Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2021

Γιατί γερμανικά ΜΜΕ ασχολήθηκαν με την αγορά ακινήτων στην Ελλάδα;


 Η αύξηση της τιμής των ακινήτων στην χώρα μας απασχόλησε τον γερμανικό Τύπο κι ο πρόεδρος Μεσιτών Αθηνών-Αττικής Λευτέρης Ποταμιάνος μάς αποκωδικοποιεί τους λόγους.

Έκπληξη προκαλεί ότι δημοσίευμα στον γερμανικό Τύπο, ενάμιση χρόνο μετά την επέλαση της πανδημίας, αναφέρεται στην αύξηση της τιμής των ακινήτων στην Ελλάδα! Είναι ενδεικτικό το ρεπορτάζ της έγκυρης οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt, που επιβεβαιώνει ότι η πανδημία του κορονοϊού αντί να ρίξει, αύξησε την αξία των ακινήτων στην Ελλάδα.

«Αυτό γίνεται κυρίως λόγω ανασφάλειας και επειδή τα ακίνητα τελικά είναι ο πιο ασφαλής επενδυτικός προορισμός» μας εξηγεί ο Λευτέρης Ποταμιάνος.

«Στην Ελλάδα αυτό γίνεται και για έναν ακόμη λόγο» προσθέτει. «Οι τιμές των ελληνικών ακινήτων παρότι είναι υψηλές για τους Έλληνες είναι φθηνές σε πολύ μεγάλο βαθμό σε τιμή ανά τ.μ. για τους ξένους επενδυτές από τον μέσο παγκόσμιο όρο. Τόσο σε μεγάλα ακίνητα όσο και σε μικρές επενδύσεις. Οι τιμές στην Ελλάδα δεν μπορούν να συγκριθούν με τις τιμές στο Μόναχο, το Βερολίνο, το Ισραήλ, το Χονγκ Κονγκ, το Λονδίνο…»

Ως χώρα, επισημαίνει ο έμπειρος Πρόεδρος Μεσιτών Αθηνών-Αττικής, «από το 2008 μέχρι το 2017 πέσαμε 50% στις αξίες μεσοσταθμικά, αλλά και στις αγοραπωλησίες εν γένει. Στις μεταβιβάσεις δε οι πτώσεις ξεπέρασαν το 70%».

Ήρθε η πανδημία, μετά την οικονομική κρίση, «και όλοι πίστευαν ότι οι τιμές θα πέσουν πάλι», επισημαίνει. «Διαψεύστηκαν».

Και τελικά «ξύπνησαν οι Έλληνες, και είναι εκείνοι που αυτή τη στιγμή κινούν την ελληνική αγορά», αποκαλύπτει ο κ. Ποταμιάνος, προβλέποντας ότι «τα χρήματα που έχουν οι ξένοι, θα τα ρίξουν ξανά μαζικά στην αγορά ακινήτων, όταν τελειώσει η πανδημία».

«Η Ελλάδα είναι ο ελκυστικότερος επενδυτικός προορισμός»

Το ότι ο γερμανικός Τύπος, παρ' όλ' αυτά, ασχολείται τόσο πολύ με την αγορά ακινήτων στην Ελλάδα δεν είναι τυχαίο: «Η Ελλάδα είναι ο ελκυστικότερος επενδυτικός προορισμός αυτή τη στιγμή, και από απόψεως τιμών και προϊόντος» εξηγεί ο κ. Ποταμιάνος. «Οι αποδόσεις και οι υπεραξίες που εξετάζουν οι ξένοι, θα είναι μεγάλες τα επόμενα χρόνια για κάποιον που θα επενδύσει στην Ελλάδα. Όλα αυτά, βέβαια, υπό κανονικές συνθήκες».

Οι πλούσιοι Γερμανοί -και Ευρωπαίοι-, στο ρεπορτάζ της Handelsblatt, εμφανίζονται να προτιμούν Κρήτη, Μύκονο, Σαντορίνη, Πάρο, Κέρκυρα και Ρόδο, καθώς «σε σύγκριση με την Κυανή Ακτή και τη Μαγιόρκα, η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι σημαντικά φτηνότερη στην κορυφαία κατηγορία».

Παρ' όλ' αυτά, ο συνομιλητής μας υποστηρίζει ότι γενικώς, ανεξαρτήτως βαλαντίου, οι Γερμανοί «προτιμούν φανατικά ακίνητα σε Πελοπόννησο και Κρήτη», όπου έχουν δημιουργήσει αποικίες, με την αγορά ακόμη και οικισμών.

«Ωστόσο δεν είναι καν στην πρώτη πεντάδα ξένων αγοραστών», διευκρινίζει ο πρόεδρος Μεσιτών Αθηνών-Αττικής. Καθώς σε αυτή συναντούμε πρώτες την Κίνα, το Ισραήλ, τον Λίβανο, τη Ρωσία και την Τουρκία.

«Οι Γερμανοί είναι μεταξύ της 5ης και 10ης θέσης, βάσει εκτιμήσεων, καθώς στοιχεία απολύτως ασφαλή υπάρχουν αποκλειστικά για τη Golden Visa. Η αγορά στην Ελλάδα γίνεται με σκοπό την απόκτηση εξοχικής κατοικίας, αλλά το τελικό όνειρο είναι να καταστεί μόνιμη».

Στα μισά ή στην εκβολή της πανδημίας -άγνωστο για την ώρα- ποια συμβουλή θα έδινε ο ειδήμων κτηματομεσίτης στον Έλληνα σήμερα;

«Ο ιδιοκτήτης να αξιολογήσει σωστά την κατάσταση, ανάλογα με τις ανάγκες του τη δεδομένη στιγμή, και ο αγοραστής να σπεύσει να αγοράσει» συνοψίζει ο κ. Ποταμιάνος.

ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!


Σου άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες;

Εάν ναι βοήθησε μας με το να το κοινοποιήσεις στους φίλους σου.

Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ είναι ΜΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα, χρήσιμα ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ προς ανάγνωση και ενημέρωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάποιο ΝΕΟ και ενδιαφέρον ΑΡΘΡΟ χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ παρέα σας!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις