Τρίτη 17 Αυγούστου 2021

Ποτέ δεν ασχολήθηκε με τους εθελοντές η Γ.Γ.Π.Π, όπως καταγγέλλει η πρόεδρος του ΙΔΑΦΚ. Από τον Περιφερειάρχη Αττικής η μόνη ανταπόκριση


 Κρικόρ Τσακιτζιάν

Για το ρόλο, τις αρμοδιότητες και τη συμμετοχή των εθελοντών σε καταστάσεις κρίσεων, αναφέρεται η πρόεδρος του Ινστιτούτου Διαχείρισης Ανθρωπιστικών και Φυσικών Καταστροφών, (ΙΔΑΦΚ) κ. Ξένια Γεωργιάδου,

το οποίο διαθέτει ένα πανελλαδικό δίκτυο εθελοντών και δεν έχει κληθεί ποτέ από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για να συνδράμει επίσημα ως φορέας, προκειμένου να συνάψει μνημόνιο συνεργασίας, όπως ο ορίζει νόμος 4662/2020, παρά τις συνεχείς κλήσεις της προέδρου στο παρελθόν. Ο μόνος φορέας που συνεργάζεται μαζί τους, όπως και με πολλές άλλες εθελοντικές ομάδες, είναι η Περιφέρεια Αττικής και ιδιαίτερα ο κ. Γιώργος Πατούλης, ο οποίος στέκεται στο πλευρό τους και συνεργάζεται στενά μαζί τους, όπως αναφέρει η κυρία Γεωργιάδου, καθώς επίσης το Υπουργείο Παιδείας, το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Ναυτιλίας, Δήμοι και άλλες Περιφέρειες της χώρας. 

Στην εκτενή παρουσίαση που κάνει παρακάτω και εκθέτει με κάθε λεπτομέρεια τις αγκυλώσεις της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, εξηγεί γιατί δεν χρησιμοποιούνται οι εθελοντές. Όσοι βλέπετε να δρουν, το κάνουν αυτοβούλως και δεν τους συντονίζει κανείς, αφού δεν υπάγονται σε κανένα φορέα, ούτε εμφανίζονται στο Μητρώο της Γ.Γ.Π.Π. 

Γι’ αυτό έχει φροντίσει το σύστημα της χώρας έτσι ώστε ο αρμόδιος κυβερνητικός φορέας στον οποίο υπάγεται η Γ.Γ.Π.Π. να έχει σε αναστολή δύο νόμους με τους οποίους θα μπορούσαν να συμμετέχουν οι εθελοντές όλης της χώρας σε καταστάσεις κρίσεως. 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που μας παρουσίασε η πρόεδρος του ΙΔΑΦΚ, σύμφωνα με το νόμο 4249/2014, ορίζεται η Επιχειρησιακή Εμπλοκή και ο Συντονισμός των Εθελοντών. Όμως ο νόμος είναι σε αναστολή

Φυσικά η αντιπυρική περίοδος είναι σε εξέλιξη και έρχεται αντιμέτωπη με την άλλη νομοθεσία…εκείνη του 4662/2020  Εθνικός Μηχανισμός Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων αναδιάρθρωσης της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, αναβάθμισης εθελοντισμού πολιτικής προστασίας, αναδιοργάνωσης του Πυροσβεστικού Σώματος και άλλες διατάξεις, που επίσης κι αυτός ο νόμος βρίσκεται σε αναστολή. 

Έτσι μερικές χιλιάδες εκπαιδευμένων εθελοντών που είναι πολύτιμοι σύμμαχοι για το έργο της Πολιτικής Προστασίας και της Πυροσβεστικής και θα έπρεπε να έχουν τεθεί στις υπηρεσίες τους, υπό την καθοδήγησή τους, βρίσκονται στο περιθώριο ή δρουν αυτοβούλως. Χωρίς κεντρικό συντονισμό. Γιατί κάποιοι έχουν φροντίσει να βρίσκονται σε αναστολή οι νόμοι που θα άλλαζαν τα πράγματα και θα τους έθεταν στις υπηρεσίες του κράτους. 

Στη συνέχεια μπορείτε να διαβάσετε μια μακροσκελή παρουσίαση της κυρίας Ξένιας Γεωργιάδου, προέδρου του ΙΔΑΦΚ, όπου μαζί με την παρουσίαση του εθελοντισμού στην Ελλάδα και του τι συμπεριλαμβάνει η συγκεκριμένη έννοια, εμφανίζει όλες τις στρεβλώσεις του συστήματος. 

Παρουσίαση κ. Ξένιας Γεωργιάδου 

ΠΗΓΗ

ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!


Σου άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες;

Εάν ναι βοήθησε μας με το να το κοινοποιήσεις στους φίλους σου.

Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ είναι ΜΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα, χρήσιμα ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ προς ανάγνωση και ενημέρωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάποιο ΝΕΟ και ενδιαφέρον ΑΡΘΡΟ χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ παρέα σας!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις