Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2021

Πέραμα: Οι υπηρεσιακές αναφορές αξιωματικών που «καίνε» τους αστυνομικούς της ΔΙ.ΑΣ. (Videos)

 


Φως στην αιματηρή καταδίωξη που διαδραματίστηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου στο Πέραμα που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθεί 20χρονος από πυρά αστυνομικών προσπαθούν να ρίξουν οι Αρχές.

Για το περιστατικό, με εντολή του Τάκη Θεοδωρικάκου ελέγχονται πειθαρχικά οι αστυνομικοί της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. που ενεπλάκησαν στο επεισόδιο, ενώ εξετάζονται υπηρεσιακές αναφορές των αστυνομικών που εκτελούσαν βάρδια στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Άμεσης Δράσης.

Σε βάρος επτά από αυτούς ασκήθηκε δίωξη για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο και αναμένεται να απολογηθούν ενώπιον του ανακριτή την Τετάρτη.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της Καθημερινής, Αξιωματικός που εκτελούσε χρέη προϊσταμένου στο Κέντρο Επιχειρήσεων περιγράφει ότι κατόπιν διαταγής του επικεφαλής της Διεύθυνσης Άμεσης Δράσης ύψωσε τον τόνο της φωνής του και έδωσε εντολή στους αστυνομικούς της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. να μη συνεχίσουν να ακολουθούν το όχημα ώστε να μην υπάρξει τραυματισμός είτε αστυνομικών, είτε των υπόπτων που επέβαιναν στο αμάξι, είτε κάποιου διερχόμενου πολίτη.

Η αναφορά αξιωματικού στο Κέντρο Επιχειρήσεων

Πιο αναλυτικά, αξιωματικός που εκτελούσε χρέη προϊσταμένου στο Κέντρο Επιχειρήσεων, στις 11.45 μ.μ. μια ομάδα ΔΙ.ΑΣ. ενημέρωσε το Κέντρο Επιχειρήσεων ότι ακολουθεί ύποπτο όχημα στην οδό Θηβών με κατεύθυνση το Αιγάλεω, το οποίο δεν συμμορφώθηκε σε σήμα των αστυνομικών για έλεγχο. Το λευκό Hyundai κινήθηκε κατά μήκος των λεωφόρων Θηβών και Αθηνών αναπτύσσοντας μεγάλη ταχύτητα και παραβιάζοντας φανάρια προκειμένου να ξεφύγει από τους αστυνομικούς που το καταδίωκαν. 

Τότε, όπως περιγράφει ο αξιωματικός, έλαβε εντολή για διακοπή της καταδίωξης και μάλιστα φέρεται να δόθηκε περισσότερες από μια φορές σε αυστηρό και έντονο τόνο. «Διαβιβάστηκε πολλάκις σε αυστηρό και έντονο τόνο προκειμένου καμία ομάδα να μην εμπλακεί με οποιονδήποτε τρόπο με το ανωτέρω όχημα» καταθέτει.

Ο ίδιος λέει ότι οι αστυνομικοί της ΔΙ.ΑΣ. Πειραιά απάντησαν μέσω ασυρμάτου ότι έλαβαν την εντολή και διέκοψαν την καταδίωξη καθώς και ότι κατόπιν αυτού οι αστυνομικοί στο Κέντρο Επιχειρήσεων θεώρησαν το συμβάν ως λήξαν και επανήλθαν στη φυσιολογική ροή διαχείρισης των περιστατικών.

«Μετά τις εντολές του Κέντρου περί μη εμπλοκής των σταθμών, διαβιβάστηκε στον επικεφαλής της ΔΙ.ΑΣ. Πειραιά εάν έλαβε τις εντολές και εκείνος διαβίβασε ότι έλαβε τις εντολές και δεν συνεχίζει πλέον να ακολουθεί, χωρίς να γνωρίζει εάν συνεχίζει κάποια άλλη ομάδα», αναφέρει χαρακτηριστικά στην αναφορά του.

Λίγα λεπτά μετά όμως, σύμφωνα με τα όσα φέρεται να επισημαίνει στην αναφορά του ο αξιωματικός, αστυνομικός της ΔΙ.ΑΣ. διαβίβασε μέσω ασυρμάτου στο Κέντρο Επιχειρήσεων ότι υπάρχει επείγον περιστατικό με πυροβολισμούς και εμβολισμό υπηρεσιακών οχημάτων αλλά και τραυματίες.

Όπως, επισημαίνει ο ίδιος αξιωματικός, μόνο τότε το Κέντρο Επιχειρήσεων ενημερώθηκε ότι ομάδες ΔΙ.ΑΣ. από τη Δυτική Αττική είχαν συνεχίσει να καταδιώκουν το όχημα, δίχως να διαβιβάσουν το παραμικρό στο Κέντρο που είχε ως αποτέλεσμα «βροχή πυροβολισμών» με έναν νεκρό και έναν τραυματία.

Η μαρτυρία ανώτερου αξιωματικού

Ίδια περιγραφή των γεγονότων δίνει στην αναφορά του και άλλος, ανώτερος αξιωματικός που τη βραδιά του συμβάντος βρισκόταν στο Κέντρο Επιχειρήσεων της ΕΛ.ΑΣ..

Όπως καταθέτει στην αναφορά του και σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής, η ΔΙ.ΑΣ. Πειραιά κατόπιν εντολής διέκοψε την καταδίωξη καθώς και ότι δικυκλιστές της ομάδας από το Αιγάλεω και το Χαϊδάρι συνέχισαν να ακολουθούν το ύποπτο όχημα χωρίς όμως να ενημερώσουν το κέντρο. 

«Το όχημα εντοπίστηκε από την ομάδα ΔΙ.ΑΣ. του Αιγάλεω και του Χαϊδαρίου και το ακολούθησε χωρίς να έχουν ενημερώσει περί αυτού το Κέντρο», κατέθεσε χαρακτηριστικά. Ο συγκεκριμένος πάντως φρόντισε να επισημάνει ότι το κρίσιμο για την έκβαση της υπόθεσης διάστημα πριν τους πυροβολισμούς απουσίαζε από το Κέντρο Επιχειρήσεων καθώς είχε πάει στην τουαλέτα. 

«Στις 11.50 μ.μ. άκουσα μια φωνή από το Κέντρο της Αμέσου Δράσεως και τη λέξη “Κόφτο” χωρίς τίποτα περαιτέρω. Μετά από λίγα λεπτά πήγα στην τουαλέτα και με την επιστροφή μου άκουσα από τον ασύρματο για πυροβολισμούς», καταθέτει.

Οι αστυνομικοί πάντως που ενεπλάκησαν στο επεισόδιο με τους τρεις Ρομά κάνοντας χρήση των υπηρεσιακών του όπλων και τραυματίζοντας θανάσιμα έναν από τους υπόπτους υποστηρίζουν ότι ουδέποτε άκουσαν την εντολή του Κέντρου Επιχειρήσεων να διακόψουν την καταδίωξη.

Διάψευση των αξιωματικών

Πάντως, αρμόδιες πηγές υπό τον όρο της ανωνυμίας, που υπήρξαν αυτήκοοι μάρτυρες των όσων μηνυμάτων ακούστηκαν από τους ασυρμάτους, διαψεύδουν τους παραπάνω αξιωματικούς.

Επιβεβαιώνουν μεν στην «Κ» ότι ο εκφωνητής στο Κέντρο Επιχειρήσεων ζητούσε συνεχώς από τους δικυκλιστές της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. να διακόψουν την καταδίωξη, όταν το ύποπτο όχημα άρχισε να κάνει επικίνδυνους ελιγμούς, ωστόσο, προχώρησαν σε δύο επισημάνσεις που διαψεύδουν σε ένα βαθμό όσα περιγράφουν στις αναφορές τους οι αξιωματικοί του Κέντρου Επιχειρήσεων. 

Πιο συγκεκριμένα, είπαν ότι δεν υπάρχει καταγεγραμμένη συνομιλία από την οποία να προκύπτει ότι ο επικεφαλής της ΔΙ.ΑΣ. Πειραιά διαβίβασε στο Κέντρο ότι πράγματι άκουσε την εντολή και διέκοψε την καταδίωξη. Περιέγραψαν ακόμα ότι οι ομάδες ΔΙ.ΑΣ. Αιγάλεω και Χαϊδαρίου ενημέρωναν, με εξαίρεση ένα μικρό κενό διάρκειας λίγων λεπτών, για το που βρίσκονται στη διάρκεια της καταδίωξης και επομένως το Κέντρο Επιχειρήσεων γνώριζε ότι μετείχαν στο ανθρωποκυνηγητό.

Τελικά, το λευκό Hyundai που καταδίωκαν μπήκε ανάποδα σε μονόδρομο και εγκλωβίστηκε από λεωφορείο που κινούταν στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας. Ο οδηγός του ύποπτου οχήματος προσπάθησε να ξεφύγει εμβολίζοντας τους αστυνομικούς με τους τελευταίους να πυροβολούν συνολικά 30 φορές κατά του οχήματος και αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του οδηγού.

Σύμφωνα πάντως με μία εκδοχή, πρώτος φέρεται να πυροβόλησε δύο φορές ο επικεφαλής της ομάδας με στόχο την ακινητοποίηση του οχήματος, με τους υπόλοιπους αστυνομικούς να θεωρούν εσφαλμένα ότι δέχονται πυροβολισμούς από τους επιβάτες του Ι.Χ. και να απαντούν με καταιγισμό πυρών.

Οι επτά αστυνομικοί που ενεπλάκησαν στο περιστατικό, κρατουνται στη ΓΑΔΑ και θα απολογηθούν ενώπιον του ανακριτή την Τετάρτη, ενώ αναμένονται και τα αποτελέσματα της βαλλιστικής εξέτασης.

ΚΛΙΚΑΡΕ (ΕΔΩ) ΤΩΡΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις