Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2021

Φάρμακο για κορονοϊό σε χάπι: Ξεκίνησε αξιολόγηση ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων


 Προ των πυλών φάρμακο για κορονοϊό σε χάπι, εφόσον περάσει με επιτυχία την αξιολόγηση. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ανακοίνωσε σήμερα Δευτέρα 25 Οκτωβρίου την έναρξη επιταχυνόμενης αξιολόγησης του φαρμάκου της αμερικανικής Merck κατά του κορονοϊού Covid-19, υπό μορφήν χαπιού που λαμβάνεται από το στόμα και θα αποτελέσει ζωτικής σημασίας εργαλείο στην αντιμετώπιση της πανδημίας, διότι θα έχει συμπληρωματικό προς τα εμβόλια ρόλο.

Χάπι molnupiravir της Merck κατά κορονοϊού

«Η επιτροπή φαρμάκων για ανθρώπινη χρήση (CHMP) του EMA ξεκίνησε κυλιόμενη αξιολόγηση του από του στόματος λαμβανόμενου αντιιικού molnupiravir (…) που έχει αναπτυχθεί από την Merck για την αντιμετώπιση της Covid-19 στους ενήλικες», γεγονός που επιτρέπει την επιτάχυνση της διαδικασίας, αναφέρεται στην ανακοίνωση της ευρωπαϊκής ρυθμιστικής αρχής.

Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα εργαστηριακών μελετών και κλινικών δοκιμών δείχνουν ότι «το φάρμακο μπορεί να περιορίσει την ικανότητα του SARS-CoV-2 (…) να πολλαπλασιασθεί στον οργανισμό, αποτρέποντας έτσι την ανάγκη νοσηλείας και τον θάνατο των ασθενών που έχουν προσβληθεί από την Covid-19», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση του EMA.

Πώς δρα το χάπι

Αν εγκριθεί, το φάρμακο αυτό θα σημάνει σημαντική πρόοδο επιτρέποντας τον περιορισμό αρκετά εύκολα των σοβαρών μορφών της νόσου. Τα αντιιικά όπως το molnupiravir δρουν μειώνοντας την ικανότητα του ιού να αναπαραχθεί και φρενάροντας έτσι την νόσο.

Όταν το φάρμακο δόθηκε σε ασθενείς λίγες ημέρες μετά από θετικό τεστ, μείωσε κατά δύο φορές τον κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου, σύμφωνα με κλινική δοκιμή που πραγματοποίησε η φαρμακευτική εταιρεία Merck, η οποία ονομάζεται MSD εκτός των ΗΠΑ.

ΚΛΙΚΑΡΕ (ΕΔΩ) ΤΩΡΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις