Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2021

Aπειλές της Τουρκίας κατά Ελλάδας-Κύπρου: Απάντηση στο πεδίο αν παραβιαστεί η υφαλοκρηπίδα μας


 Σαφή προειδοποίηση απηύθυνε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Τανζού Μπιλγκίτς, τονίζοντας ότι η Τουρκία θα απαντήσει αν η Κύπρος ξεκινήσει γεώτρηση τον Νοέμβριο,

Σε συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο ο Μπιλγκίτς ανέφερε:

«Τόσο η Ελλάδα όσο και η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση (σ.σ Κυπριακή Δημοκρατία) κάνουν βήματα που αυξάνουν την ένταση στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο . Οι προσπάθειες αποστολής ερευνητικών πλοίων στην υφαλοκρηπίδα μας στη Μεσόγειο συνεχίζονται. Απαντάμε σε αυτές τις προκλήσεις τόσο στο πεδίο όσο και στο τραπέζι και δεν επιτρέπουμε ποτέ την παραβίαση των δικαιωμάτων μας. Η ελληνοκυπριακή πλευρά ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει νέα γεώτρηση τον Νοέμβριο. Εάν συμβεί αυτό εμείς ως Τουρκία θα συνεχίσουμε να δίνουμε τις απαραίτητες απαντήσεις σε τέτοιες προκλήσεις προκειμένου να προστατεύσουμε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων.»

Τουρκία Τανζού Μπιλγκίτς

Όσον αφορά στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Τουρκία, ο Μπιλγκίτς είπε: «Το έγγραφο στρατηγικής διεύρυνσης της ΕΕ είναι μια έκθεση που έχει ήδη συνταχθεί με δύο μέτρα και δύο σταθμά. Εκφράσαμε την αντίδρασή μας στην έκθεση ευρέως χθες. Η Προεδρία της ΕΕ έχει ήδη καταγράψει τις απόψεις της Τουρκίας για όλα τα άρθρα της έκθεσης. Για εμάς η έκθεση δεν έχει καμία ισχύ. Γιατί η έκθεση είναι γραμμένη με δύο μέτρα και δύο σταθμά και υπάρχουν ισχυρισμοί που δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτοί».

Αίγυπτος

Σχετικά με την Αίγυπτο ο Μπιλγκίτς σημείωσε: «Θέλουμε να αναπτύξουμε τις σχέσεις με την Αίγυπτο στη βάση του αμοιβαίου οφέλους και σεβασμού τόσο σε διμερή όσο και σε περιφερειακά θέματα. Πιστεύουμε ότι η ανάπτυξη και η εξομάλυνση των σχέσεων της χώρας μας με την Αίγυπτο είναι σημαντικές προς όφελος των λαών και των δύο χωρών. Συζητούνται όλα αυτά στις διαβουλεύσεις που γίνονται. Γνωρίζουμε ότι υπάρχει δυνατότητα συνεργασίας με την Αίγυπτο σε πολλούς τομείς». Όσον αφορά στη δήλωση των πρεσβευτών 10 χωρών για τον Οσμάν Καβάλα δήλωσε:

«Είναι απολύτως απαράδεκτο να τίθενται τελεσίγραφα στο τουρκικό κράτος», είπε. «Τα δικαστήρια και οι δικαστές δεν μπορούν να λάβουν εντολή ή να λάβουν οδηγίες για την άσκηση της δικαιοδοσίας τους από οποιαδήποτε αρχή, όργανο ή πρόσωπο. Αυτές οι χώρες γνωρίζουν πολύ καλά ότι δεν πρέπει να παρεμβαίνουν στο δικαστικό σώμα. Προσπαθούν να το πολιτικοποιήσουν».

Οσμάν Καβαλά

Οι σχέσεις με τις ΗΠΑ

Για τις σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ, ο Μπιλγκίτς είπε: «Ως Δημοκρατία της Τουρκίας, θέλουμε να δημιουργήσουμε καλές σχέσεις με κάθε χώρα. Οι ΗΠΑ είναι φυσικά σύμμαχός μας. Είμαστε μαζί στο ΝΑΤΟ. Έχουμε κοινά συμφέροντα και παρόμοιους στόχους, ειδικά στη Συρία, την Ουκρανία, τη Λιβύη, το Αφγανιστάν και την Αφρική. Έχουμε ήδη κοινά συμφέροντα και κοινούς στόχους».

Επίσης είπε: «Είναι δύσκολο να πούμε ότι οι σχέσεις μας με τις ΗΠΑ είναι τέλειες. Ειδικά λόγω της στάσης τους σε θέματα όπως υποστήριξη του PKK, του YPG, του FETO και των μονομερών κυρώσεων. Υπάρχουν ορισμένα προβλήματα στις σχέσεις μας. Βασική προσδοκία μας είναι να διαχειριστούμε αποτελεσματικά τις σχέσεις μας και να λύσουμε τα προβλήματά μας. Αναμένουμε ένα παρόμοιο θετικό σήμα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ειδικά για τα ζητήματα που τους εκφράζουμε συχνά. Ο πρόεδρος μας (Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν) το έχει ξεκαθαρίσει. Οι επαφές μας θα συνεχιστούν».

Ερντογάν Μπάιντεν

«Είτε αεροπλάνα είτε επιστροφή των 1.4 δισ. δολ.»

Σχετικά με το θέμα της προμήθειας F-16 ως αντάλλαγμα για τα τα F-35, ο Μπιλγκίτς είπε: «Ενέργειες για τη βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό του στόλου μας F-16 πραγματοποιούνται εδώ και χρόνια, ανάλογα με τις ανάγκες. Η αποχώρησή μας από το πρόγραμμα F-35 είναι ένα βήμα που πλήττει όχι μόνο εμάς αλλά και την αποτρεπτική ικανότητα του ΝΑΤΟ.

Έχουμε εκπληρώσει τις υποχρεώσεις μας στο πρόγραμμα. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, πραγματοποιήσαμε επίσης μια πληρωμή περίπου 1,4 δισ. δολαρίων στις Ηνωμένες Πολιτείες στο πλαίσιο του προγράμματος F-35. Για εμάς, οι επιλογές είναι απλές: Ή θα επιστρέψουμε στο πρόγραμμα, είτε θα πάρουμε τα αεροπλάνα που μας έχουν υποσχεθεί, είτε θα μας επιστρέψουν τα χρήματά μας. Σε αυτό το πλαίσιο, ο εκσυγχρονισμός του στόλου των F-16 είναι στην ημερήσια διάταξη ως επιλογή. Συζητάμε αυτό το ζήτημα φυσικά με τους Αμερικανούς. Θα ενεργήσουμε ανάλογα, φυσικά», τόνισε.

Στην ουσία επανέλαβε τη δήλωση του Ταγίπ Ερντογάν, ότι η Άγκυρα θα πάρει πίσω τα 1,4 δισ. δολ. που έχει πληρώσει για τα F-35 , τα οποία εμποδίζεται πλέον να αγοράσει. Εκτός αυτού, όπως μετέδωσε σήμερα το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο ίδιος πιστεύει ότι η Τουρκία και οι ΗΠΑ θα σημειώσουν πρόοδο στις συνομιλίες για την πώληση μαχητικών F-16. «Πιστεύω ότι θα σημειώσουμε πρόοδο. Φυσικά θα μιλήσουμε γι’ αυτό με τον Τζο Μπάιντεν στη συνάντηση της Ομάδας των Είκοσι (G20) στη Ρώμη», υπογράμμισε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο Ερντογάν δήλωσε στους δημοσιογράφους που ήταν στο αεροπλάνο με το οποίο επέστρεφε από τη Νιγηρία «Θα πάρουμε πίσω αυτό το 1,4 δισεκατομμύριο δολάρια που μας ανήκει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο».

ΚΛΙΚΑΡΕ (ΕΔΩ) ΤΩΡΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις