Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2021

Σε εφαρμογή το υγειονομικό Απαρτχάιντ από σήμερα: «Ελευθερίες» για εμβολιασμένους και «κυνήγι» για ανεμβολίαστους


 Σε εφαρμογή τίθεται από σήμερα, Παρασκευή, το υγειονομικό Απαρτχάιντ, καθώς πλέον οι εμβολιασμένοι θα έχουν περισσότερες «ελευθερίες», ενώ οι ανεμβολίαστοι θα δέχονται ένα πραγματικό... «κυνήγι» από την ΕΛ.ΑΣ, ώστε να διαπιστώνεται εάν τηρούν τα μέτρα. 

Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ανακοίνωσε την Τετάρτη όσα προβλέπονται πλέον τους εμβολιασμένους και νοσήσαντες, τονίζοντας πως «θα υπάρχει πλήρης ελευθερία» στους χώρους που κινούνται όσοι έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους έναντι του κορωνοϊού.

Συγκεκριμένα, τα μέτρα για τους εμβολιασμένους περιλαμβάνουν την απελευθέρωσης της εστίασης και πλέον δεν θα υπάρχει κανένας περιορισμός για τους πολίτες στους αμιγείς χώρους για εμβολιασμένους και νοσήσαντες, επομένως θα μπορούν να είναι όρθιοι και να χορεύουν.


Εν συνεχεία, πλήρης «ελευθερία» υπάρχει πλέον και στους κλειστούς χώρους διασκέδασης όσον αφορά στους εμβολιασμένους για τη νόσο COVID-19 και νοσήσαντες.

Ακόμα, ο Θάνος Πλεύρης δήλωσε πως δεν υπάρχει πια το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας για συγκεκριμένες ώρες, καθώς και η απαγόρευση μουσικής σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, ακόμα και στις λεγόμενες «κόκκινες» περιοχές.

Επισημαίνεται πως σε θέατρα, κινηματογράφους και παιδότοπους η μάσκα παραμένει υποχρεωτική για όλους.


Πάντως, όπως υπογραμμίστηκε, σε μεικτούς χώρους (εμβολιασμένοι, νοσήσαντες και ανεμβολίαστοι) τα δεδομένα δεν αλλάζουν οπότε η χρήση της μάσκας και η τήρηση των αποστάσεων θεωρούνται υποχρεωτικά μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό.

Όσον αφορά στο προσωπικό των επιχειρήσεων εστίασης, διασκέδασης και ψυχαγωγίας, παραμένουν σε ισχύ οι έως τώρα προβλέψεις οπότε οι εργαζόμενοι πρέπει να φορούν μάσκα και να τηρούν μέτρα ατομικής προστασίας.

Τα προαναφερθέντα μέτρα τίθενται σε ισχύ από το Σάββατο (09/10) και θα διαρκέσουν για τουλάχιστον 15 ημέρες αφού θα επαναξιολογηθούν.



Το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. για σαρωτικούς ελέγχους

Στο κυνήγι των ανεμβολίαστων μπαίνει από σήμερα η ΕΛ.ΑΣ. που αντί να κυνηγάει το έγκλημα θα αναζητεί τους «εσωτερικούς τρομοκράτες» τους ανεμβολίαστους.


Συγκεκριμένα, τίθεται σε ισχύ ένα ειδικό πρόγραμμα ελέγχων με βάση στοχευμένο σχέδιο, από την ΕΛ.ΑΣ. και την Εθνική Αρχή Διαφάνειας (ΕΑΔ), σε συνεργασία με τη ΔΙΜΕΑ, την Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας, τις Ελεγκτικές Υπηρεσίες Περιφερειών και τις Δημοτικές Αστυνομίες.

Χαρακτηριστικά, το εν λόγω σχέδιο θα επικεντρώνεται στους ελέγχους πιστοποιητικών εμβολιασμού ή νόσησης, αλλά και ταυτοπροσωπίας σε όσους μπαίνουν σε κλειστούς χώρους επιχειρήσεων εστίασης και διασκέδασης.

Ακόμα, σε σχετική κοινή ανακοίνωση από την ΕΛ.ΑΣ. και την ΕΑΔ επισημαίνεται: «Οι έλεγχοι θα καλύψουν το σύνολο της Επικράτειας και των δραστηριοτήτων που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής των σχετικών μέτρων με στόχο την προστασία της Δημόσιας Υγείας».


Πάντως, σύμφωνα με σχετικές δηλώσεις αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ. στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «στόχος είναι να σταλεί το μήνυμα στον πληθυσμό, ότι οι εμβολιασμένοι και οι επιχειρήσεις εστίασης που λειτουργούν μόνο με εμβολιασμένους, μπαίνουν πλέον σε μια κανονικότητα, αντίθετα από τους ανεμβολίαστους, οι οποίοι θα εξακολουθήσουν να υπόκεινται σε περιορισμούς, κάτι που μπορεί να αποτελέσει κίνητρο για να προχωρήσει ταχύτερα το εμβολιαστικό πρόγραμμα».

Παρελθόν τα μίνι lockdown

Τέλος στα μίνι lockdown, δηλαδή στα περιοριστικά μέτρα τοπικού ενδιαφέροντος, μπαίνει από το Σάββατο.

Χαρακτηριστικά, ο Θάνος Πλεύρης ανέφερε στο πλαίσιο σχετικής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε την Τετάρτη: «Εάν και εφόσον οποτεδήποτε χρειαστεί να έχουμε επιπλέον μέτρα, τότε θα ζητήσουμε την εισήγηση από την Επιτροπή αλλά, αυτή τη στιγμή, θέλουμε να ξέρουμε την επιδημιολογική κατάσταση της κάθε περιοχής, όχι για να έχουμε επιπλέον μέτρα, αλλά ο κάθε πολίτης να γνωρίζει πώς είναι η κατάσταση και αντίστοιχα η Πολιτεία και στο κομμάτι που έχει να κάνει με τους ελέγχους μέσω των τεστ, αλλά και με την καλύτερη δυνατή προστασία ως προς την τήρηση των μέτρων, να βρίσκεται σε μία επαγρύπνηση».

Με άλλα λόγια, το κίτρινο και το κόκκινο χρώμα στον επιδημιολογικό χάρτη του κορωνοϊού παραμένουν αλλά μόνο με στόχο την ενημέρωση των πολιτών για την κατάσταση που επικρατεί σε κάθε περιοχής της χώρας.

ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!


Σου άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες;

Εάν ναι βοήθησε μας με το να το κοινοποιήσεις στους φίλους σου.

Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ είναι ΜΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα, χρήσιμα ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ προς ανάγνωση και ενημέρωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάποιο ΝΕΟ και ενδιαφέρον ΑΡΘΡΟ χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ παρέα σας!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις