Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2021

Αίγυπτος: Μούμια 4.000 χρόνων αλλάζει την ιστορία του αρχαίου πολιτισμού


 Οι επιστήμονες θεωρούσαν ότι τόσο πολύπλοκες διαδικασίες ταρίχευσης αλλά και τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν ήταν άγνωστες στον πολιτισμό εκείνης της περιόδου και αναπτύχθηκαν περίπου 1.000 χρόνια αργότερα

Σε μια σημαντική ανακάλυψη προέβησαν οι επιστήμονες σχετικά με τον πολιτισμό της αρχαίας Αιγύπτου. Συγκεκριμένα ανακάλυψαν μία μούμια ευγενή ονόματι Khuwy, η οποία αποδεικνύει ότι οι Αιγύπτιοι είχαν ανακαλύψει προηγμένες μεθόδους ταρίχευσης και μουμιοποίησης 1.000 χρόνια πριν σε σχέση μα τα όσο πίστευαν έως σήμερα. Η συγκεκριμένη μούμια μπορεί να είναι το στοιχείο που θα οδηγήσει στο να επανεξεταστούν πολλά δεδομένα για τα όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα για τον αρχαίο πολιτισμό του Νείλου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian, το ταριχευμένο σώμα ενός ευγενή που ανακαλύφθηκε το 2019 και θεωρείται από τις παλαιότερες μούμιες που έχουν βρεθεί έως σήμερα χρονολογείται στην περίοδο του Αρχαίου Βασιλείου ( 3η χιλιετία π.Χ) και αποδεικνύει ότι οι μέθοδοι και οι τεχνικές μουμιοποίησης πριν από περίπου 4.000 χρόνια ήταν εξαιρετικά προηγμένες.

Συγκεκριμένα, μέχρι σήμερα οι επιστήμονες θεωρούσαν ότι τόσο πολύπλοκες διαδικασίες ταρίχευσης αλλά και τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν (λεπτός επίδεσμος, υψηλής ποιότητα ρητίνη)  ήταν άγνωστες στον πολιτισμό εκείνης της περιόδου και αναπτύχθηκαν περίπου 1.000 χρόνια αργότερα.

Η καθηγήτρια Σαλίμα Ικράμ, μιλώντας στον Observer ανέφερε πως «αν όντως πρόκειται για μούμια του Αρχαίου Βασιλείου, όλα τα βιβλία για τη μουμιοποίηση και την ιστορία για το Αρχαίο Βασίλειο θα πρέπει να αναθεωρηθούν». Και πρόσθεσε: «Το νέο εύρημα μπορεί να ανατρέψει εντελώς την αντίληψή μας στην εξέλιξη της ταρίχευσης. Τα υλικά που χρησιμοποιούνταν, η προέλευσή τους, οι εμπορικές οδοί που συνδέονταν μαζί τους, θα επηρεάσουν δραματικά την κατανόησή μας για το Παλαιό Βασίλειο της Αιγύπτου».

«Μέχρι σήμερα θεωρούσαμε πως η μουμιοποίηση της εποχής εκείνης ήταν σχετικά απλή, με βασική αφυδάτωση -μια διαδικασία που δεν ήταν πάντα επιτυχημένη-, πιστεύαμε ότι δεν αφαιρούνταν ο εγκέφαλος αλλά μόνο περιστασιακά τα εσωτερικά όργανα. Πράγματι αποδιδόταν μεγαλύτερη προσοχή στην εξωτερική εμφάνιση του εκλιπόντος παρά στο εσωτερικό του. Επίσης, η χρήση ρητίνης ήταν πολύ περισσότερο περιορισμένη στις μούμιες του Παλαιού Βασιλείου που έχουν καταγραφεί έως τώρα. Αυτή η μούμια είναι γεμάτη με ρητίνη και υφάσματα και δίνει μια εντελώς διαφορετική εικόνα της μουμιοποίησης. Στην πραγματικότητα, είναι σαν τις μούμιες που ανακαλύφθηκαν 1.000 χρόνια αργότερα», ανέφερε επίσης η ίδια μιλώντας στον Observer.

Η συγκεκριμένη μούμια περιλαμβάνεται στις ανακαλύψεων οι οποίες πρόκειται να αποκαλυφθούν στη νέα σειρά ντοκιμαντέρ του National Geographic με τίτλο «Lost Treasures of Egypt», που κάνει πρεμιέρα στις 7 Νοεμβρίου. Παραγωγής της Windfall Films, η κάμερα ακολουθεί αρχαιολόγους από όλο τον κόσμο κατά τη διάρκεια των ανασκαφών που πραγματοποιούν στην Αίγυπτο, με την ανακάλυψη για τη μουμιοποίηση να προβάλλεται στο τέταρτο επεισόδιο, στις 28 Νοεμβρίου, με τίτλο «Rise of the Mummies».


Στο ίδιο ντοκιμαντέρ ο αρχαιολόγος Μοχάμεντ Μεγκαλέντ, σχολίασε σχετικά με την τελευταία ανακάλυψη πως «αν ισχύει, θα πρόκειται για επανάσταση στην ιστορία της Αρχαίας Αιγύπτου». Το ντοκιμαντέρ σημειώνει: «Με κάθε νέο πτώμα που φέρνουν στο φως οι αρχαιολόγοι, η ιστορία των μουμιών της Αιγύπτου γίνεται πιο ξεκάθαρη».


ΚΛΙΚΑΡΕ (ΕΔΩ) ΤΩΡΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις