Τετάρτη 18 Αυγούστου 2021

Υπογράφουν την καταστροφή της Ελλάδας: Lockdown σε όσα νησιά έχουν τουρίστες! - Δραματική η κατάσταση στην επικράτεια


 Το μεγάλο στοίχημα της χρονιάς ήταν αυτό του τουρισμού, αυτό έχει πει από την πρώτη ημέρα η κυβέρνηση, καθώς η οικονομική κατάσταση της χώρας μετά από 1,5 (περίπου) χρόνο lockdown βρίσκεται σε τραγική κατάσταση. 

Όμως οι κινήσεις της μπορούν να χαρακτηριστούν μόνο ως αυτοκτονικές, καθώς επιβάλλονται lockdown στις περιοχές που έχουν τουρίστες! Κάτι που θα έχει επιπτώσεις όχι μόνο για τη φετινή χρονιά, αλλά και για τις επόμενες, καθώς κανείς δεν πρόκειται να ξανά έρθει σε μια χώρα στην οποία επιβλήθηκε lockdown (έστω και «μίνι») κατά τη διάρκεια της διαμονής του. 

Συγκεκριμένα η δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, το ΦΕΚ με την παράταση του μίνι lockdown σε Χανιά και Ηράκλειο.

Όπως αναφέρεται στο ΦΕΚ τα περιοριστικά μέτρα θα εξακολουθήσουν να ισχύουν μέχρι τις 6 το πρωί της ερχόμενης Τετάρτης 25 Αυγούστου

Διαβάστε ΕΔΩ το ΦΕΚ

Σημειώνεται ότι για τα Χανιά είναι η δεύτερη φορά που παρατείνεται η ισχύς των μέτρων για την αποφυγή διασποράς του κορωνοϊού και τα οποία μεταξύ άλλων προβλέπουν απαγόρευση κυκλοφορίας από τη 1 μέχρι τις 6 τα ξημερώματα και σίγαση της μουσικής για όλο το 24ωρο στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ψυχαγωγίας.

Ενώ παράλληλα από σήμερα επιβάλλεται lockdown και στο Ρέθυμνο, κάτι που σημαίνει πως η κυβέρνηση θα επιβάλει lockdown σε όλη -σχεδόν- την Κρήτη. Εκτός βέβαια της Κρήτης και άλλα νησιά, έχουν ήδη μπει σε lockdown, ενώ «φλερτάρουν» με το «κλείδωμα» η Ρόδος, η Ίος, η Νάξος, η Μύκονος και η Κέρκυρα. Δηλαδή... τα νησιά στα οποία υπάρχουν τουρίστες. 

«Ήμασταν συγκρατημένα προετοιμασμένοι. Έπεσε ξαφνικά "κύμα" μεγάλο. Δεν είχαμε προσωπικό και ήταν δύσκολο να βρούμε ξαφνικά. Τα καταφέραμε όμως με πληρότητες αυτόν τον μήνα έως και 90%», λέει στο Sputnik η συνιδιοκτήτρια αλυσίδας πολυτελών ξενοδοχείων στη Σαντορίνη κα Μαργαρίτα Καραμολέγκου, που χαρακτηρίζει «πρωταθλητές» φέτος με πληρότητες 100% την Πάρο, την Νάξο και την Ίο.

«Έκλεισε στα συγκεκριμένα νησιά ντόπιος νεαρόκοσμος και γίνεται χαμός», εξηγεί, διαβλέποντας ο τουρισμός να κρατά γερά «μέχρι και τις 20-25 του μήνα και μετά κάνει "κοιλιά". Φαίνεται να πηγαίνουμε καλά και μετά, αλλά υπάρχει αβεβαιότητα. Ο μέσος όρος μας κυμάνθηκε πάντως φέτος γύρω στο 70%-75%.Πολύ καλύτερα από το 2020», συνοψίζει. «Θα δούμε αν θα συνεχιστεί η τρομοκρατία με τον κορωνοϊό, που προσώρας δεν μας άγγιξε».

Χάλια» τουριστικά η επικράτεια

Μια λιγότερο αισιόδοξη εικόνα «φιλοτεχνεί» ο πολύπειρος ταξιδιωτικός πράκτορας Βασίλης Ελματζόγλου (πρακτορείο Majestic), από την καρδιά της Πλάκας. «Μια λέξη μόνο περιγράφει την κατάσταση: χάλια», λέει συνοψίζοντας την τουριστική κίνηση συνολικά στη χώρα.

«Αν εξαιρέσεις Σαντορίνη, Μύκονο, Πάρο ,Νάξο και Κρήτη, όπου γίνεται το πατείς με πατώ σε με απευθείας πτήσεις, η χώρα υποφέρει. Με λαϊκό τουρισμό, ως επί το πλείστον, χωρίς λεφτά που τη βγάζει με δυο ντομάτες και μια μπίρα από τα σούπερ μάρκετ. Το να δουλέψουμε όλοι 10 μέρες μέσα στον Αύγουστο και δη με κοινωνικό τουρισμό, δεν λέει απολύτως τίποτα», προσθέτει.

Η Αθήνα «χωλαίνει»- Η Πάρος καλύτερα απ' το ΄19

Και η Αθήνα δεν είναι στα φόρτε της αυτήν την περίοδο, σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου Metropolis Κώστα Τσιακτάνη, καθώς, μεταξύ άλλων, Έλληνες και ξένοι ακυρώνουν κρατήσεις την τελευταία στιγμή λόγω των πυρκαγιών που πλήττουν την Αττική.

«Η Αθήνα πάει ασθμαίνοντας», αναφέρει. «Τον Ιούλιο ήμασταν στο 65% σε σχέση με το 2019 και τον Αύγουστο στο 61%. Πάντα είναι χειρότερα τέτοια εποχή για την πρωτεύουσα, αφού όλοι καταφεύγουν στα νησιά. Αλλά ούτως ή άλλως όλα γίνονται λόγω πανδημίας κ.λπ. last minute. Kάθε μέρα θα έχουμε ακυρώσεις, αλλαγές, νέες κρατήσεις. Έτσι πορευόμαστε».

Ποια είμαι τα προγνωστικά για τον Σεπτέμβρη, από τους top μήνες, μαζί με τον Μάιο, για τον προορισμό της Αθήνας; «Χωλαίνει προς το παρόν. Αυτή τη στιγμή είμαστε στο 35% του ’19. Η Πάρος μαθαίνω σκίζει. Πάει καλύτερα κι από το '19. Είναι απίστευτο!» διαπιστώνει ο κ. Τσιακτάνης.

Είναι κατανοητό πως αυτή τη στιγμή υπάρχουν κάποια νησιά τα οποία έχουν αρκετούς τουρίστες και «κρατούν ζωντανή» την οικονομία της χώρας, εάν η κυβέρνηση συνεχίζει να «παίζει το παιχνίδι» των lockdown με αυτά τα νησιά, τότε σύντομα και αυτά θα ερημωθούν. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις