Τετάρτη 4 Αυγούστου 2021

Κόλαση φωτιάς σε Βαρυμπόμπη, Τατόι, Θρακομακεδόνες: Καμένα σπίτια και στάχτη - Στο νοσοκομείο πολίτες

 


Στο έλεος της πύρινης λαίλαπας βρίσκεται η Αττική, με την φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Τρίτης στην Βαρυμπόμπη να συνεχίζει να καίει τα πάντα στο διάβα της, αφού δεν κατάφεραν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής να τη θέσουν υπό έλεγχο. 

Τιτάνια μάχη με τις φλόγες δίνουν πάνω από 500 πυροσβέστες και δεκάδες εθελοντές από χθες και καθόλη τη διάρκεια της νύχτας για να σταματήσουν τη φωτιά που πέρασε από τη Βαρυμπόμπη, τους Αδάμες και τους Θρακομακεδόνες και έφτασε στις Αχαρνές.

Στάχτη έγιναν σπίτια, χιλιάδες στρέμματα δάσους, περιουσίες και αυτοκίνητα.

Λίγο μετά τις 02:30 τα ξημερώματα της Τετάρτης 4 Αυγούστου, δόθηκε εντολή για εκκένωση τμήματος του Κρυονερίου επι της οδού Ανοίξεως.

Μήνυμα για εκκένωση της οδού Ανοίξεως Κρυονερίου λόγω δασικής πυρκαγιάς στην περιοχή εστάλη μέσω του ειδικού τηλεφωνικού αριθμού 112.

Το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στην Οδό #Ανοίξεως πλησίον της δασικής έκτασης #Κρυονερίου εκκενώστε τώρα προς την Ε.Ο. #Αθηνών -Λαμίας μέσω Λεωφόρου Κρυονερίου. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας»

Νωρίτερα εκκενώθηκαν οι οικισμοί Αδάμες, Μορτερό, Φασίδερη, Φλόγα και Ανω Βαρυμπόμπη, ενώ δόθηκε εντολή για εκκένωση και για τους Θρακομακεδόνες και το Ολυμπιακό χωριό.

Η πυρκαγιά είναι σε πλήρη εξέλιξη σε μια πολύ μεγάλη περίμετρο που εκτείνεται στο τρίγωνο του οικισμού Αδάμες, Βαρυμπόμπη και Θρακομακεδόνες και έχει προξενήσει πολλές ζημιές σε σπίτια και άλλα οικήματα κυρίως στις Αδάμες και την Βαρυμπόμπη, που θα αποτιμηθούν όταν θα τελειώσει η φωτιά. Οι φλόγες πέρασαν ακόμα και το ρέμα της Χελιδονούς και υπάρχουν καμένες περιοχές μέχρι το ύψος της Λυκόβρυσης.

Η κατάσβεση είναι εξαιρετικά δύσκολη, καθώς οι εστίες είναι δεκάδες και διάσπαρτες. Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν και οι εναέριες ρίψεις νερού και εκεί είναι στραμμένες όλες οι ελπίδες για να τελειώσει ο εφιάλτης.

Στις 4:07 ο Δήμος Διονύσου ανήρτησε το εξής μήνυμα στο Facebook: «Οι ηρωικές προσπάθειες των δυνάμεων κατάσβεσης φαίνεται ότι έχουν φέρει τα πρώτα αποτελέσματα, εμποδίζοντας το περασμα της φωτιάς στον οικισμό Κρυονερίου. Συνεχίζουμε την προσπάθεια και επαγρυπνούμε μέχρι τον τελικό έλεγχο της πυρκαγιάς. Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε πυροσβέστες, εθελοντές και όσους επιχειρούν και συνδράμουν όλη τη νύχτα έως και αυτή την ώρα».

Έκτακτες ανακοινώσεις Χαρδαλιά

Σε έκτακτη ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης για τις πυρκαγιές – 81 το τελευταίο 24ωρο σε όλη την επικράτεια- ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς είπε ότι είναι τρία τα κύρια μέτωπα στη μεγάλη φωτιά της Αττικής: στη Βαρυμπόμπη, στις Αδάμες και στους Θρακομακεδόνες.

Συνολικά εστάλησαν 6 μηνύματα από το 112. Έχουν εκκενωθεί η Βαρυμπόμπη, οι Αδάμες και οι Θρακομακεδόνες, ενώ λίγο μετά τις 8 το βράδυ εστάλη νέο μήνυμα από το 112 με εντολή αυτή τη φορά για εκκένωση του Ολυμπιακού Χωριού. Τελευταίο μήνυμα εστάλη λίγο πριν τις 9 το βράδυ στους κατοίκους και όσους κινούνται στις περιοχές: Κάτω Κηφισιά, Αχαρνές, Λυκόβρυση, Μεταμόρφωση. Το μήνυμα καλούσε τους κατοίκους να κλείσουν πόρτες, παράθυρα και καμινάδες και να παραμείνουν σε ετοιμότητα.

Ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε πως η κινητοποίηση και η επέμβαση ήταν άμεση. Παρόλα αυτά σύμφωνα με καταγγελίες η φωτά αφέθηκε ανεξέλεγκτη για τουλάχιστον μία ώρα παρά τις συνεχείς εκκλήσεις των κατοίκων! 

Στην περιοχή επικράτησαν συνθήκες με μέγιστη θερμοκρασία τους 45 βαθμούς Κελσίου και η σχετική υγρασία του αέρα μετρήθηκε κάτω του 10%. Κατά την εξέλιξη της πυρκαγιάς τις μεσημεριανές ώρες ο άνεμος εμφάνισε ριπές που έφταναν τα 6 μποφόρ. «Όλα αυτά είχαν σαν αποτέλεσμα να δημιουργηθούν πολλές κηλιδώσεις με τεράστια θερμικά φορτία, σε περιοχή με συμπαγές δάσος και η πυρκαγιά αυτή δημιουργώντας το δικό της μικροκλίμα έλαβε επικίνδυνες διαστάσεις», ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς.

Η πραγματική όμως ένταση του ανέμου δεν ξεπερνούσε τα δύο μποφόρ! Κάτι που δείχνει την ανικανότητα της κυβέρνησης να διαχειριστεί τη φωτιά, καθώς δεν θέλουμε καν να φανταστούμε το τι θα γινόταν αν έπνεαν πιο ισχυροί άνεμοι. 

«Είναι μια επικίνδυνη πυρκαγιά που εξελίσσεται κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες και τη ίδια στιγμή οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην ίδια περιοχή αντιμετώπισαν κι άλλες δύο πυρκαγιές υπαίθρου στη λεωφόρο Καραμανλή» σημείωσε. Όπως είπε, τέθηκαν εκτός λειτουργίας σημαντικά κυκλώματα που τροφοδοτούν την Αττική με αποτέλεσμα να παρουσιαστεί διαταραχή τάσης. «Ο ΑΔΜΗΕ σε συνεχή επικοινωνία και συντονισμό με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας απέτρεψε περαιτέρω προβλήματα και η βλάβη επιδιορθώθηκε» είπε ακόμα.

Κάηκαν σπίτια και απεγκλωβίστηκαν άνθρωποι – Στο νοσοκομείο άτομα με αναπνευστικά προβλήματα

Οι κάτοικοι κινδύνευσαν και εγκατέλειψαν πανικόβλητοι τα σπίτια τους, ενώ υπήρξαν αναφορές για 14 εγκλωβισμένους, μεταξύ των οποίων και αστυνομικοί, οι οποίοι τελικά αργότερα απεγκλωβίστηκαν. Επρόκειτο για μία ομάδα ΔΙΑΣ που βρίσκονταν μαζί με πυροσβέστες στο συγκεκριμένο σημείο όπου όμως εκτονώθηκε η κατάσταση και απομακρύνθηκαν χωρίς κίνδυνο. Λίγο πριν από τις 9 το βράδυ έγινε και ο απεγκλωβισμός ενός ηλικιωμένου ζευγαριού που μεταφέρθηκε για τις πρώτες βοήθειες στο νοσοκομείο.

Ο κ. Χαρδαλιάς ενημέρωσε ότι μέχρι στιγμής έχουν επέμβει σε τουλάχιστον 315 περιπτώσεις για συνδρομή στην απομάκρυνση και στον απεγκλωβισμό ατόμων, ενώ ισχυρές είναι και οι αστυνομικές δυνάμεις στην περιοχή.

Συγκεκριμένα, συνδράμουν 305 αστυνομικοί με 80 οχήματα, με δυνάμεις της Άμεσης Δράσης, της ομάδας ΔΙΑΣ, της Τροχαίας και της Ασφάλειας, καθώς και της ομάδας πρόληψης και καταστολής της εγκληματικότητας, όπως και τρεις διμοιρίες ΜΑΤ μαζί με ανώτατους αξιωματικούς. Ταυτόχρονα κλιμάκιο της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών έχει ήδη αρχίσει τη διερεύνηση των αιτίων της πυρκαγιάς.

Με ήπια αναπνευστικά προβλήματα έξι κάτοικοι της περιοχής της Βαρυμπόμπης έχουν διακομιστεί στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο και ένας πυροσβέστης με δύσπνοια έχει διακομιστεί στο ΓΝΑ 251. Οι υγειονομικές δομές της περιοχής βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα και σε κατάσταση μέγιστης επιχειρησιακής ετοιμότητας το ΕΚΑΒ.

Συγκεκριμένα, έχουν τεθεί σε επιφυλακή το νοσοκομείο Σισμανόγλειο, το Νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» (Παθολογική Κλινική, Μονάδα Εγκαυμάτων και Πλαστικής Χειρουργικής) και το Νοσοκομείο Κηφισιάς «’Αγιοι Ανάργυροι».

Στην περιοχή της Βαρυμπόμπης βρίσκονται αυτή τη στιγμή 2 Κινητές Ιατρικές Μονάδες του ΕΚΑΒ, 2 μηχανές, 1 όχημα του Ειδικού Τμήματος ιατρικής Καταστροφών και 10 ασθενοφόρα.

Φιλοξενία για τους πυρόπληκτους

Φιλοξενία σε όσους έχουν πληγεί από τη μεγάλη πυρκαγιά στην Βαρυμπόμπη, είτε κάηκαν τα σπίτια τους είτε δεν έχουν πού να κοιμηθούν προσέφεραν οι ξενοδόχοι της Αττικής. Αυτό επετεύχθη μετά από επικοινωνία του υπουργού Τουρισμού με τους ξενοδόχους της Αθήνας. Πληροφορίες μέσω του ΕΟΔΥ στο 1135.

Τέλος, προληπτικά μεταφέρθηκαν πολύτιμα κινητά αντικείμενα από το Βασιλικό κτήμα του Τατοΐου σε συνεργασία του υπουργείου Πολιτισμού με την Πολιτική Προστασία.

Ο πρώτος απολογισμός

Η συνολική έκταση της, καμένης πλέον, δασικής περιοχής δεν είναι δυνατόν να εκτιμηθεί ακόμη. Η καταστροφή, ωστόσο, είναι τεράστια, τόσο σε έναν από τους ελάχιστους και πλέον σημαντικούς πνεύμονες πρασίνου της Αθήνας, όσο και σε υλικές ζημιές. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, έχουν καεί περίπου 30 κατοικίες και δεκάδες ακόμη κτίσματα, επιχειρήσεις εστίασης, καθώς και αυτοκίνητα.

Ασαφής παραμένει επίσης προς ώρας η αρχική αιτία της πυρκαγιάς. Πέραν των καιρικών συνθηκών, με την έντονη ξηρασία λόγω του παρατεταμένου καύσωνα και των αρκετά ισχυρών ανέμων, κυκλοφορούν πληροφορίες για μια έκρηξη σε πυλώνα της ΔΕΗ, ο οποίος βρίσκεται σε δυσπρόσιτο σημείο, μέσα σε περιβάλλον πυκνής δασώδους βλάστησης.

Το βράδυ της Τρίτης, σε δήλωσή του ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, άφησε αιχμές για την προέλευση και τα αίτια της πυρκαγιάς, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «δεν μπορεί να είναι τυχαία μια τέτοια φωτιά».

ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!


Σου άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες;

Εάν ναι βοήθησε μας με το να το κοινοποιήσεις στους φίλους σου.

Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ είναι ΜΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα, χρήσιμα ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ προς ανάγνωση και ενημέρωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάποιο ΝΕΟ και ενδιαφέρον ΑΡΘΡΟ χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ παρέα σας!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις