Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2021

ΕΚΤΑΚΤΟ: Η Γαλλία ανακάλεσε τους πρέσβεις της από ΗΠΑ και Βρετανία λόγω «νίλας» 56 δισ. ευρώ από ΑUKUS


 Σε πρωτοφανή κρίση εξελίσσεται η πολιτικοστρατηγική «σφήνα» ΗΠΑ και Βρετανίας στην Αυστραλία  με το σύμφωνο AUKUS και την ακύρωση της παραγγελίας των 56 δισ. ευρώ για τα 12 αυστραλιανά υποβρύχια: Η Γαλλία ανακάλεσε τους πρέσβεις από ΗΠΑ-Αυστραλία.

Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που συμβαίνει αυτό για τις ΗΠΑ και η δεύτερη μετά τους Ναπολείντειους πολεμους για την Βρετανία.\

AΠΟ ΔΕΥΤΕΡΗ ΠΗΓΗ:

Ως αποτέλεσμα της συμφωνίας AUKUS το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας ανακοίνωσε ότι ανακαλεί τους πρεσβευτές της χώρας στις ΗΠΑ και την Αυστραλία για διαβουλεύσεις.

Αφορμή για την ανάκληση των διπλωματών ήταν η «εξαιρετικής σοβαρότητας» ανακοίνωση της συμφωνίας στρατηγικής συνεργασίας AUKUS μεταξύ Ουάσινγκτον, Λονδίνου και Καμπέρας, που οδήγησε στην ακύρωση, εκ μέρους της Αυστραλίας, της σύμβασης για την προμήθεια υποβρυχίων από τη Γαλλία, είπε ο υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν.

«Κατόπιν αιτήματος του προέδρου της Δημοκρατίας, αποφάσισα να ανακαλέσω αμέσως στο Παρίσι για διαβουλεύσεις τους δύο πρεσβευτές μας στις ΗΠΑ και την Αυστραλία. Αυτή η ασυνήθιστη απόφαση δικαιολογείται από την ασυνήθιστη σοβαρότητα των ανακοινώσεων που έγιναν στις 15 Σεπτεμβρίου από την Αυστραλία και τις ΗΠΑ», πρόσθεσε στην ανακοίνωσή του ο υπουργός.

Oι ΗΠΑ, Αυστραλία και Βρετανία ανακοίνωσαν την Τετάρτη μία ευρεία σύμπραξη ασφαλείας στη ζώνη του Ινδικού-Ειρηνικού, που περιλαμβάνει κυρίως την παράδοση πυρηνικών υποβρυχίων στην Καμπέρα και ενδέχεται να υπονομεύσει τη γαλλική παρουσία στην περιοχή, ενώ ήδη προκαλεί εντάσεις στους κόλπους του ΝΑΤΟ.

Άμεση συνέπεια της θεαματικής ανακοίνωσης της AUKUS ήταν η Αυστραλία να ακυρώσει το «χρυσό» συμβόλαιο με τη Γαλλία για την παράδοση συμβατικών υποβρυχίων, με αποτέλεσμα να προκαλέσει την οργή του Παρισιού. Ο Γάλλος ΥΠΕΞ Ζαν Ιβ Λεντριάν έκανε λόγο για μια «μαχαιριά στην πλάτη»

Η Γαλλία, η οποία βλέπει ένα συμβόλαιο 90 δισ. δολαρίων Αυστραλίας (56 δισ. ευρώ) να χάνεται για τη ναυπηγική βιομηχανία της, καταφέρθηκε αμέσως εναντίον μιας «λυπηρής απόφασης» η οποία είναι «αντίθετη στο γράμμα και το πνεύμα της συνεργασίας που επικρατούσε ανάμεσα στη Γαλλία και την Αυστραλία», σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση των υπουργείων Άμυνας και Εξωτερικών.

AUKUS: Η Γαλλία διέψευσε ότι είχε ενημερωθεί εκ των προτέρων

Η Γαλλία διέψευσε την Πέμπτη ότι είχε ενημερωθεί εκ των προτέρων από τις ΗΠΑ για τη νέα «συμμαχία» της Ουάσινγκτον με την Καμπέρα και το Λονδίνο, με βάση την οποία η Αυστραλία θα προμηθευτεί πυρηνοκίνητα υποβρύχια αμερικανικής τεχνολογίας, αντί για τα συμβατικά γαλλικά που είχε παραγγείλει.

AUKUS - Γαλλία

«Δεν είχαμε ενημερωθεί για το σχέδιο αυτό πριν από τη δημοσίευση των πρώτων πληροφοριών στον αμερικανικό και αυστραλιανό Τύπο, λίγες ώρες πριν από την επίσημη ανακοίνωση του (προέδρου των ΗΠΑ) Τζο Μπάιντεν», ανέφερε ο εκπρόσωπος της γαλλικής πρεσβείας στην Ουάσινγκτον, Πασκάλ Κονφαβρέ.

Να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον ήταν αυτός που επιβεβαίωσε την Πέμπτη την ακύρωση της γιγαντιαίας σύμβασης που συνήψε η χώρα του το 2016 με τη Γαλλία για την προμήθεια συμβατικών υποβρυχίων, προτιμώντας την κατασκευή πυρηνικών υποβρυχίων με αμερικανική και βρετανική τεχνολογία.

«Η απόφαση που λάβαμε να μην συνεχίσουμε με τα υποβρύχια κατηγορίας Attack και να το ακολουθήσουμε άλλον δρόμο δεν είναι αλλαγή νοοτροπίας, είναι αλλαγή ανάγκης», δήλωσε την Πέμπτη ο Μόρισον, ο οποίος ανακοίνωσε επίσης την αγορά αμερικανικών πυραύλων Tomahawk.

ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!


Σου άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες;

Εάν ναι βοήθησε μας με το να το κοινοποιήσεις στους φίλους σου.

Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ είναι ΜΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα, χρήσιμα ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ προς ανάγνωση και ενημέρωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάποιο ΝΕΟ και ενδιαφέρον ΑΡΘΡΟ χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ παρέα σας!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις