Δευτέρα 30 Αυγούστου 2021

Ο Μπάιντεν εγκαταλείπει τους Κούρδους - Σε εξέλιξη νέα γενοκτονία σε Ιράκ και Συρία

 


 Παναγιώτης Νάστος

Την ώρα που ο ISIS δολοφονεί Αμερικανούς στρατιώτες στο Αφγανιστάν, η Τουρκία σκοτώνει Κούρδους που πολέμησαν τους τζιχαντιστές σε Ιράκ και Συρία!

Καθώς το Αφγανιστάν καταρρέει, οι αεροπορικές επιδρομές της Τουρκίας κατά των Κούρδων SDF της Συρίας δημιούργησαν την επόμενη καταστροφή για τις ΗΠΑ.

Έτσι την ώρα που οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο υπόλοιπος κόσμος ήταν συγκεντρωμένοι στο Αφγανιστάν, η Τουρκία πραγματοποίησε αεροπορικές επιδρομές που έπληξαν επιζώντες από γενοκτονία στο Ιράκ και μέλη των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), συμμάχων που ηγήθηκαν του αγώνα κατά του ISIS, δείχνοντας για μια ακόμη φορά το πραγματικό της πρόσωπο και ότι όχι μόνο δεν είναι πιστός σύμμαχος των ΗΠΑ, αλλά εχθρός.

Όταν οι ΗΠΑ έχουν τέτοιους "φίλους " όπως είναι η Τουρκία, τι να τους κάνει τους εχθρούς;

Πόντιος Πιλάτος η Γερμανία σε περίπτωση σε πιθανού πόλεμου ΝΑΤΟ-Ρωσίας

Η γενοκτονία του ISIS

Τον Αύγουστο του 2014, μαχητές του Ισλαμικού Κράτους εξαπέλυσαν επίθεση στο Σιντζάρ του Ιράκ, σκοτώνοντας χιλιάδες Γιαζίντι  μια θρησκευτική μειονότητα με ρίζες στο βόρειο Ιράκ, τη νοτιοανατολική Τουρκία, την περιοχή του Καυκάσου και το Ιράν. Οι αγωνιστές επιτέθηκαν σε άνδρες και υποδούλωσαν γυναίκες και παιδιά Γιαζίντι.

Στη συνέχεια, τον Φεβρουάριο του 2015, το ISIS εισέβαλε στη Συρία, όπου επιτέθηκαν σε ασσυριακά χωριά απαγάγοντας χριστιανούς.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνώρισαν αυτές τις θηριωδίες ως γενοκτονία και έχουν επενδύσει σημαντικούς πόρους για να βοηθήσουν τις αναπτυσσόμενες κοινότητες να ανακάμψουν.

Ωστόσο οι  συνεχιζόμενες επιθέσεις της Τουρκίας στο Ιράκ και τη Συρία καθιστά κάθε διαδικασία ανάκαμψης πολύ πιο δύσκολη, αν όχι αδύνατη.

Στις 16 Αυγούστου στο Σιντζάρ, ένα τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος σκότωσε τον ηγέτη των Γιαζίντι Χασάν Σαΐντ, την ημέρα που είχε προγραμματιστεί να συναντηθεί με τον Ιρακινό πρωθυπουργό Μουσταφά Χαντίμι. Αυτή θα ήταν η πρώτη επίσκεψη ενός Ιρακινού πρωθυπουργού στο Σιντζάρ μετά την εποχή του Σαντάμ.

Ποιός ήταν ο ηγέτης των Γιαζίντι Χασάν Σαΐντ;

Όταν το ISIS επιτέθηκε το 2014, ο Χασάν αρνήθηκε να εγκαταλείψει την κοινότητά του και βοήθησε στη διανομή βοήθειας στους Γιαζίντι που ζήτησαν καταφύγιο από τον ISIS στο όρος Σιντζάρ.

Αργότερα βοήθησε στη δημιουργία των Μονάδων Αντίστασης Σιντζάρ (YBS), μιας τοπικής δύναμης ασφαλείας που ιδρύθηκε για να υπερασπιστεί το Σιντζάρ μετά από τη γενοκτονία

Η Τουρκία βλέπει το YBS ως παρακλάδι του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) , μια ομάδα που χαρακτηρίστηκε ως τρομοκρατική από την Τουρκία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση , αν και η YBS δημιουργήθηκε για την καταπολέμηση του ISIS.

Ίσως ήταν  η πιο τρανταχτή δολοφονία ενός Ιρακινού πολίτη που η Τουρκία έχει πραγματοποιήσει στην πρόσφατη ιστορία.

Την επόμενη μέρα, ιατρική κλινική στο Σιντζάρ καταστράφηκε από τουρκικές αεροπορικές επιδρομές, σκοτώνοντας οκτώ άτομα. Τέσσερα από τα θύματα ήταν εργαζόμενοι στην υγειονομική περίθαλψη και τέσσερα μέλη του YBS.

Στη Συρία, η Τουρκία χτύπησε πολλές πόλεις όπως: το Qamishli, το Ain Issa και το Tel Tamer, το οποίο αποτελεί μέρος της χριστιανικής περιοχής των Ασσυρίων κατά μήκος του ποταμού Khabur.

Τέσσερα μέλη των SDF σκοτώθηκαν από τουρκικά πλήγματα στη Συρία, ανάμεσά τους και ένας εξέχων Κούρδος διοικητής των Μονάδων Προστασίας των Γυναικών, Sosin Ahmed.

Το YBS είναι πλέον μέρος των Φυλετικών Στρατών Κινητοποίησης του Ιράκ, το οποίο είναι ένας κλάδος των Λαϊκών Δυνάμεων Κινητοποίησης και ως εκ τούτου, είναι ενσωματωμένο στις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας.

Τα μέλη του YBS πληρώνονται με μισθούς από τη Βαγδάτη.

Ο Χασάν ήταν διοικητής του 80ου συντάγματος στις δυνάμεις και είχε επανειλημμένα τονίσει σε βίντεο ότι δεν ήταν μέλος του ΡΚΚ. Το γεγονός ότι ήταν επικεφαλής ενός συντάγματος Λαϊκών Δυνάμεων Κινητοποίησης, είχε προγραμματιστεί να συναντήσει τον πρωθυπουργό και ήταν παντρεμένος, σημειωτέον ότι απαγορεύεται να παντρεύονται τα στελέχη του PKK) όλα δείχνουν ότι ήταν στην πραγματικότητα διοικητής του YBS και όχι όπως ισχυρίζονται Τούρκοι αξιωματούχοι, μέλος του παράνομου ΡΚΚ.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η κλινική στο Σιντζάρ ήταν ασφαλές σπίτι του ΡΚΚ, αλλά οι ισχυρισμοί της τουρκικής κυβέρνησης δεν είναι πάντα αξιόπιστοι.

Η Έιμι Α. Χολμς  η οποία είναι συνεργάτης δημόσιας πολιτικής του  έγκριτου Αμερικανικού Thin Tank "Γούντροου Γουίλσον",  έχει πραγματοποιήσει σε βάθος ανάλυση για τις τουρκικές επιθέσεις σε Συρία και Ιράκ, που καταρρίπτει τους Τουρκικούς ισχυρισμούς και αιτιάσεις, κυριότερα σημεία  της οποίας είναι τα ακόλουθα:

Τι πραγματικά δείχνουν οι τουρκικές επιθέσεις σε Συρία και Ιράκ;

"Μέσα από χρόνια επιτόπιας έρευνας για τις τουρκικές επιχειρήσεις στη Συρία και το Ιράκ, δημιούργησα σύνολα δεδομένων σχετικά με τις αεροπορικές επιδρομές στο Σιντζάρ, τις παραβιάσεις της τουρκικής εκεχειρίας στη Συρία και την ένοπλη σύγκρουση μεταξύ Τουρκίας και πολιτοφυλακών που υποστηρίζονται από την Τουρκία κατά των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων/Κούρδων Μονάδων Προστασίας του Λαού ( YPG).

Ακολουθούν τρία παραδείγματα για το πώς οι ισχυρισμοί της τουρκικής κυβέρνησης σχετικά με τη σύγκρουση δεν είναι αληθείς:

Πρώτον, η Τουρκία δικαιολογούσε τις επεμβάσεις της στη Συρία το 2018 και το 2019 υποστηρίζοντας ότι η παρουσία των SDF/YPG στα νότια σύνορά της αποτελούσε σοβαρή απειλή. Αλλά η ανάλυσή μου των δεδομένων από το Έργο Ενόπλων Συγκρούσεων και Έργο Δεδομένων δείχνει ότι το αντίθετο είναι πιο κοντά στην αλήθεια.

Μεταξύ Ιανουαρίου 2017 και Αυγούστου 2020, η Τουρκία και οι υποστηριζόμενες από την Τουρκία δυνάμεις πραγματοποίησαν 3.319 επιθέσεις εναντίον των SDF/YPG ή αμάχων. Αντίθετα, οι SDF/YPG πραγματοποίησαν 22 διασυνοριακές επιθέσεις στην Τουρκία. Τούρκοι αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι οι επιθέσεις τους εναντίον των SDF/YPG ήταν ατιμώρητες. Αλλά αυτό  όπως αντιλαμβανόμαστε είναι μαθηματικά αδύνατο.

Δεύτερον, μετά την υπογραφή της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ στη Συρία τον Οκτώβριο του 2019, η Τουρκία υποσχέθηκε να προστατεύσει τους πολίτες και τις θρησκευτικές και εθνοτικές μειονότητες.

Ωστόσο, οι Γιαζίντι, οι Χριστιανοί και οι Κούρδοι έχουν φύγει μαζικά από τις τουρκοκρατούμενες περιοχές της Συρίας.

Τα στοιχεία που ανέλυσα έδειξαν ότι η Τουρκία και οι υποστηριζόμενες από την Τουρκία πολιτοφυλακές παραβίασαν τη συμφωνία εκεχειρίας των ΗΠΑ πάνω από 800 φορές τον πρώτο χρόνο μετά την υπογραφή της. Η χριστιανική περιοχή του Ασσύριου Τελ Τάμερ ήταν στόχος κάθε μήνα.

Τέλος, ηγήθηκα ενός ερευνητικού έργου που ανέλυσε τον αντίκτυπο των τουρκικών αεροπορικών επιθέσεων στους Γιαζίντι στο Σιντζάρ.

Με την εξόρυξη δεδομένων από πέντε διαφορετικές πηγές, διαπιστώσαμε ότι η Τουρκία χτυπούσε το Σιντζάρ με απεργίες κάθε χρόνο τα τελευταία πέντε χρόνια.

Η τουρκική στρατιωτική δραστηριότητα αποτελεί σημαντικό εμπόδιο για την ανάκαμψη.

Μόνο τον μήνα Ιούλιο, 472 Γιαζίντι που προσπάθησαν να επιστρέψουν στο Σιντζάρ για να ανοικοδομήσουν τη ζωή τους κατέληξαν να μετεγκατασταθούν πίσω σε στρατόπεδα για εσωτερικά εκτοπισμένους.

Όπως δείχνουν αυτά τα παραδείγματα, οι τουρκικοί ισχυρισμοί σχετικά με επιχειρήσεις «κατά του PKK» πρέπει να ελεγχθούν.

Οι υποστηρικτές των Γιαζίντι ζητούν εδώ και καιρό να σταματήσει η τουρκική εκστρατεία βομβαρδισμών στο Σιντζάρ.

Το 2018, η βραβευμένη με Νόμπελ Νάντια Μουράτ συναντήθηκε με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου για να ζητήσει από την Τουρκία και το Ιράκ να αποτρέψουν «τυχόν περαιτέρω βομβαρδισμούς στο Σιντζάρ». Τα πρόσφατα τραγικά γεγονότα στην περιοχή θα πρέπει να ενθαρρύνουν τη διεθνή κοινότητα για να ακούσει επιτέλους την έκκλησή της για βοήθεια.

Υπάρχει διακομματική υποστήριξη στο Κογκρέσο για να βοηθήσει τις κοινότητες που αναρρώνουν από τη γενοκτονία και να υποστηρίξει τους εταίρους μας των Δημοκρατικών Δυνάμεων της Συρίας που αγωνίστηκαν για να σταματήσει η γενοκτονία.

Στις 9 Αυγούστου, 27 μέλη του Κογκρέσου έστειλαν επιστολή στον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν ζητώντας ενημέρωση σχετικά με το πρόγραμμα της Τουρκίας με μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Η κλιμάκωση των τουρκικών επιθέσεων στη Συρία και το Ιράκ προσφέρει στους Αμερικανούς υπεύθυνους χάραξης πολιτικής μια μεγάλη επιλογή.

Επιτρέπουμε στην Τουρκία να συνεχίσει τις αποσταθεροποιητικές της επιχειρήσεις ή επιτρέπουμε στους επιζώντες της γενοκτονίας μια ευκαιρία να ανοικοδομηθούν και να ανακάμψουν;

Η Έιμι Α. Χολμς είναι συνεργάτης δημόσιας πολιτικής στο Κέντρο για τους Μελετητές του Γούντροου Γουίλσον."

ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!


Σου άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες;

Εάν ναι βοήθησε μας με το να το κοινοποιήσεις στους φίλους σου.

Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ είναι ΜΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα, χρήσιμα ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ προς ανάγνωση και ενημέρωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάποιο ΝΕΟ και ενδιαφέρον ΑΡΘΡΟ χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ παρέα σας!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις