Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2021

Πλήρης αιφνιδιασμός ΗΠΑ από κινεζική δοκιμή πολυηχητικού όπλου: «Δεν έχουμε ιδέα πως το έκαναν»


 Πλήρης αιφνιδιασμός στις ΗΠΑ από κινεζική δοκιμή ενός πολυηχητικού βλήματος το οποίο αφού πραγματοποίησε μια πλήρη τροχιά γύρω από τη Γη στη συνέχεια έπεσε στον στόχο του, τον οποίο έχασε πάντως για μερικές δεκάδες μίλια.

Η δοκιμή πραγματοποιήθηκε στον Αύγουστο και την αποκάλυψη έκαναν οι Financial Times.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα  της εφημερίδας οι αμερικανικές υπηρεσίες πιάστηκαν στον ύπνο αφού δεν είχαν ιδέα πόσο μπροστά έχει προχωρήσει η Κίνα στα όπλα που αναπτύσσουν παρά πολύ υψηλές ταχύτητες.

«Δεν έχουμε ιδέα πως το κατάφεραν αυτό», ανέφερε ένας ειδικός στους FT σχολιάζοντας την αποκάλυψη της δοκιμής.

Όπως σημειώνεται ΗΠΑ, Ρωσία και Κίνα αναπτύσσουν συνεχώς τεχνολογίες σε πολυηηχητικά όπλα τα οποία αφού εκτοξευθούν σε χαμηλή τροχιά στο διάστημα στη συνέχεια πετούν με ταχύτητα περίπου 5 mach, η οποία είναι μικρότερη αυτή ενός βαλλιστικού πυραύλου.

ΚΛΙΚΑΡΕ (ΕΔΩ) ΤΩΡΑ

Η διαφορά τους όμως με τους βαλλιστικούς πυραύλους  είναι ότι δεν ακολουθούν μια συγκεκριμένο παραβολική τροχιά αλλά όταν εισέρχονται στην ατμόσφαιρα πραγματοποιούν ελιγμούς κάνοντας πολύ δύσκολο τον εντοπισμό τους και την αναχαίτισή τους.


O Taylor Fravel, ένας εκ των ειδικών στο κινεζικό πυρηνικό οπλοστάσιο, ο οποίος ενημερώθηκε για τη δοκιμή από τους FT δήλωσε ότι ένα πολυηχητικό  όπλο με δυνατότητα ελιγμών, μπορεί να εξουδετερώσει πλήρως το αμερικανικό αντιβαλλιστικό σύστημα το οποίο είναι σχεδιασμένο για την αντιμετώπιση στόχων βαλλιστικής τροχιάς.

«Τα πολυηχητικά όπλα πετούν σε χαμηλότερο ύψος τροχιάς αλλά μπορούν να πραγματοποιούν ελιγμούς κάτι που τα κάνει δύσκολα ανασχέσιμα», δήλωσε ο Fravel, ο οποίος είναι καθηγητής στο ΜΙΤ.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι θα είναι εξαιρετικά «αποσταθεροποιητικό» εάν η Κίνα καταφέρει να τελειοποιήσει την τεχνολογία αυτή, για να πει ακόμη ότι μια δοκιμή δε σημαίνει ότι το Πεκίνο είναι έτοιμο να αναπτύξει τέτοια όπλα σε επιχειρησιακή κατάσταση.

Τον Σεπτέμβριο ο γραμματέας της αμερικανικής Αεροπορίας Frank Kendall είχε πει ότι το Πεκίνο αναπτύσσει ένα νέο όπλο με το οποίο θα έχει δυνατότητα παγκόσμιου πλήγματος από το διάστημα, χωρίς όμως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

«Εάν χρησιμοποιήσεις τέτοια όπλα δεν είναι ανάγκη να χρησιμοποιείς συμβατικούς πυραύλους ICBM. Είναι ένας τρόπος για να αποφεύγεις τις αντιβαλλιστικές ασπίδες», είχε σημειώσει.

Τον Αύγουστο ο πτέραρχος Glen VanHerck, διοικητής της NORAD, είχε δηλώσει προφανώς ενήμερος για το νέο όπλο και τη δοκιμή του, ότι η Κίνα «επέδειξε ένα πολύ προηγμένο πολυηχητικό όπλο», το οποίο όπως είπε συνιστά μια νέα πρόκληση για την NORAD.

Μάλιστα όπως αναφέρουν ειδικοί αναλυτές το κινεζικό αυτό όπλο μπορεί να πετάξει πάνω από το νότιο Πόλο προσβάλλοντας τις ΗΠΑ από το νότο την ώρα που η αντιβαλλιστική της ασπίδα είναι προσανατολισμένη από επιθέσεις από το βορρά, δηλαδή από την Ρωσία.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο δεν έκανε κάποιο σχόλιο για την  αποκάλυψη της δοκιμής περιορίστηκε να πει μόνο πως η Κίνα προωθεί συνεχώς την ανάπτυξη των στρατιωτικών της ικανοτήτων και για αυτό το λόγο θεωρείται ως ο Νο12 ανταγωνιστής των ΗΠΑ.  

Ο εκπρόσωπος της κινεζικής πρεσβείας στις ΗΠΑ Liu Pengyu δήλωσε σχετικά:

«Η Κίνα δεν έχει κάποια παγκόσμια στρατηγική και σχεδιασμό όπως οι ΗΠΑ. Δεν έχουμε ενδιαφέρον για καμία κούρσα εξοπλισμών με άλλες χώρες. Αντίθετα οι ΗΠΑ το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν αποδοθεί σε κατασκευασμένες κατηγορίες περί “κινεζικής απειλής” για να δικαιολογήσουν τους στρατιωτικούς τους εξοπλισμούς και την ανάπτυξη πολυηχητικών όπλων.   Αυτό έχει εντείνει τους εξοπλισμούς σε αυτή την κατηγορία των όπλων και δρα εντελώς αποσταθεροποιητικά στην παγκόσμια σταθερότη


ΚΛΙΚΑΡΕ (ΕΔΩ) ΤΩΡΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις