Τρίτη, 24 Αυγούστου 2021

Μόνο με mRNA εμβόλιο η 3η δόση: Άγνωστο αν είναι ασφαλές - Ποιοι θα «τρυπηθούν» ξανά

 


Η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρία Θεοδωρίδου, ανακοίνωσε χθες της απόφαση της χορήγηση τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες, με την πλατφόρμα να ανοίγει από την 1η Σεπτεμβρίου και να χορηγείται μόνο με mRNA σκευάσματα (Pfizer και Moderna). 

Η αναμνηστική δόση του εμβολίου στοχεύει σε εκείνους που δεν μπόρεσαν να έχουν ανοσολογική ανταπόκριση, βοηθά δηλαδή στο να μην είναι εκτεθειμένα στον κίνδυνο άτομα που λόγω ηλικίας χάνουν γρήγορα τα αντισώματά τους ή άτομα που κινούνται σε χώρους με αυξημένη έκθεση ή διαβιούν σε χώρους με αυξημένη έκθεση, όπως αποτυπώθηκε στη χθεσινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας.

Με mRNA εμβόλια η αναμνηστική δόση

Σε πρόσφατη συνεδρίαση για το θέμα της χορήγησης της αναμνηστικής δόσης εμβολίου, η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμού τόνισε πως η τρίτη δόση θα είναι mRNA εμβόλιο για άτομα που έχουν λάβει δύο δόσεις βασικού εμβολιασμού, ενώ ο ίδιος τύπος σκευάσματος θα χορηγηθεί και για άτομα που έχουν λάβει το εμβόλιο της AstraZeneca.

Όσο για το Johnson & Johnson, σημείωσε απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, πως αυτό έχει χορηγηθεί σε ορισμένες πληθυσμιακές ομάδες, επομένως όταν έρθει ο χρόνος για τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού θα το έχουμε ξεκαθαρίσει.

Παρόλα αυτά θα πρέπει να σημειώσουμε πως δεν υπάρχει κάποια μελέτη για την ασφάλεια της τρίτης δόσης. Και κυρίως δεν υπάρχει κάτι σχετικό για το εάν είναι ασφαλές να συνδυάζει κάποιος εμβόλια, κάτι που δημιουργεί πολλά ερωτήματα για το πως κάποιος που έχει εμβολιαστεί με AstraZeneca απαιτείται να εμβολιαστεί τώρα με Pfizer ή Moderna. 

Ποιοι θα λάβουν πρώτοι την αναμνηστική δόση

Σύσταση της επιτροπής είναι η αναμνηστική δόση να χορηγείται τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού με δύο δόσεις για τις παρακάτω ομάδες:

Άτομα με μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων ή αιμοποιητικών κυττάρων

Άτομα με μέτρια ή σοβαρού βαθμού συγγενή ανεπάρκεια

Άτομα με νεφρική ανεπάρκεια που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση

Καρκινοπαθή άτομα που υποβάλλονται σε θεραπεία (χημειοθεραπεία κλπ) ή καρκινοπαθείς με αιματολογικές νόσους

Άτομα σε ανοσοκαταστολή, στα οποία συμπεριλαμβάνονται ασθενείς με αυτοάνοσα, αντιφλεγμωνώδη νοσήματα που λαμβάνουν ειδικές ανοσοποιητικές θεραπείες, όπως και άτομα με HIV λοίμωξη.

Η επιτροπή συγκεντρώνει και αναλύει δεδομένα από μελέτες από όλες τις ομάδες πληθυσμού, προκειμένου να δρομολογήσει την χορήγηση της αναμνηστικής δόσης στις κατάλληλες κατηγορίες συνανθρώπων μας.

Από 1η Σεπτεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα για την τρίτη δόση

Τέλος, όπως ενημέρωσε ο γ.γ. Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους το ραντεβού για την τρίτη δόση θα γίνει με τον ίδιο τρόπο που προγραμματιζόταν ο εμβολιασμός. «Την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου θα ανοίξει η πλατφόρμα και θα κλείσουν το ραντεβού με τον ΑΜΚΑ τους» είπε.

ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!


Σου άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες;

Εάν ναι βοήθησε μας με το να το κοινοποιήσεις στους φίλους σου.

Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ είναι ΜΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα, χρήσιμα ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ προς ανάγνωση και ενημέρωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάποιο ΝΕΟ και ενδιαφέρον ΑΡΘΡΟ χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ παρέα σας!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις