Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2021

Εμβολιασμός κάθε 6 μήνες αλλιώς τέλος τα «προνόμια»: Χωρίς «ανάσα» η 3η δόση - Έρχεται και η 4η


 Τρίτη δόση μετά το πέρας τουλάχιστον 28 ημερών από τη δεύτερη

Μια δυστοπική κατάσταση επικρατεί στο Ισραήλ, το οποίο έχει ξεκινήσει να χορηγεί μαζικά τρίτες δόσεις του εμβολίου του κορωνοϊού, καθώς πλέον θα χρειάζεται κάποιος να έχει κάνει τρεις δόσεις για να έχει το Green Pass, το οποίο επιτρέπει την είσοδο σε εστιατόρια, γυμναστήρια και άλλους εσωτερικούς χώρους. 

Έτσι όσοι έχουν εμβολιαστεί με δύο δόσεις θα θεωρούνται πλέον ανεμβολίαστοι, καθώς το νέο πιστοποιητικό εμβολιασμού θα εκδίδεται πλέον για όσους έχουν κάνει τρεις δόσεις του εμβολίου ή έχουν αναρρώσει πρόσφατα από την Covid, αντικαθιστώντας το προηγούμενο σύστημα των δύο δόσεων.

Από σήμερα, οι καταστηματάρχες ή οι οργανωτές εκδηλώσεων θα πρέπει να σκανάρουν τον ψηφιακό κωδικό για να επιτρέπουν την είσοδο. Προβλέπονται ορισμένες εξαιρέσεις, όπως για τα μουσεία και τις βιβλιοθήκες.

Χωρίς «ανάσα» η τρίτη δόση

Ο EMA ανέφερε πως μετά το πέρας τουλάχιστον 28 ημερών από τη δεύτερη δόση άτομα με έντονα εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα μπορούν να λάβουν την τρίτη δόση του εμβολίου.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ανέφερε, μάλιστα, ότι η επιτροπή ανθρώπινων φαρμάκων (CHMP) του EMA κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μία επιπλέον δόση των εμβολίων Covid-19 Comirnaty (BioNTech/Pfizer) και Spikevax (Moderna) μπορεί να χορηγηθεί σε άτομα με έντονα εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα τουλάχιστον 28 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση.

Η σύσταση έρχεται αφότου μελέτες έδειξαν ότι μία επιπλέον δόση αυτών των εμβολίων αύξησε την ικανότητα παραγωγής αντισωμάτων κατά του ιού που προκαλεί τον Covid-19 σε ασθενείς με μεταμόσχευση οργάνων και εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Ομως, ο EMA σημείωσε πως θα συνεχίσει να παρακολουθεί τυχόν δεδομένα που προκύπτουν για την αποτελεσματικότητά του.

Ο κίνδυνος φλεγμονωδών καρδιακών παθήσεων ή άλλων, πολύ σπάνιων παρενεργειών έπειτα από αναμνηστική δόση δεν είναι γνωστός και παρακολουθείται προσεκτικά. Ενώ, όπως συμβαίνει με όλα τα φάρμακα, ο EMA θα συνεχίσει να εξετάζει όλα τα δεδομένα σχετικά με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου.

Έρχεται και η 4η δόση;

Αίσθηση την ίδια στιγμή χθες προκαλούσε και η είδηση πως το Βέλγιο παρήγγειλε εμβόλια εν όψει μιας ενδεχόμενης τέταρτης δόσης (!), όπως μετέδιδαν τα βελγικά ΜΜΕ. Συγκεκριμένα και όπως επισήμαιναν τα σχετικά ρεπορτάζ, η βελγική κυβέρνηση αναμένει ότι θα είναι πιθανότατα απαραίτητος ο μαζικός εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού και το 2022 αλλά και το 2023.

«Το Βέλγιο συμμετέχει στη μεγάλη σύμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για 900.000.000 δόσεις του εμβολίου Pfizer» επιβεβαίωσε πριν από δύο ημέρες εκπρόσωπος του ομοσπονδιακού υπουργού Υγείας Φρανκ Βαντεμπρούκε. Ενώ τόνισε πως «στο πλαίσιο αυτό, έχουμε προκρατήσει το μερίδιό μας για το 2022 και το 2023 για να είμαστε σίγουροι ότι μπορούμε να προχωρήσουμε σε εμβολιασμό, εάν είναι απαραίτητο».

ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!


Σου άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες;

Εάν ναι βοήθησε μας με το να το κοινοποιήσεις στους φίλους σου.

Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ είναι ΜΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα, χρήσιμα ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ προς ανάγνωση και ενημέρωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάποιο ΝΕΟ και ενδιαφέρον ΑΡΘΡΟ χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ παρέα σας!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις