Τρίτη 10 Αυγούστου 2021

Προκαταβολικά 20.000 ευρώ σε κάθε πυρόπληκτο για να χτίσει το σπίτι του - Τι ισχύει με τις άλλες ενισχύσεις


 Προκαταβολικά και άμεσα με διαδικασίες «εξπρές» το Υπουργείο Οικονομικών θα διαθέσει 20.000 ευρώ σε κάθε πυρόπληκτο για την επισκευή της κατοικίας του: Με μια απλή αίτηση και χωρίς να απαιτηθεί έλεγχος –σε αυτή την φάση- θα αποδοθεί το συγκεκριμένο ποσό σε εκείνους που όσους υπέστησαν ζημιές στην κατοικία τους από τη μανία της πύρινης λαίλαπας.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Το «πακέτο» των ενισχύσεων που θα χορηγηθεί στους πυρόπληκτους θα έχει ως χαρακτηριστικό του τις διαδικασίες «εξπρές»: Με μια απλή αίτηση και τον έλεγχο για την επιβεβαίωση των στοιχείων να ακολουθεί σε δεύτερο χρόνο, Δήμοι και ΚΕΠ θα υποδέχονται τις αιτήσεις όπως βεβαίως και ειδική πλατφόρμα που θα διαμορφωθεί στο gov.gr.

Έως 150.000 ευρώ για την αποκατάσταση κτιρίων

Μάλιστα, το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών είναι να δοθούν χωρίς πολλά-πολλά 20.000 ευρώ για την επισκευή κατοικίας σε όσους διαμένουν σε περιοχές που κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ο έλεγχος να γίνει εκ των υστέρων. Η στεγαστική συνδρομή, η οποία αποτελείται από 80% δωρεάν κρατική αρωγή και 20% άτοκο δάνειο με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, χορηγείται στους ιδιοκτήτες των πληγέντων κτιρίων με σκοπό την αποκατάστασή τους (επισκευή ή ανακατασκευή, ανάλογα με τις βλάβες που παρουσιάζουν).

Η χρηματοδότηση του εν λόγω μέτρου προέρχεται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και το ποσό υπολογίζεται πως θα αγγίξει τα 150.000 ευρώ για κάθε κτίριο. Με Κοινή Υπουργική Απόφαση των εμπλεκόμενων Υπουργείων οριοθετούνται οι πληγείσες περιοχές και χορηγείται η στεγαστική συνδρομή για την επισκευή/ανακατασκευή των κτιρίων, μέσω της ΓΔΑΕΦΚ του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Επιδότηση ενοικίου και στήριξη αγροτών

Επιδότηση ενοικίου/συγκατοίκησης: Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Μεταφορών και Υποδομών, δύναται, σε συνέχεια της οριοθέτησης των πληγεισών περιοχών, να δοθεί επιδότηση ενοικίου/συγκατοίκησης για την κάλυψη δαπανών προσωρινής στέγασης των μόνιμων κατοίκων, οι κατοικίες των οποίων επλήγησαν από τις πυρκαγιές.

Η αποζημίωση για την οικοσκευή

Επίσης, θα καταβληθεί οικονομική ενίσχυση ποσού μέχρι 6.000 ευρώ ανά νοικοκυριό, για την επισκευή ή την αντικατάσταση οικοσκευής της κύριας πληγείσας οικίας, και οικονομική ενίσχυση 4.500 ευρώ σε άτομα που υπέστησαν αναπηρία από τραυματισμό στη φυσική καταστροφή. Θα πρέπει να σημειωθεί πως οι συγκεκριμένες ενισχύσεις πληγέντων από φυσικές καταστροφές είναι ακατάσχετες. Υπάρχει ακόμη πρόβλεψη για παροχή στεγαστικής συνδρομής σε φυσικά και νομικά πρόσωπα για την αποκατάσταση κτιρίων και κτιριακών εγκαταστάσεων εντός της οριοθετημένης περιοχής.

Ποιοι θα πάρουν τα 600 ευρώ

Στα πληττόμενα από την πυρκαγιά νοικοκυριά θα καταβληθούν, σε συνεργασία με τους δήμους, χρηματικά ποσά ανάλογα με την καταγραφή των ζημιών μέσω του Υπουργείου Εσωτερικών, από έκτακτη χρηματοδότηση από το Υπουργείο Οικονομικών. Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Εσωτερικών είναι αρμόδιο για την καταβολή αποζημιώσεων, που είναι

(α) οικονομική ενίσχυση, ποσού 600 ευρώ, σε κάθε νοικοκυριό που έχει πληγεί η κύρια κατοικία του, για την κάλυψη των πρώτων αναγκών του,

(β) εκτός αυτού του ποσού, οι οικογένειες που υπέστησαν ζημιά και είναι πολύτεκνες ενισχύονται με επιπλέον 600 ευρώ,

(γ) επιπλέον οικονομική ενίσχυση 600 ευρώ λαμβάνουν οι πληγείσες οικογένειες για κάθε μέλος τους που είναι άτομο με ειδικές ανάγκες.


ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!


Σου άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες;

Εάν ναι βοήθησε μας με το να το κοινοποιήσεις στους φίλους σου.

Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ είναι ΜΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα, χρήσιμα ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ προς ανάγνωση και ενημέρωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάποιο ΝΕΟ και ενδιαφέρον ΑΡΘΡΟ χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ παρέα σας!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις