Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2021

Αντίο ΑΟΖ από τον Κ. Μητσοτάκη; «Κάποια στιγμή θα συνεργαστεί η Τουρκία για να οριοθετήσουμε θαλάσσιες ζώνες»

 


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη που έδωσε από το Ριάντ,  στον δημοσιογράφο John Defterios στο πλαίσιο του Future Investment Initiative, έκανε μερικές δηλώσεις από αυτές που συνηθίζει  κατά καιρούς και που δείχνουν πως βρίσκεται εκτός πραγματικότητας.

Συγκεκριμένα είπε το εξής εκπληκτικό για τη συμπεριφορά της Τουρκίας:

«Είμαστε ασφαλείς. Δεν νομίζω ότι υπάρχει γεωπολιτική απειλή», προσθέτοντας πως «στο τέλος της ημέρας νομίζω ότι θα συνειδητοποιήσει ότι αυτή η επιθετική στάση στην Ανατολική Μεσόγειο δεν πρόκειται να την οδηγήσει πουθενά»  

Και συνέχισε ως εξής: «Νομίζω ότι έχουμε δημιουργήσει τις συμμαχίες μας. Έχουμε χαράξει τις γραμμές μας πολύ ξεκάθαρα, και ελπίζω ότι κάποια στιγμή, η Τουρκία θα συνεργαστεί εποικοδομητικά μαζί μας για να επιλύσουμε το ένα βασικό ζήτημα που εκκρεμεί, που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών».

Θα επιχειρήσουμε να κάνουμε μετάφραση - αποκωδικοποίηση των δηλώσεων του πρωθυπουργού. Αυτό που εμείς καταλάβαμε από τα παραπάνω είναι πως  δεν πρόκειται ποτέ η κυβέρνηση να κάνει  το μόνο πράγμα που, όπως πολλοί γεωπολιτικοί αναλυτές έχουν επισημάνει, μας κατοχυρώνει διεθνώς, δηλαδή να ανακηρύξει ΑΟΖ μονομερώς σε σημεία που είναι κατά την Τουρκία σημεία αντιπαράθεσης.

Η κυβέρνηση περιμένει  από την Τουρκία να καθίσει μαζί μας  στο τραπέζι και να επιλύσουμε τις διαφορές μας με καλή θέληση. Μάλλον ο Κ. Μητσοτάκης ζει σε κάποιο «ροζ συννεφάκι» αν το πιστεύει αυτό.

Επίσης αν ο Κ. Μητσοτάκης πιστεύει ότι «είμαστε ασφαλείς» όπως λέει και ότι η Τουρκία «δεν συνιστά γεωπολιτικό κίνδυνο» τότε είναι και επικίνδυνος. Επικίνδυνα αφελής. 

Και που άραγε βασίζει  αυτή του την σιγουριά ο πρωθυπουργός όταν μάλιστα η πρόσφατη ιστορία έχει αποδείξει ότι οι σύμμαχοι και οι φίλοι στην καλύτερη περίπτωση, προκύψει θερμό επεισόδιο με τους Τούρκους στο Αιγαίο, θα μας βάλουν να τα βρούμε κάνοντας φυσικά τις ανάλογες παραχωρήσεις...

ΚΛΙΚΑΡΕ (ΕΔΩ) ΤΩΡΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις