Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2021

Μαργαρίτα Θεοδωράκη στο Sputnik: Ο μοναδικός ηγέτης που τιμά τον πατέρα μου είναι ο Βλαντίμιρ Πούτιν


 Η μοναχοκόρη του μεγάλου συνθέτη μας, Μαργαρίτα Θεοδωράκη, μίλησε για την τιμή που αναμένεται να αποδώσει ο Ρώσος πρόεδρος στον μεγάλο Έλληνα συνθέτη σε μελλοντική επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Μόσχα, οπότε η ορχήστρα Μίκης Θεοδωράκης θα ερμηνεύσει στο Κρεμλίνο τις κορυφαίες συνθέσεις του.

«Ο μοναδικός ηγέτης που τιμά τον πατέρα μου και αναγνωρίζει το μεγαλείο, τη μεγαλοσύνη του Μίκη Θεοδωράκη είναι ο Βλαντίμιρ Πούτιν» σχολιάζει στο Sputnik η μοναχοκόρη του κορυφαίου συνθέτη, Μαργαρίτα, λίγους μήνες προτού μαζί με την Ορχήστρα Μίκης Θεοδωράκης μεταβεί στη Μόσχα κι αντηχήσουν οι κορυφαίες συνθέσεις του μέσα στο Κρεμλίνο.

Η πρόσκληση έχει γίνει στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Μόσχα, εντός του Δεκέμβρη, χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να έχει προσδιοριστεί από την ελληνική πλευρά πότε ακριβώς θα γίνει αυτή η επίσκεψη.

Σύμφωνα με την κα Θεοδωράκη αυτό δημιουργεί προβλήματα στον προγραμματισμό της ορχήστρας, καθώς επιθυμεί να έχει συγκεκριμένους ερμηνευτές στη μοναδική εμφάνιση στο Κρεμλίνο, όπου πρόκειται να παρουσιαστεί το σημαντικότερο, όπως μας λέει, μέρος του έργου του μεγάλου συνθέτη, με βασικό ερμηνευτή τον Δημήτρη Μπάση, αλλά και τα περίφημα τραγούδια από τη μελοποιημένη ποίηση του Κάλβου, με ερμηνευτές, τους «σπεσιαλίστες» Βελισσάρη και Πετράκη.

Η ίδια επιθυμεί η συναυλία στο Κρεμλίνο να είναι ένα «αντίδωρο» στον Ρώσο πρόεδρο αλλά και στο ρωσικό λαό «που λάτρεψε τον μπαμπά μου».

«Ευχαριστώ τον Βλαντίμιρ Πούτιν και τον ρωσικό λαό»

«Θέλω να ευχαριστήσω τον Βλαντίμιρ Πούτιν και τον ρωσικό λαό» τονίζει η κα Θεοδωράκη. «Γιατί ο μεν Ρώσος πρόεδρος αποφάσισε να απονείμει στον πατέρα μου το σημαντικότερο μετάλλιο της χώρας του» εξηγεί.

«Το δε τεράστιο ρωσικό κοινό λάτρεψε τον πατέρα μου», προσθέτει. «Κι όταν πέθανε έγινε "σεισμός" στη χώρα. Έγινε κυριολεκτικά χαμός στη Ρωσία καταρχάς, κατόπιν στη Γερμανία και στην Κίνα. Γι' αυτούς τους λόγους είναι τόσο μεγάλη η ευγνωμοσύνη μας στη Ρωσία. Δεν συζητάμε για την απήχηση του πατέρα μου στη Γαλλία, γιατί ζήσαμε σε αυτή».

«Κι ακριβώς στον μεγάλο διεθνή θρήνο για τον πατέρα μου, από τη Ρωσία ως την Αυστραλία, αντιλαμβάνεται κανείς την τεράστια απήχηση και το εκτόπισμά του» διαπιστώνει. «Ήταν παγκόσμιος, κι αυτό αποδεικνύεται κι από την αντίδραση της Ρωσίας στο άκουσμα του θανάτου του».

Η ίδια θυμάται ακόμα με ενθουσιασμό το ταξίδι τους στη χώρα τη δεκαετία του 70, κάτι που ανακαλεί σε ειδικό κεφάλαιο στο αυτοβιογραφικό βιβλίο της «Αναμνήσεις ενός κοριτσιού» (εκδόσεις Ιανός), όπου καταγράφει αναμνήσεις, σκέψεις, αλλά και τις περιπέτειες του πατέρα της, φυλακίσεις, εξορίες. «Θέλαν να κάνουν τον πατέρα μου γ.γ. του Κομμουνιστικού Κόμματος, αλλά τα έσπασαν λόγω της Πράγας» θυμάται.
Αναπολεί παρόλ' αυτά την ομορφιά της χώρας. «Ο Μίκης έφτασε στο Κίεβο, πήγε ως την Τασκένδη. Και εκεί τον λάτρεψαν τον Μίκη» λέει σήμερα, αναμένοντας η συναυλία στο Κρεμλίνο να είναι η αφορμή για να ακουστούν ξανά με την ορχήστρα Μίκης Θεοδωράκης οι μουσικές του «σε όλες τις γωνιές της μεγάλης αυτής γενναιόδωρης χώρας».

ΚΛΙΚΑΡΕ (ΕΔΩ) ΤΩΡΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις