Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2021

28η Οκτωβρίου: Η εμπλοκή με το κανόνι και τις βολές στον Λυκαβηττό


 28η Οκτωβρίου σήμερα και από νωρίς οι «πυροβολητές» του Ελληνικού Στρατού βρίσκονταν στον Λυκαβηττό για τους να ρίξουν 21 βολές με το κανόνι.

Ο αριθμός 21 έχει να κάνει με το ότι όταν το αγγλικό Ναυτικό έμπαινε στο λιμάνι, έπρεπε να αδειάσει τα κανόνια πριν μπει. Κάθε κανόνι μπορούσε να ρίξει maximum τρεις βολές, άρα εφτά κανόνια και 21 βολές.

Μόνο που το κεντρικό κανόνι δεν έκανε το… χατίρι σήμερα. «Κόλλησε» και δεν έριχνε βολές, καθώς υπήρξε κάποια εμπλοκή.

Τελικά επιστρατεύθηκε το εφεδρικό κανόνι, ενώ άλλαξαν και τα βλήματα. Τελικά οι έμπειροι φαντάροι κατάφεραν και έριξαν τις βολές.Με τους 21 κανονιοβολισμούς στο λόφο του Λυκαβηττού ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

Πάντως τα πράγματα δεν κύλησαν ομαλά, καθώς το κανόνι που είχε ανεβάσει ο ελληνικός στρατός στο σημείο κόλλησε, με αποτέλεσμα να χρησιμοποιηθεί το εφεδρικό που βρισκόταν στο σημείο λίγα πιο δίπλα.

Αυτή η παράδοση προέρχεται από το αγγλικό ναυτικό. Συγκεκριμένα τα κανόνια των πλοίων πριν μπουν σε ειρηνικό λιμάνι ή σε αγγλικό λιμάνι έπρεπε να αδειάσουν. Τα εφτά κανόνια μπορούσαν να ρίξουν τρία βλήματα εξ ου και οι 21 κανονιοβολισμοί.

Δείτε φωτογραφίες:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις