Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2021

Ρωσικό ιστιοφόρο στον Πειραιά: Ξεκινά η αποστολή «Φλόγα του Τσεσμέ» στο Αιγαίο


 Το ακριβές αντίγραφο της φρεγάτας του Μεγάλου Πέτρου της Ρωσίας, που ναυπηγήθηκε σύμφωνα με τα σχέδια και τις ναυπηγικές παραδόσεις του 18ου αιώνα θα φτάσει στον Πειραιά την Παρασκευή.

Από το απόγευμα της Παρασκευής, αν δεν αλλάξει κάτι λόγω καιρικών συνθηκών, μεγάλο ρωσικό ιστιοφόρο θα αγκυροβολήσει στο λιμάνι του Πειραιά.

Πρόκειται για το ρωσικό ιστιοφόρο Shtandart το οποίο είναι αντίγραφο της φρεγάτας του Μεγάλου Πέτρου της Ρωσίας και η έλευσή του θα σημάνει την έναρξη της διεθνούς αποστολής «Φλόγα του Τσεσμέ» στο Αιγαίο.

Η αποστολή θα έχει ιστορικό και εκπαιδευτικό χαρακτήρα και θα διεξαχθεί στο πλαίσιο του επίσημου προγράμματος του Έτους Ιστορίας Ρωσίας – Ελλάδας υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ρωσίας και του Πρωθυπουργού της Ελλάδας.

Στα πλαίσια της αποστολής για πρώτη φορά θα ερευνηθούν αντικείμενα που αφορούν ένα ελάχιστα γνωστό ιστορικό γεγονός.

Πρόκειται για την ύπαρξη το 18ο αιώνα στα ελληνικά νησιά του Νομού του Αρχιπελάγους της Ρωσικής Αυτοκρατορίας.

Η άγνωστη ρωσική παρουσία

Μια αναδρομή στην ιστορία θα δείξει ότι σύμφωνα με τη Συνθήκη του Κιουτσούκ-Καϊναρτζή, που αποτέλεσε τη συμφωνία μετά τον ρωσοτουρκικό πόλεμο των ετών 1768-1774, η Ρωσία απέκτησε το δικαίωμα της κατά βούλησης διορισμού προξένων σε οποιοδήποτε σημείο της επικράτειας της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, κατ' επέκτασιν και στην Ελλάδα.

Για πρώτη φορά στην Ιστορία ιδρύθηκαν ρωσικές Προξενικές Αρχές στην Ελλάδα, κυρίως στα νησιά του Αρχιπελάγους.

Εύβοια, Χίος, Ρόδος, Σάμος, Σαντορίνη. Μύκονος, Κρήτη, είναι μερικά από τα νησιά που απέκτησαν ρωσικές Προξενικές Αρχές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Ρώσοι ναυτικοί έφτιαξαν για πρώτη φορά χειρόγραφους χάρτες του Αρχιπελάγους. Πρόκειται για τους ίδιους χάρτες που διευκόλυναν τη δράση του ρωσικού στόλου εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Για το λόγο αυτό η παρουσία των Ρώσων ναυτικών στην περιοχή θα ερευνηθεί στενότερα στο πλαίσιο της αποστολής.

Την ίδια στιγμή θα πραγματοποιηθεί υποβρύχια κινηματογράφηση στους τόπους αγκυροβολιών και καταβύθισης των ρωσικών πλοίων.

Παράλληλα θα γυριστεί ντοκιμαντέρ, η πρεμιέρα του οποίου θα πραγματοποιηθεί στα κρατικά τηλεοπτικά κανάλια της Ελλάδας και της Ρωσίας.

ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!


Σου άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες;

Εάν ναι βοήθησε μας με το να το κοινοποιήσεις στους φίλους σου.

Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ είναι ΜΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα, χρήσιμα ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ προς ανάγνωση και ενημέρωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάποιο ΝΕΟ και ενδιαφέρον ΑΡΘΡΟ χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ παρέα σας!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις