Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2021

Νέα τουρκική εισβολή στη Συρία: Πώς θα αντιδράσει η Μόσχα - Πώς θα τους αντιμετωπίσει η Δαμασκός


 Νέα τουρκική εκστρατεία στην Συρία, είναι προ των πυλών, προκειμένου να σταθεροποιηθούν οι θέσεις που έχει καταλάβει ο τουρκικός Στρατός στην περιοχή της Ιντλίμπ και να εξοντωθούν οι εναπομείναντες μάχιμες κουρδικές δυνάμεις, όσο και στην βορειοανατολική Συρία.

Όλες αυτές πι περιοχές έχουν καταληφθεί από τον τουρκικό Στρατό και πλέον πρέπει να θεωρείται οριστική η κατοχή τους, αφού η Μόσχα δεν θέλει να έρθει σε αντιπαράθεση με την Άγκυρα για απελευθέρωσή τους και επιστροφή στην συριακή επικράτειας, ενώ είναι γεγονός ότι και ότι έχει απομείνει από τον κάποτε ισχυρό συριακό Στρατό δεν μπορεί να αντιπαρατεθεί στις τουρκικές δυνάμεις.

Η νύχτα κτυπήθηκε εφοδιοπομπή του FSA από ανταρτικές συριακές δυνάμεις και η Δαμασκός θέλει να ανακαταλάβει την Ιντλίμπ, αλλά το θέμα είναι αν μπορεί. Και το ζήτημα είναι πόσο η Μόσχα θα θελήσει να πάει κόντρα στην Άγκυρα σε τέτοιο βαθμό. Η ρωσική Αεροπορία βομβαρδίζει τους φιλότουρκους και φυλά τα εναέρια σύνορα με την Άγκυρα μέσω της no-fly-zone που έχουν επιβάλλει τα Su-35 και Su-30 στην περιοχή, αλλά θα βοηθήσουν στην εκδίωξη των Τούρκων;


«Οι δυνατότητες της Τουρκίας της επιτρέπουν να πραγματοποιήσει μια επιτυχημένη επιχείρηση εναντίον των κουρδικών εδαφών στη βόρεια Συρία», δήλωσε ο Ρώσος στρατιωτικός εμπειρογνώμονας Βλάντισλαβ Σουρίγκιν, αλλά αυτό δεν είναι είδηση. 

Η είδηση είναι ότι η νέα εκστρατεία έχει στόχο να εκκαθαριστούν οι κουρδικές περιοχές για να μεταφερθούν εκεί τα 4,5 εκατομμύρια Σύρων προσφύγων που έχουν συσσωρευτεί στην Τουρκία. 

Αυτό θα διευκολύνει την κατάσταση στη χώρα και θα αυξήσει τη δημοτικότητά του, εν όψει των εκλογών του 2023.


Οι συγκεκριμένοι αποτελούν το 20% του πληθυσμού της Συρίας του 2011 και θα επανδρώσουν την buffer zone, μεταξύ Τουρκίας και Συρίας, αντικαθιστώντας τους κουρδικούς πληθυσμούς.

Αυτός είναι και ο στόχος της Άγκυρας: Να φύγουν οι Σύροι από το τουρκικό έδαφος για να ενισχυθεί η δημοτικότητα του Ρ.Τ.Ερντογάν που αντιμετωπίζει θέμα με την προσφυγική κρίση ειδικά των Σύρων, να εκδιωχθούν οι Κούρδοι από τις πατρογονικές εστίες τους και να πάψουν να αποτελούν απειλή για την Τουρκία και να δημιουργηθεί ένα «μαξιλάρι ασφαλείας» με ελεγχόμενο πληθυσμό μεταξύ Τουρκίας και Συρίας.

Ήδη η Άγκυρα άρχισε να μεταφέρει δυνάμεις του FSA προς τις κουρδικές περιοχές και ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι «Η υπομονή της Άγκυρας εξαντλήθηκε και ήρθε η ώρα του πολέμου κατά των Κούρδων τρομοκρατών και αυτή η επιχείρηση που θα ξεκινήσει θα φτάσει σε ένα ποιοτικά νέο επίπεδο».


Ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, δήλωσε ότι «Ξεκινά η επιχείρηση για την προστασία των δικαιωμάτων της χώρας» και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποσχέθηκε ότι «Θα καθαρίσει άμεσα την περιοχή από τρομοκράτες».

Η αφορμή ήταν ο θάνατος δύο Τούρκων αστυνομικών το περασμένο Σαββατοκύριακο στην πόλη Αζάζ της Συρίας από αντάρτες, Κούρδους ή Σύρους. Η πόλη έχει πλέον κατοχικό καθεστώς, ανάλογο με αυτό της βόρειας Κύπρου.

Από το πρωί «ειδικές δυνάμεις και drones παρατήρησης έχουν αρχίσει να καταγράφουν και να ετοιμάζουν τους διαδρόμους που θα κινηθούν οι δυνάμεις του FSA και οι τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις, ένα Σύνταγμα ειδικών δυνάμεων και δύο ίλες τεθωρακισμένων» αναφέρουν πηγές από την Άγκυρα. 

Χθες περίπου 1000 μέλη του FSA μεταφέρθηκαν στις κατεχόμενες συριακές περιοχές που κατοικούνται από Κούρδους και ξεκίνησαν προκαταρτικές επιχειρήσεις

ΚΛΙΚΑΡΕ (ΕΔΩ) ΤΩΡΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις