Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2021

Καταδίωξη στο Πέραμα: Ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμα και της προφυλάκισης των αστυνομικών


 Η αστυνομία έκθετη από την πολιτική της ηγεσία γιατί έκανε το ακθήκον της και η εισαγγελία να έχει ακόμα και το ενδεχόμενο της πορφυλάκισης των αστυνομικών ανοιχτό. Αυτή είναι η κατάσταση όπως έχει εξελιγχθεί της καταδίωξης στο Πέραμα.

Οι έξι άνδρες της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. και ο ένας υπαξιωματικός οδηγήθηκαν το βράδυ του Σαββάτου στον εισαγγελέα Πειραιά προκειμένου να εξηγήσουν τις συνθήκες κάτω από τις οποίες σημειώθηκε η καταδίωξη και το πώς άνοιξαν πυρ εναντίον του λευκού οχήματος με τους Ρομά.

Από το Καστελόριζο στην... Ακρόπολη: Ο Γ.Α.Παπανδρέου κατεβαίνει υποψήφιος στο ΚΙΝΑΛ

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επτά ζήτησαν προθεσμία για να απολογηθούν τη Δευτέρα, με το δικηγόρο τους να επισημαίνει σε ιστοχώρο πως όλα τα ενδεχόμενα – ακόμα και αυτό της προφυλάκισης - είναι ανοιχτά.

Η καταδίωξη

Ο 20χρονος οδηγός του λευκού αυτοκινήτου που εμβόλισε τις μηχανές της ομάδας ΔΙΑΣ, ήταν σεσημασμένος για κλοπές, σύμφωνα με την Αστυνομία. Οι τρεις επιβαίνοντες του αυτοκινήτου, είχαν κλέψει νωρίτερα το συγκεκριμένο όχημα, ενώ στη συνέχεια έπεσαν σε μπλόκο της ΕΛ.ΑΣ. Αμέσως, αποπειράθηκαν να διαφύγουν αγνοώντας το σήμα που τους έγινε από τους αστυνομικούς για να σταματήσουν με αποτέλεσμα να ξεκινήσει μια άγρια καταδίωξη στους δρόμους του Περάματος.

Τελικά, το όχημα που οδηγούσε ο 20χρονος, εγκλωβίστηκε από τις αστυνομικές δυνάμεις. Στη συνέχεια, ο οδηγός του οχήματος, αντί να σταματήσει στο σημείο, ανέπτυξε ταχύτητα πέφτοντας πάνω στις μηχανές της ομάδας ΔΙΑΣ, με αποτέλεσμα επτά αστυνομικοί να τραυματιστούν.

Οι αστυνομικοί απάντησαν με πυροβολισμούς κατά του οχήματος, με τουλάχιστον μια από τις σφαίρες να τραυματίζει θανάσιμα τον 20χρονο. Επίσης τραυματίστηκε το δεύτερο άτομο που επέβαινε στο όχημα ενώ ο τρίτος επιβάτης διέφυγε και αναζητείται μέχρι αυτή την ώρα.

Οι επτά από τους αστυνομικούς συνελήφθησαν στο πλαίσιο του Αυτοφώρου για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο!

χει σχηματιστεί δικογραφία με την έρευνα να στρέφεται στο κατά πόσο οι αστυνομικοί έδειξαν... υπέρμετρη βία και να διερευνά τις συνθήκες υπό τις οποίες έγινε το περιστατικό.

Στο μικροσκόπιο των εισαγγελικών και ανακριτικών Αρχών έχουν μπει οι συνομιλίες και οι διάλογοι των επτά ανδρών με το Κέντρο της Άμεσης Δράσης. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες το επιχειρησιακό κέντρο της Αστυνομίας είχε δώσει εντολή προς τις αστυνομικές δυνάμεις να σταματήσουν την καταδίωξη του ύποπτου οχήματος με τους τρεις επιβαίνοντες στην περιοχή του Περάματος.

Ο λόγος ήταν ότι κρίθηκε επικίνδυνο να συνεχιστεί η καταδίωξη σε πυκνοκατοικημένη περιοχή με πολλούς στενούς δρόμους καθώς, οι ύποπτοι επέβαιναν σε αυτοκίνητο και οι αστυνομικοί είχαν μοτοσικλέτες. Αυτός είχε ως αποτέλεσμα ο αστυνομικός που διαβίβαζε τα σήματα, να πάρει την απόφαση να λάβει τέλος η καταδίωξη για να μην υπάρξουν απώλειες είτε από την πλευρά των αστυνομικών είτε από την πλευρά των υπόπτων.

Πηγές αναφέρουν ότι η εντολή εισακούστηκε από την ομάδα ΔΙΑΣ του Πειραιά, όχι όμως και από την ομάδα ΔΙΑΣ δυτικής Αττικής. Έτσι, παρότι υπήρχε η εικόνα στο επιχειρησιακό κέντρο ότι η καταδίωξη τελείωσε, μετά από λίγη ώρα διαπιστώθηκε ότι μοτοσικλετιστές της ΕΛ.ΑΣ. συνεχίζουν το κυνήγι των υπόπτων στο Πέραμα.

Ο εισαγγελέας θα κληθεί να κρίνει αν οι αστυνομικοί ήταν σε άμυνα, αν τηρήθηκε το πρωτόκολλο για τις καταδιώξεις και αν οι αστυνομικοί επέδειξαν υπερβάλλουσα βία.

Ο πειθαρχικός έλεγχος

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Παναγιώτης Θεοδωρικάκος, ζήτησε από τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ Μιχάλη Καραμαλάκη, τη διενέργεια κατεπείγοντος ελέγχου και ταυτόχρονα την πλήρη επιχειρησιακή αξιολόγηση της δράσης της ΕΛ.ΑΣ με αφορμή την αιματηρή καταδίωξη, τα ξημερώματα του Σαββάτου στο Πέραμα.

Παράλληλα ο κ. Θεοδωρικάκος ζητεί από τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ η επιχειρησιακή αξιολόγηση να έχει ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες πέντε μέρες. 

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη:

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Παναγιώτης Θεοδωρικάκος, ζήτησε από τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας να προχωρήσει κατεπειγόντως πειθαρχικός έλεγχος και ταυτοχρόνως πλήρης επιχειρησιακή αξιολόγηση της δράσης της ΕΛ.ΑΣ στο γνωστό αιματηρό γεγονός το βράδυ της Παρασκευής στο Πέραμα. Η επιχειρησιακή αξιολόγηση θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες πέντε ημέρε

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Παναγιώτης Θεοδωρικάκος, ζήτησε από τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ Μιχάλη Καραμαλάκη, τη διενέργεια κατεπείγοντος ελέγχου και ταυτόχρονα την πλήρη επιχειρησιακή αξιολόγηση της δράσης της ΕΛ.ΑΣ με αφορμή την αιματηρή καταδίωξη, τα ξημερώματα του Σαββάτου στο Πέραμα.


ΚΛΙΚΑΡΕ (ΕΔΩ) ΤΩΡΑ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις