γίνεται στην κλινική covid που συνήθως απαιτούνται παθολόγοι.

Λύνεται δήθεν προβλήματα, δημιουργώντας μεγαλύτερα.

Είναι προφανές ότι το Υπουργείο Υγείας, η 3η ΥΠΕ και οι Διοικήσεις των Νοσοκομείων του Νομού αντιμετωπίζουν τους μέχρι πρότινος «ήρωες» ως αναλώσιμο προσωπικό ευτελίζοντας και απαξιώνοντας το λειτούργημα του νοσοκομειακού ιατρού.

Φαίνεται πως δεν έχετε ούτε ιερό ούτε όσιο.

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Πέλλας ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. καλεί να αναλάβουν οι κυβερνώντες τις ευθύνες τους γι’ αυτό που έρχεται. 

Πρέπει να ανακληθούν άμεσα οι μετακινήσεις των παθολόγων της Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Γιαννιτσών. Να ανακληθούν όλες οι αναγκαστικές μετακινήσεις με εντέλλεσθε που είναι σε ισχύ και να επιστρέψουν οι γιατροί στις δομές όπου εργάζονται. Να παρθούν τώρα όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε με ταχύτατες διαδικασίες να καλυφθούν οι ανάγκες στα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της ΠΕ Πέλλας, με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και φυσικά να μονιμοποιηθούν άμεσα χωρίς όρους και προϋποθέσεις όλοι οι επικουρικοί γιατροί.

Η πανδημία θα κρατήσει κι άλλο με τους ειδικούς να λένε πως θα μας συντροφεύει κάποια χρόνια ακόμη. Δική σας η ευθύνη κύριε Μητσοτάκη και κύριε Κικίλια για ότι ακολουθήσει….Δεν μπορείτε να μας κουνάτε το δάχτυλο».

Σε όλα αυτά όμως δεν υπήρξε εκ νέου απάντηση ή τουλάχιστον παραπομπή στην εκ πρώτης απάντηση που δόθηκε από πλευράς Διοίκησης, η οποία, επισημαίνουμε και πάλι, δεν ευθύνεται για τις μετακινήσεις αυτές, αλλά η 3η ΥΠΕ.

Μάλλον θα πρέπει να δοθούν πολλές απαντήσεις ακόμη, και θα δούμε γιατί.

 

Έτοιμοι για παραιτήσεις!

Πληροφορίες της ΠΕΛΛΑNEWS, οι οποίες όχι μόνο είναι έγκυρες αλλά επιβεβαιωμένες, αναφέρουν ότι ιατροί είναι έτοιμοι προς παραίτηση, πολλοί εκ των οποίων έχουν αρχίσει να κάνουν σχέδια για εκτός ΕΣΥ καριέρα, είτε ιδιωτεύοντας είτε με άλλον επαγγελματικό δρόμο. Κάτι τέτοιο, σε τέτοιον βαθμό, συμβαίνει για πρώτη φορά στα χρονικά! Ουδέποτε υπήρξε πρόθεση παραίτησης, που μπορεί να πάρει και μαζική μορφή, εξαιτίας απογοήτευσης και αγανάκτησης από το εθνικό σύστημα υγείας και τον τρόπο λειτουργίας του.

 

Σαφώς, με αυτόν τον τρόπο, αναιρείται (για να μην πούμε «ακυρώνεται») και το όποιο καλό έργο, διαχείριση και οργάνωση έχει γίνει από ικανές διοικήσεις Νοσοκομείων, όπως είναι αυτό των Γιαννιτσών. Έτσι ο κόσμος απαξιώνει το Εθνικό Σύστημα Υγείας, που ακόμη όμως και ένας Υπουργός όπως ο Αδ. Γεωργιάδης προστρέχει σ’ αυτό όταν βρει τα σκούρα με την υγεία του.

Έτσι, οι συγχώνευσεις που προγραμματίζονται θα οδηγήσουν αλλού, σε ένα άλλο τοπίο στο θέμα «Υγεία στην Ελλάδα», με εικόνες που θα βλέπουμε και θα τρίβουμε τα μάτια μας.

Η πρόθεση αυτή λοιπόν υπάρχει και όχι μόνο από τις Κλινικές που πονούν όπως οι Παθολογική με το αναισθησιολογικό τμήμα, αλλά και από άλλες και αυτό θα το δούμε πολύ σύντομα.

Ας γίνει μία ύστατη προσπάθεια να μην τρωθεί κι άλλο το Νοσοκομείο Γιαννιτσών. Ένα Νοσοκομείο που δεν εξυπηρετεί μόνο την Πέλλα, αλλά και όμορους Νομούς όπως περιοχές της Ημαθίας (Αλεξάνδρεια), του Κιλκίς(Γουμένισσα κ.α.), της Θεσσαλονίκης (Χαλκηδόνα, Κουφάλια κ.α.).

Θα γίνει ζημιά μεγάλη, θα γίνει «έγκλημα». Και για όλα αυτά θα ευθύνεται εξ αρχής, πέραν της Κυβέρνησης, η ανοχή της όποιας κεντρικής υπηρεσίας σε τοπικό γεωγραφικό επίπεδο. Για να μην δούμε μαζικές παραιτήσεις, για να μην δουμε την αποδόμηση του Νοσοκομείου Γιαννιτσών, για να μην υπάρξει «ξαφνικός θάνατος» που μετά δύσκολα θα μπορέσει να φτάσει σε σημείο «Ανάστασης»…

ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!


Σου άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες;

Εάν ναι βοήθησε μας με το να το κοινοποιήσεις στους φίλους σου.

Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ είναι ΜΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα, χρήσιμα ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ προς ανάγνωση και ενημέρωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάποιο ΝΕΟ και ενδιαφέρον ΑΡΘΡΟ χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ παρέα σας!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις