Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2021

Χαμαιλέοντες σε φρεγάτες! Στέλιος Φενέκος


 Γράφει ο ΣΤΕΛΙΟΣ ΦΕΝΕΚΟΣ

Πρόεδρος της Κοινωνίας Αξιών

Υποναύαρχος ε.α

Είναι μοναδικός ο τρόπος με τον οποίο αλλάζουν απόψεις και επιχειρήματα οι γνωστοί κομματικοί χαμαιλέοντες επί των γεωπολιτικών και των εθνικών θεμάτων, “κατά που φυσάει ο άνεμος”.

Ενώ μέχρι προχθές δήλωναν λάτρεις των αμερικανικών πλοίων και επέκριναν κάθε άλλον που υποστήριζε την Γαλλική επιλογή και την στρατηγική συμμαχία με Γαλλία, σήμερα έχουν αλλάξει ένδυμα και εμφανίζονται υπέρμαχοι της επιλογής της κυβέρνησης (που είναι περισσότερο από βέβαιο ότι έγινε με τις ευλογίες των ΗΠΑ).

Μέχρι προχθές χλεύαζαν δημόσια τους Γάλλους για την ήττα τους στον Ινδο-ειρηνικό και δεν συμφωνούσαν ότι είναι αναγκασμένη η Αμερική να έχει ως στρατηγικό συνεργάτη την Γαλλία όχι μόνο στον Ινδο-ειρηνικό αλλά και στην ΕΕ, και στην Μ. Ανατολή, την Β. Αφρική και στην Μεσόγειο.

Μέχρι προχθές έλεγαν για την αδυναμία της ΕΕ και προμήνυαν την αποδυνάμωση του ΝΑΤΟ και δεν μπορούσαν να αντιληφθούν την επιλογή Μπάϊντεν για συνεργατική ασφάλεια όχι μόνο στην περιοχή της Ασίας αλλά και σε όλο το κόσμο.

Και ότι με την στροφή των ΗΠΑ στον Ινδο-ειρηνικό και στην Νοτιοανατολική Ασία, θέλει να έχει εξασφαλίσει τα νώτα του στην Μεσόγειο, στην Β. Αφρική και στον ευρύτερο Ευρωατλαντικό χώρο.

Η επιλογή της χώρας μας να μετέχει στην αναμενόμενη Αμερικανο – Γαλλική στρατηγική συνεργασία είναι σοφή (για πολλούς λόγους και για να ξεφύγουμε από τον ανελαστικό εναγκαλισμό με την Γερμανία – δεν γνωρίζουμε ακόμη τι μέλει γενέσθαι με την νέα Γερμανική κυβέρνηση).

Γιατί το προφανές είναι ότι σε αυτήν την γεωστρατηγική επιλογή η Γαλλία έχει πρωτεύοντα ρόλο, ότι η ΕΕ ενδυναμώνεται με τις διμερείς και πολυμερείς στρατηγικές δυνατότητες που αναπτύσσουν τα κράτη μέλη της και ότι το ΝΑΤΟ εξακολουθεί να καλύπτει τις Ευρωπαϊκές απαιτήσεις ασφαλείας (οι χώρες του πρώην Ανατολικού μπλοκ το ξέρουν καλύτερα) έχει συμπληρωματικό ρόλο με αυξημένο πολιτικό ρόλο στο νέο ανταγωνιστικό γεωπολιτικό περιβάλλον.

Τους αναγνωρίζω όμως από το χρώμα, οι χαμαιλέοντες τείνουν να δείχνουν φωτεινότερα χρώματα όταν δείχνουν επιθετικότητα και λεονταρίζουν αλλά πιο σκούρα χρώματα όταν κρύβονται, ζαρώνουν και υποχωρούν.

ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!


Σου άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες;

Εάν ναι βοήθησε μας με το να το κοινοποιήσεις στους φίλους σου.

Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ είναι ΜΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα, χρήσιμα ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ προς ανάγνωση και ενημέρωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάποιο ΝΕΟ και ενδιαφέρον ΑΡΘΡΟ χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ παρέα σας!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις