Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2021

Επιστροφές φόρου: Όλα όσα πρέπει να προσέξουν οι δικαιούχοι – Τι ισχύει μετά τους συμψηφισμούς


 «Έκλεισε» ο κύκλος των συμψηφισμών που διενήργησε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων για τις επιστροφές φόρου: Αρκετοί διαπιστώνουν πως τα ποσά που περίμεναν έγιναν «καπνός» καθώς «κάλυψαν» άλλες υποχρεώσεις.

Υπάρχουν όμως και άλλοι που μέσω των επιστροφών εξόφλησαν μέρος των οφειλών τους και εκείνοι για τους οποίους… περίσσεψε και κάτι και περιμένουν να.. εισπράξουν! Τι ισχύει λοιπόν με τις συγκεκριμένες περιπτώσεις αλλά και όσους ήδη έσπευσαν να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους πριν τον συμψηφισμό;

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Το βέβαιο είναι πως η ολοκλήρωση του νέου κύκλου συμψηφισμών σηματοδοτεί τη μαζική αποστολή των επιστροφών φόρων που απομένουν: Για όσους διαπιστωθεί πως τους προκύπτουν υπόλοιπα προς επιστροφή μετά και τους συμψηφισμούς θα τα δουν το επόμενο διάστημα στους τραπεζικούς λογαριασμούς.

Τι ισχύει για όσους πλήρωσαν εφάπαξ φετινούς φόρους

Συγκεκριμένα, οι υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) προχώρησαν σε συμψηφισμούς των πιστωτικών υπολοίπων που δικαιούνται οι φορολογούμενοι με τις οφειλές τους από ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ και φόρο εισοδήματος.

Ειδικά για τις αποζημιώσεις ενοικίων COVID η ΑΑΔΕ, συμψήφισε αποζημιώσεις ενοικίων για 383.505 ιδιοκτήτες, δηλαδή το 98,2% του συνόλου.

Για το 1,8%, που απομένει, δηλαδή 7.080 δικαιούχους, ο συμψηφισμός δεν κατέστη εφικτός, διότι όταν αναζητούνταν οφειλές φόρου εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ ή ΦΠΑ για να συμψηφιστούν, δεν υπήρχαν.

Συνεπώς, οι αποζημιώσεις ενοικίων των συγκεκριμένων δικαιούχων θα συμψηφιστούν μόλις προκύψει η σχετική οφειλή.

Όσοι φορολογούμενοι έσπευσαν και παρά το γεγονός ότι είχαν επιστροφή φόρου, να τακτοποιήσουν εφάπαξ τον φετινό φόρο εισοδήματος που τους προέκυψε ή και τον ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να περιμένουν να τους καταβληθεί στον τραπεζικό τους λογαριασμό το συνολικό ποσό της επιστροφής.

Τι πρέπει να κάνουν όσοι είδαν τα χρέη τους να μειώνονται

Οι υπόλοιποι δικαιούχοι επιστροφών φόρων, θα διαπιστώσουν πως οι δόσεις τους από τις εκκρεμείς οφειλές τους μειώνονται.

Συγκεκριμένα, θα δουν αυτόματα να κουρεύεται η οφειλή στο ύψος της αποζημίωσης COVID ή και του «κουπονιού παγίων δαπανών» ή και της επιστροφής φόρου κλπ.

Εάν ο συμψηφισμός δεν καλύψει τη συνολική οφειλή, τότε το υπόλοιπο ποσό θα επιμερίζεται σε 6 δόσεις, έως και τον ερχόμενο Φεβρουάριο 2022.

Ο φορολογούμενος θα ενημερωθεί για τη νέα οφειλή και το νέο ύψος των δόσεων με ένα νέο εκκαθαριστικό το οποίο θα αναρτηθεί στο MyAADE.

Πώς θα πάρουν τα χρήματά τους οι έγγαμοι με επιστροφές φόρου

Για όσους πολίτες προκύψει από τον συμψηφισμό να λάβουν κάποιο ποσό επιστροφής φόρου αυτό θα γίνει σταδιακά τις επόμενες εβδομάδες. Το ποσό που τους αναλογεί θα κατατεθεί στον τραπεζικό λογαριασμό που έχουν δηλώσει στον προσωπικό τους λογαριασμό στο σύστημα Taxisnet.

Να σημειωθεί πως ειδικά στην περίπτωση εγγάμων που υποβάλουν κοινή δήλωση, διενεργείται ξεχωριστή βεβαίωση του φόρου και εκδίδονται δύο εκκαθαριστικά σημειώματα, ένα για κάθε σύζυγο. Πιστωτικά ποσά του ενός συζύγου δεν συμψηφίζονται με τυχόν χρεωστικά του άλλου.


 

ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!


Σου άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες;

Εάν ναι βοήθησε μας με το να το κοινοποιήσεις στους φίλους σου.

Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ είναι ΜΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα, χρήσιμα ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ προς ανάγνωση και ενημέρωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάποιο ΝΕΟ και ενδιαφέρον ΑΡΘΡΟ χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ παρέα σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις