Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2021

«Στο τέλος όλοι θα κάνουμε τρίτη δόση» ανακοίνωσε η Θ.Ψαλτοπούλου: «Την ίδια μέρα θα κάνουμε και εμβόλιο για την γρίπη»


 Όλος ο πληθυσμός θα κάνει στο τέλος την τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, αυτό υποστήριξε το πρωί της Κυριακής σε τηλεοπτική της συνέντευξη η Παθολόγος, Καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρική, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου.

«Ειδικά όσοι έχουν αναπνευστικά έχουν μεγάλο πρόβλημα να πεθάνουν ή να κολλήσουν, και τα άτομα που έχουν καρδιολογικό πρόβλημα θα νοσήσουν βαρύτερα και έχουν μεγάλο πρόβλημα να πεθάνουν από τον κορωνοϊό» ανέφερε ερωτηθείσα για το ενδεχόμενο τρίτης δόσης. Η Θ.Ψαλτοπούλου με τις δηλώσεις της δημιουργεί το εύλογο ερώτημα του τί θα γίνει με όσους έχουν κάνει μόνο δύο δόσεις.

Μέχρι σήμερα ο εμβολιασμένος με δύο δόσεις έχει κανονικά πιστοποιητικό εμβολιασμού, ακόμη και εάν δεν έχει αντισώματα. Θα χρειάζεται τρίτη για να το ανανεώσει μετά από κάποιους μήνες; Ακόμα και η ανακοίνωση για το πόσο καιρό διαρκεί το πιστοποιητικό εμβολιασμού αναφέρεται πως όταν υπάρχουν περισσότερα επιστημονικά δεδομένα μπορεί να αλλάξει αυτό, άρα μήπως όταν ξεκινήσουν οι τρίτες δόσεις στον γενικό πληθυσμό θα αλλάξει και η χρονική διάρκεια των πιστοποιητικών εμβολιασμού; Να σημειώσουμε εδώ πως πριν λίγες μέρες ο FDA είπε ηχηρό «όχι» στις τρίτες δόσεις στον γενικό πληθυσμό. 

Η Θ.Ψαλτοπούλου μίλησε και για το εμβόλιο για την γρίπη. «Μπορούμε να κάνουμε τρίτη δόση και αντιγριπικό ακόμα και την ίδια μέρα, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, αναλόγως με το πρόγραμμα του καθενός και όπως το συζητήσει με τον παθολόγο του» ανέφερε. 

«Με την τρίτη δόση, πρόσθεσε, οι ανοσοκατεσταλμένοι και τα ηλικιωμένα άτομα θα έχουν πολύ μεγαλύτερη προστασία από τον κορωνοϊό», πρόσθεσε.  

«Ναι συνιστάται εμβολιασμός, τρίτη δόση, πριν την εγχείρηση», διευκρίνισε η κ. Ψαλτοπούλου, «ειδικά αν έχουν περάσει και 8 μήνες από τον εμβολιασμό. Η τρίτη δόση σώζει ζωές καθώς τα αντισώματα σε πολύ κόσμο πέφτουν γρήγορα» είπε. 

«Η τρίτη δόση αναλόγως της ηλικίας είναι σωτήρια για όλο τον κόσμο». Και όσοι είναι σε αιμοκάθαρση κάνουν τρίτη δόση. «Και σε κλιμακτήριο κάνουμε τρίτη δόση» διευκρίνισε. 

Για όσους έκαναν τα δυο εμβόλια και μετά νόσησαν η επιδημιολόγος σημείωσε ότι το πιθανότερο είναι πως δεν χρειάζεται τρίτη δόση, γιατί η νόσος βοηθάει πολύ να αυξήσεις την αντισωματική σου απάντηση.

«Τουλάχιστον ας περάσουν 6 μήνες από τη νόσηση για να δούμε τα αντισώματα αν χρειάζεται. Δεν μπορεί να σου κάνει κάτι κακό, αλλά μπορεί να μην είναι ακριβώς χρήσιμο». 

Το εμβόλιο Johnson & Johnson υπενθύμισε πάντως είναι μονοδοσικό. 

ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!


Σου άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες;

Εάν ναι βοήθησε μας με το να το κοινοποιήσεις στους φίλους σου.

Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ είναι ΜΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα, χρήσιμα ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ προς ανάγνωση και ενημέρωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάποιο ΝΕΟ και ενδιαφέρον ΑΡΘΡΟ χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ παρέα σας!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις