Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2021

Δ.Κούβελας: «Εμβολιασμένοι, θάνατοι και οι απλοποιήσεις των συσχετίσεων»


 Τις περισσότερες φορές δεν αρκεί να παραθέσουμε τον αριθμό των εμβολιασμών με τα κρούσματα ή τη θνησιμότητα σε πολλά διαφορετικά κράτη.

Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με τον καθηγητή Κλινικής Φαρμακολογίας, Δημήτρη Κούβελα, θα χρειαστεί να βρεθεί η αιτιακή συσχέτιση.

Πιο συγκεκριμένα, σε ανάρτησή του στο Facebook αναφέρει τα εξής:

«Στην επιστήμη η αναζήτηση της αλήθειας σχετίζεται άμεσα με την ανακάλυψη της αιτιακής συσχέτισης. Για να βρεθεί η αιτιακή συσχέτιση πρέπει να αποκλειστούν οι συγχυτικοί παράγοντες, ενώ τα υπεραπλουστευμένα γραμμικά μοντέλα σε χαοτικά φαινόμενα (πολλών παραγόντων) είναι από μόνα τους αποπροσανατολιστικά.

Το παρακάτω πινακάκι είναι εξαιρετικό δείγμα απλοϊκής προσέγγισης. Χωρις φυσικά να είναι αναληθές, εύκολα βλέπουμε ότι, αν η στήλη εμβολιασμένων αντικαθίστατο από την πληροφορία: επίπεδο πρωτοβάθμιας ή αριθμός ειδικών εντατικολόγων/νοσηλευτών, ύπαρξη ΗΤΑ ή ακόμα και κατά κεφαλήν εισόδημα, ή νέας τεχνολογίας αυτοκίνητα, η κατάταξη θα ήταν περίπου ανάλογη.

Προσοχή στις συσχετίσεις! Μπορεί να είναι τυχαίες ή ακόμη και η αποτελεσματικότητα της πρακτικής να διαφοροποιείται σημαντικά από το επίπεδο του συστήματος. Θα βοηθούσε στη διερεύνηση της αλήθειας, να έμπαινε, για παράδειγμα, και μια στήλη με την θνησιμότητα από κάθε αιτία και φυσικά ο αριθμός των συνολικά αναφερόμενων ανεπιθύμητων δράσεων φαρμάκων (δείκτης ευαισθησίας του υγειονομικού προσωπικού)!»ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!


Σου άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες;

Εάν ναι βοήθησε μας με το να το κοινοποιήσεις στους φίλους σου.

Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ είναι ΜΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα, χρήσιμα ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ προς ανάγνωση και ενημέρωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάποιο ΝΕΟ και ενδιαφέρον ΑΡΘΡΟ χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ παρέα σας!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις