Κυριακή 22 Αυγούστου 2021

Συντάξεις: Έρχονται τρία νέα πακέτα αναδρομικών


 Οι αυξήσεις στις συντάξεις και τα αναδρομικά αναμένονται το επόμενο διάστημα. Τρία νέα πακέτα αναδρομικών θα λάβουν οι δικαιούχοι συνταξιούχοι με πάνω από 30 συντάξιμα έτη, ενώ σε εκκρεμότητα βρίσκονται ακόμη δύο παρτίδες αναδρομικών από αποφάσεις της Δικαιοσύνης.

Ειδικότερα, το πρώτο μεγάλο πακέτο αφορά αυξήσεις και αναδρομικά για τους παλαιότερους συνταξιούχους (περίπου 150.000), οι οποίοι αποχώρησαν έως 12/5/2016 με 30 έτη και άνω.

Η πληρωμή έχει προγραμματιστεί να γίνει σε δόσεις, αρχής γενομένης στα τέλη Σεπτεμβρίου. Με άλλη πληρωμή θα δοθούν οι αυξήσεις, με άλλη τα αναδρομικά και με άλλη θα πιστωθούν τα χρήματα από τον «καθυστερημένο» επανυπολογισμό των δύσκολων περιπτώσεων, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας “ΤΑ ΝΕΑ”.

Οι δύσκολες περιπτώσεις επανυπολογισμού, όπως είναι οι συντάξεις με παράλληλη ασφάλιση, οι διεθνείς κ.ά., θα μείνουν πίσω για να μην μπλοκάρονται όλες οι καταβολές και θα πληρωθούν με καθυστέρηση μετά τον Οκτώβριο.

Όσοι συνταξιούχοι αποχώρησαν με τις διατάξεις του Νόμου 4387/2016 (νόμος Κατρούγκαλου), δηλαδή από 13/5/2016 έως και 30/9/2019, θα λάβουν εφάπαξ όλη την αύξηση που δικαιούνται.

Αντίθετα, οι 150.000 παλιοί συνταξιούχοι θα πάρουν τις αυξήσεις που δικαιούνται σε πέντε ετήσιες δόσεις έως το 2024. Δεδομένου ότι η αύξηση αναμένεται να δοθεί για πρώτη φορά τέλη Σεπτεμβρίου του 2021, οι παλιοί συνταξιούχοι θα πρέπει να λάβουν απευθείας τα 2/5 της αύξησης που δικαιούνται (το 1/5 του 2020 και το 1/5 του 2021).

Για να φανεί η αύξηση στην τσέπη θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη από το ποσό της προσωπικής διαφοράς, σύμφωνα με τα “ΝΕΑ”.

Συντάξεις

Το δεύτερο πακέτο αναδρομικών αφορά μια παρτίδα αναδρομικών η οποία έπρεπε να πληρωθεί τον περασμένο μήνα και αναφέρεται σε νέους συνταξιούχους (πριν από τον Μάιο του 2019). Πρόκειται για 29.032 περιπτώσεις ο επανυπολογισμός των οποίων πρόκειται να ολοκληρωθεί τις επόμενες εβδομάδες.

Η καταβολή των ποσών στους δικαιούχους θα πραγματοποιηθεί με εμβόλιμες πληρωμές στα τέλη Αυγούστου.

Συντάξεις λόγω θανάτου

Είναι ειδικές περιπτώσεις όπως απασχολούμενοι συνταξιούχοι, συντάξεις λόγω θανάτου όπου ο θανών απεβίωσε μετά τον Οκτώβριο του 2019, καθώς και δικαιούχοι που απεβίωσαν επίσης μετά τον Οκτώβριο του 2019 και τα ποσά θα καταβληθούν στους κληρονόμους τους

Το τρίτο πακέτο αυξήσεων και αναδρομικών αφορά τους νεότερους συνταξιούχους οι οποίοι αποχώρησαν από 1ης/10/2019 (ημερομηνία ισχύος του Νόμου 4670/2020).

Οι εν λόγω συνταξιούχοι, παρότι θα έπρεπε να παίρνουν απευθείας τις συντάξεις του νόμου Βρούτση, οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ εκδίδουν οριστικές συντάξεις για αιτήσεις από 1ης/10/2019 και μετά με τα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου Κατρούγκαλου (Ν. 4387/2016) γιατί στο λογισμικό σύστημα δεν έχουν αντικατασταθεί οι παλιοί συντελεστές με τους νέους.

Το πρόβλημα αφορά τους συνταξιούχους των Ταμείων του ιδιωτικού τομέα, που προέρχονται δηλαδή από το ΙΚΑ, από τα Ειδικά Ταμεία (ΔΕΚΟ, τραπεζών, ΕΤΑΠ – ΜΜΕ), τον ΟΑΕΕ, το ΝΑΤ, το ΕΤΑΑ.

Αντίθετα το Δημόσιο, μέσα από το δικό του μηχανογραφικό σύστημα (το ΕΣΕΠΣ), προσάρμοσε ήδη από τον Φεβρουάριο του 2021 τον υπολογισμό των συντάξεων στα ποσοστά αναπλήρωσης του Νόμου 4670 για αιτήσεις από 1ης/10/2019 και μετά και πλέον οι αποφάσεις που εκδίδει είναι απευθείας με τον νόμο Βρούτση και με αυξημένα ποσά συντάξεων, χωρίς να χρειάζεται επανυπολογισμός.

ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!


Σου άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες;

Εάν ναι βοήθησε μας με το να το κοινοποιήσεις στους φίλους σου.

Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ είναι ΜΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα, χρήσιμα ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ προς ανάγνωση και ενημέρωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάποιο ΝΕΟ και ενδιαφέρον ΑΡΘΡΟ χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ παρέα σας!

Πηγή: enikonomia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις