Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2021

Εικόνες ντροπής στη Σκύρο για τα πληρώματα και τους τεχνικούς των UAV HERON

 


Εικόνες ντροπής στην Σκύρο απ΄ όπου επιχειρούν τα UAV Heron.  Τα καταλύματα που έχουν δοθεί στο προσωπικό που πετά και συντηρεί τα UAV είναι σε άθλια κατάσταση και το Militaire.gr έχει εικόνα από πρώτο χέρι που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί.

Με το θέμα της αντιμετώπισης του προσωπικού που μετατέθηκε στην 135 ΣΜ στη Σκύρο για την ανάπτυξη , λειτουργία και αξιοποίηση των  Heron. 

Τα ωράρια απασχόλησης (ειδικά για το τεχνικό προσωπικό) ήταν εξουθενωτικά και οι εργασίες που καλούνταν να εκτελέσουν ξεπερνούσαν κατά πολύ το επίπεδο ευθύνης και εξειδίκευσής τους, με ελάχιστη και έως καθόλου στήριξη από την ΠΑ, . Παρόλα αυτά, υπήρξε κατανόηση και προθυμία αναντίρρητης συνεργασίας από το σύνολο του προσωπικού, που αναγνωρίζει την κρισιμότητα του έργου που έχει κληθεί να φέρει εις πέρας.

Πέντε  μήνες μετά και αφού οι όποιες παρακλήσεις προς την ηγεσία της ΠΑ για βελτίωση των συνθηκών εργασίας και διαβίωσης του προσωπικού του κλιμακίου έπεσαν στο κενό, ελήφθη προσφάτως η απόφαση να στεγαστεί το σύνολο του προσωπικού των UAV HERON σε οικήματα εντός της 135ΣΜ. 

Πέρα από τη  βιασύνη και προχειρότητα της απόφασης, τα προσφερόμενα οικήματα ευρίσκονται σε άθλια κατάσταση. 

Σε όλα αυτά προστίθενται και ο ιδιαίτερα αυξημένος αριθμός υπηρεσιών εκτός έδρας καθότι η στελέχωση του συστήματος κρίνεται ως οριακά ανεπαρκής λόγω της μη επιλογής του ΓΕΕΘΑ να επιτρέψει την επιπλέον εκπαίδευση προσωπικού. Ενδεικτικά,  από τον Μάιο έως σήμερα, κάθε στέλεχος του Σμήνους έχει πραγματοποιήσει κατά μ.ο. εξήντα (60) ημέρες σε Φ.Π. υπηρεσίας με δυσβάσταχτο προσωπικό και οικογενειακό κόστος με παράλληλη εκτέλεση υπηρεσιών και υποχρέωση παρουσίας στην “μητρική” Μονάδα (110ΠΜ, Λάρισα).

Η τελευταία απόφαση της Ηγεσίας για άμεση και εσπευσμένη στέγαση του προσωπικού των UAV HERON κρίνεται ως ακατανόητη και σχεδόν προσβλητική για την  αξιοπρέπεια στρατιωτικών στελεχών με εμπειρία, υψηλή εξειδίκευση, ήθος και επαγγελματισμό. Τα διαθέσιμα οικήματα προς ανάπαυση και ολιγόωρη χαλάρωση μεταξύ των συνεχών και απαιτητικών σε σχεδίαση, εκτέλεση και υποστήριξη πτήσεων είναι σε επιεικώς απαράδεκτη κατάσταση. Είναι όλα τους παντελώς ακατάλληλα για διαμονή καθότι παρουσιάζουν εκτενείς δομικές φθορές και ορατή συγκέντρωση υγρασίας και μούχλας. Δεν υπάρχει ίχνος κλιματισμού, θέρμανσης, βασικής οικοσκευής, τηλεόρασης ή κουζίνας. Τα στρώματα των κρεβατιών είναι εμφανώς βρώμικα και χωρίς καθαρισμό και η μυρωδιά της κλεισούρας και της σκόνης είναι διάχυτη στο χώρο. Επίσης, δεν υπάρχει μέριμνα για τον τακτικό καθαρισμό των χώρων από εξειδικευμένο συνεργείο, με αποτέλεσμα να καλούνται τα στελέχη που βρίσκονται εκεί για διατεταγμένη υπηρεσία να σφουγγαρίζουν πατώματα και να απολυμαίνουν τουαλέτες και νιπτήρες για να μπορέσουν τουλάχιστον να εξυπηρετήσουν τις βασικές ανθρώπινες ανάγκες τους. 

Για την κάλυψη δε των σύγχρονων προσωπικών αναγκών επικοινωνίας (π.χ. WiFi δίκτυο) ούτε καν λόγος. Φαίνεται ότι η ΠΑ θεωρεί την βασική επικοινωνία με τα παιδιά σου  ως πολυτέλεια και αχρείαστη δαπάνη.

Εκτός της κακής εικόνας των οικημάτων τίθεται και το ζήτημα της υγειονομικής καταλληλότητας των ανωτέρω χώρων και ιδιαίτερα σε ένα περιβάλλον με βαρύ χειμώνα, αυξημένη υγρασία και ισχυρούς ανέμους.

Η έως τώρα πολύτιμη προσφορά των UAV HERON φάνηκε κατά τη διάρκεια των καταστροφικών πυρκαγιών που έπληξαν την χώρα μας τον περασμένο Αύγουστο, με την συνεχή και αδιάλειπτη παρουσία του στους ελληνικούς ουρανούς, παρέχοντας τακτική εικόνα μέσα από τα μέτωπα στους επιτελείς για συντονισμό των επίγειων δυνάμεων. Επί μία εβδομάδα το UAV HERON επιχειρούσε καθημερινά με πτήσεις άνω των οχτώ (8) ωρών σε διάρκεια και όλο το προσωπικό να δουλεύει από τα άγρια ξημερώματα μέχρι και τα βαθιά μεσάνυχτα. Και όλα αυτά “προθύμως και άνευ αντιλογίας” όπως ορίζει ο όρκος τους.

Η μετάβαση στη σύγχρονη εποχή και τις δικτυο-κεντρικές επιχειρήσεις του 21ου αιώνα με νέα και υπερσύγχρονα αεροπορικά μέσα απαιτεί και ταυτόχρονη επένδυση σε υποδομές και διοικητική μέριμνα. 

Ο πολλαπλασιαστής ισχύος και το σημείο υπεροχής των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων είναι ο άνθρωπος και σε αυτό οφείλει να ενσκήψει η ηγεσία για να διατηρηθεί το αξιόμαχο και το υψηλό ηθικό.

Δεν αρκεί να  δηλώνουν υπουργοί και Αρχηγοί το ενδιαφέρον τους για το προσωπικό στις παρελάσεις. Πρέπει να το δείχνουν κάθε μέρα. Στη Σκύρο πάντως δεν έχει φανεί…

ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!


Σου άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες;

Εάν ναι βοήθησε μας με το να το κοινοποιήσεις στους φίλους σου.

Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ είναι ΜΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα, χρήσιμα ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ προς ανάγνωση και ενημέρωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάποιο ΝΕΟ και ενδιαφέρον ΑΡΘΡΟ χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ παρέα σας!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις