Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2021

Lockdown: Στο «στόχαστρο» της κυβέρνησης όλη η Βόρεια Ελλάδα - Έρχεται και το κλείσιμο των σχολείων;


 Στο «στόχαστρο» της κυβέρνησης βρίσκεται το μεγαλύτερο μέρος της Βόρειας Ελλάδας, η οποία δεν είναι διόλου απίθανο να περάσει στο «κόκκινο», ενώ ήδη ορισμένες περιοχές μπήκαν σε lockdown. 

Συγκεκριμένα, σε μίνι lockdown μπήκαν η Καστοριά, η Ξάνθη και η Δράμα καθώς, σε σχετική ανακοίνωση από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, την Πέμπτη (23/09), στο επίπεδο 4 (κόκκινο) του Επιδημιολογικού Χάρτη της χώρας εντάχθηκαν οι τρεις προαναφερθείσες Περιφερειακές Ενότητες.

Ταυτόχρονα, παρατείνεται η ισχύς των ειδικών -τοπικού χαρακτήρα- μέτρων στις Περιφερειακές Ενότητες Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλας, Καβάλας και Αργολίδας, μετά την εκ νέου αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων από την επιτροπή των Λοιμωξιολόγων και την Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας.


Παπαευαγγέλου: Η ματιά μας στραμμένη στη Βόρεια Ελλάδα

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, προειδοποίησε την Πέμπτη (23/09) για την αύξηση των κρουσμάτων και της πίεσης στα νοσοκομεία, ιδίως στη Βόρεια Ελλάδα.

Χαρακτηριστικά, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης των υγειονομικών Αρχών για την πανδημία, η ίδια ανέφερε πως «η ματιά μας είναι στραμμένη στη Βόρεια Ελλάδα» εφόσον, την τελευταία εβδομάδα, έχει σημειωθεί μέχρι και διπλασιασμός των κρουσμάτων στην Ξάνθη, τη στιγμή που στην Κοζάνη καταγράφεται αύξηση 60% στις μολύνσεις και 40% στη Δράμα, στον Έβρο και στην Πιερία.


Πάντως, σε ό,τι αφορά στη Θεσσαλονίκη, η Βάνα Παπαευαγγέλου σημείωσε ότι παρατηρείται μία ηπιότερη, αλλά σαφής σταδιακή αύξηση των κρουσμάτων.

Eκτίμηση Σαρηγιάννη για τα κρούσματα σε παιδιά

Ήδη τα πρώτα τμήματα σε σχολεία της Νεάπολης Θεσσαλονίκης έχουν κλείσει και ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ανέφερε την Πέμπτη (23/09) πως τα κρούσματα σε παιδιά μπορεί ακόμα και να διπλασιαστούν μέχρι το τέλος του έτους.


Αναλυτικά, σε σχετικές δηλώσεις στον ΣΚΑΪ, ο ίδιος υποστήριξε πως τα μέτρα προστασίας για τη νόσο COVID-19 δεν εφαρμόζονται ικανοποιητικά τα μέτρα στα σχολεία, όπως είναι η αποφυγή του συνωστισμού, ο καλός εξαερισμός, η αραίωση των μαθητών στα τμήματα και η σωστή χρήση της μάσκας.

Ως εκ τούτου, σύμφωνα με τον Δημοσθένη Σαρηγιάννη, αυτή την περίοδο πάνω από 6.000 ενεργά κρούσματα αφορούν σε παιδιά, αλλά επεσήμανε πως αυτός ο αριθμός μπορεί να διπλασιαστεί, δηλαδή περίπου ένα στα δύο κρούσματα (44%) να είναι σε παιδιά μέχρι το τέλος του έτους.


Σχετικά με την επιδημιολογική κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα, ο ειδικός εκτίμησε πως «στα τέλη Οκτωβρίου θα είμαστε όπως ήμασταν πέρσι στα μέσα Νοεμβρίου, με γύρω στα 600 κρούσματα την ημέρα».

Παράλληλα, κατά τον καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, η πίεση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας θα φανεί στα μέσα Νοεμβρίου και τότε, σύμφωνα με εκείνον, θα είναι γεμάτες 200 κλίνες ΜΕΘ.

Τέλος, ο ίδιος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο επιβολής lockdown στη Βόρεια Ελλάδα αν η κατάσταση επιδεινωθεί και αν δεν τηρηθούν τα μέτρα.


Υπό αίρεση τα υγειονομικά πρωτόκολλα στα σχολεία;

Την ώρα πάντως που ο αριθμός των κρουσμάτων σε ανήλικους αυξάνεται, έχει ξεκινήσει η συζήτηση σχετικά με το αν θα πρέπει να αναθεωρηθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα στα σχολεία, και ειδικά το μείζον ζήτημα για το πότε θα πρέπει να κλείνει ένα τμήμα.

Ήδη υπάρχουν αντιδράσεις από γονείς, κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά και μερίδα εκπαιδευτικών σχετικά με την πρόβλεψη ότι θα κλείνει ένα τμήμα μόνο όταν θα έχουν νοσήσει πάνω από τους μισούς μαθητές.

«Με το πρώτο κρούσμα σε μαθητή θα κολλήσει όλη η τάξη σε 3-4 εβδομάδες», προειδοποίησε η καθηγήτρια Λοιμωξιολογίας, Αθηνά Λινού.

Η κυρία Λινού έκρουσε για μια ακόμα φορά τον κώδωνα του κινδύνου για την υπερμετάδοση της μετάλλαξης Δέλτα μεταξύ των μαθητών, εκτιμώντας ότι εάν δεν ανασχεθεί η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων μέσα σε 3 με 4 εβδομάδες, από τη στιγμή που θα εμφανιστεί το πρώτο κρούσμα σε μια τάξη, θα κολλήσουν όλοι οι μαθητές.

«Ανεπαρκή τα μέτρα στα σχολεία»

Η καθηγήτρια χαρακτήρισε ανεπαρκή τα μέτρα στα σχολεία και επεσήμανε ότι το μείζον θέμα είναι η πρόβλεψη να κλείνει ένα τμήμα, όταν νοσήσουν οι μισοί συν ένας μαθητής.

Όπως είπε, μιλώντας στον ΑΝΤ1, όταν φτάσουμε σε αυτό το σημείο του 50+1, θα έχουν πραγματικά νοσήσει πάνω από το 80% των μαθητών στην τάξη.

Η Αθηνά Λινού επέκρινε και τον τρόπο με τον οποίο γίνονται τα self tests στους μαθητές, επισημαίνοντας ότι δεν είναι άμεσος.

Από τη στιγμή που εντοπίζεται ένα κρούσμα κορωνοϊού, εξήγησε, μέχρι να εξεταστούν οι υπόλοιποι μαθητές, μεσολαβεί χρόνος και τα παιδιά συνεχίζουν να μεταδίδουν τον ιό.

Όπως σημείωσε, σε άλλες χώρες, τα τεστ στους μαθητές γίνονται ταυτόχρονα σε όλα τα παιδιά μέσα στις σχολικές αίθουσες, έτσι ώστε όταν εντοπιστεί θετικό κρούσμα κορωνοϊού, η ιχνηλάτηση να είναι άμεση.

Με την σταδιακή αλλαγή του καιρού και τα πρώτα στοιχεία από την ενδεχόμενη επιβάρυνση της επιδημιολογικής εικόνας στη χώρα από το άνοιγμα των σχολείων, τα μέτρα που εφαρμόζονται στις εκπαιδευτικές μονάδες της χώρας και έχουν συγκεντρώσει πολλά πυρά και αντιδράσεις παραμένουν υπό επανεξέταση και δεν αποκλείεται ορισμένα από αυτά να αλλάξουν.

Αυτό ανέφερε ο λοιμωξιολόγος και μέλος της Επιτροπής, Μάριος Λαζανάς, στον ΣΚΑΪ, ο οποίος δήλωσε ότι είναι υπό σκέψη τα πρωτόκολλα και μπορεί άμεσα να αναθεωρηθούν.

Ειδικότερα, σημείωσε ότι το περιβόητο μέτρο «50+1» βρίσκεται στο μικροσκόπιο. Υπενθυμίζεται ότι το μέτρο αυτό του υπουργείο Παιδείας προβλέπει ότι για να κλείσει ένα τμήμα τάξης, θα πρέπει να μολυνθούν περισσότεροι από τους μισούς μαθητές.

ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!


Σου άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες;

Εάν ναι βοήθησε μας με το να το κοινοποιήσεις στους φίλους σου.

Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ είναι ΜΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα, χρήσιμα ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ προς ανάγνωση και ενημέρωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάποιο ΝΕΟ και ενδιαφέρον ΑΡΘΡΟ χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ παρέα σας!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις