Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2021

Άγκυρα: «Δεν παραιτηθήκαμε από τα δικαιώματά μας για τα F-35»


 Για F-16 ξεκίνησαν αλλά αλλού το πάνε...

H Άγκυρα δεν έχει παραιτηθεί από τα F-35 και αν και η Τουρκία έχει εκδιωχθεί –προσωρινά- από το πρόγραμμα τίποτα δεν  σημαίνει ότι αυτό δεν μπορεί να αλλάξει από την μια ημέρα στην άλλη.

Μία αλλαγή ηγεσίας ας πούμε στις τουρκικές προεδρικές εκλογές του 2023 με επιστροφή των πολυαγαπημένων στην Δύση (τώρα πια, γιατί κάποτε η Δύση βοήθησε τον Ερντογάν για να εξουδετερώσει το κεμαλικό κράτος), κεμαλικών, μπορεί να ανάψει το «πράσινο φως» για την απόκτησή τους.

«Τα δικαιώματα F-35 της Τουρκίας παραμένουν. Οι συνομιλίες της Τουρκίας σχετικά με την αγορά νέων F-16 και κιτ εκσυγχρονισμού από τις ΗΠΑ δεν σημαίνουν ότι έχει εγκαταλείψει τα δικαιώματά της σχετικά με το πρόγραμμα F-35. 

Η Τουρκία συνεχίζει τις νομικές διαδικασίες της σχετικά με τα δικαιώματα συνεργασίας», γράφει το τούρκικο δημοσίευμα της aksam

Η Τουρκία συζητά την πρόταση «Ας δώσουμε ένα F-16» σε αντάλλαγμα για τα 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια που πλήρωσε για τον σχεδιασμό των  F-35, στο οποίο είναι εταίρος με 9 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών.

 Ωστόσο, η θερμή υποδοχή της Άγκυρας στην πρόταση της Ουάσινγκτον δεν σημαίνει ότι «η Τουρκία παραιτήθηκε από τα F-35».

 Ανώτερες πηγές ασφαλείας τόνισαν ότι η Τουρκία δεν έχει εγκαταλείψει το σχέδιο για την απόκτηση των F-35, των οποίων είναι εταίρος του έργου, και θα υπερασπιστεί τα δικαιώματά της που απορρέουν από τη συνεργασία μέχρι τέλους. 

Λέγοντας τη φράση «Η Τουρκία είναι μία από τις χώρες με τον μεγαλύτερο αριθμό παραγγελιών αεροσκαφών», οι πηγές επεσήμαναν ότι η Προεδρία των Αμυντικών Βιομηχανιών παράτεινε την περίοδο συμφωνίας με το αμερικανικό δικηγορικό γραφείο Arnold Porter-Kaye Scholer έως τον Αύγουστο του 2022. 

Οι πηγές ανέφεραν επίσης ότι τα προβλήματα μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας «βασίζονται σε νομικό πλαίσιο» και «στο πνεύμα της συμμαχίας».

Αναφέρεται ότι η διαδικασία μπορεί να οδηγήσει σε αποζημίωση των χρημάτων που κατέβαλε η Τουρκία και το δικαίωμα συνεργασίας ή «διακανονισμού» με άλλες αμυντικές συμφωνίες, και είναι επίσης πιθανό να συμπεριληφθεί ξανά στο έργο F-35.

Ωστόσο, οι πηγές επανέλαβαν την άποψη ότι η απόφαση των ΗΠΑ να μην δώσει στην Τουρκία το F-35 και να πραγματοποιήσει το έργο χωρίς την Τουρκία είναι καθαρά πολιτική απόφαση, υπενθύμισαν επίσης ότι η λύση θα είναι επίσης πολιτική και ότι οι αποφάσεις μπορεί να αλλάξουν. 

Πηγές ασφαλείας επεσήμαναν επίσης τη δήλωση του εκπροσώπου Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ, «Το Πεντάγωνο διεξάγει διαβουλεύσεις με την Τουρκία για την επίλυση της διαμάχης για τα F-35».

Όλα αυτά γίνονται ελάχιστα μετά τις δηλώσεις του αφεντικού τη τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας Ισμαήλ Ντεμίρ ΄τι η Τουρκία μπορεί να στραφεί στην αγροά ρωσικών  Su-35 και Su-57.

«Εάν η διαδικασία (σ.σ. η αγορά και αναβάθμιση των F-16) δεν φέρει αποτελέσματα, τότε η Τουρκία δεν θα μείνει χωρίς εναλλακτικές λύσεις.

Εάν είναι απαραίτητο, το θέμα των Su-35 και Su-57 μπορεί να ανοίξει ανά πάσα στιγμή.

Η βιομηχανία μας θα κάνει τα πάντα για να διασφαλίσουμε την ασφάλειά μας, και αν χρειαστεί κάτι επιπλέον, τότε μπορούμε πάντα να βρούμε μια διέξοδο» τόνισε ο Ντεμίρ.

Βέβαια ο Ντεμιρ αναφέρθηκε στα F-16 αλλά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απάντησε με… F-35 κάτι που προκαλεί εύλογες απορίες για το τι μπορεί να συμβεί στο μέλλον.

ΚΛΙΚΑΡΕ (ΕΔΩ) ΤΩΡΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις