Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2021

Στίβεν Πετράτος: Είμαστε κοντά στην οριστική θεραπεία της Σκλήρυνσης κατά Πλάκας

 


Στίβεν Πετράτος: Όλο και πιο κοντά στην ανάπτυξη μίας αποτελεσματικής θεραπείας για την καταπολέμηση της σκλήρυνσης κατά πλάκας. Μια ομάδα ερευνητών στο Πανεπιστήμιο Monash με επικεφαλής τον Δρ Steve Petratos, ίσως καταφέρει να αναπτύξει τη δυνατότητα να αντιστρέφονται οι επιπτώσεις της βαριάς ασθένειας. Ωστόσο, όλα ξεκίνησαν πριν από δύο χρόνια, όταν είχε γραφτεί πως ο ομογενής επιστήμονας, Δρ. Στίβεν Πετράτος, αναζητά αποτελεσματικές θεραπείες που θα αντιμετωπίσουν την σκλήρυνση κατά πλάκας (ΣκΠ) ή αλλιώς πολλαπλή σκλήρυνση. Μάλιστα, τότε ο ομογενής επιστήμονας είχε δηλώσει πως μέσα στα επόμενα 10 χρόνια θα έχουν ολοκληρωθεί οι έρευνες του.

Δεκαοχτώ μήνες μετά από εκείνη τη δήλωση, οι εξελίξεις φαίνεται ότι ξεπέρασαν τις προσδοκίες του ομογενούς επιστήμονα. Όλα δείχνουν ότι πολύ σύντομα τα εκατομμύρια ασθενών που υποφέρουν από πολλαπλή σκλήρυνση παγκοσμίως, θα μπορούν να ατενίζουν με ελπίδα το μέλλον.

Δρ Πετράτος: Ένα παλιό φάρμακο με μία νέα δράση

Ο Δρ Πετράτος και η ομάδα του στο Monash University εργάζονται πυρετωδώς ερευνώντας την πιθανότητα το φάρμακο DITPA. Το φάρμακο, που ήδη χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση μιας άλλης σπάνιας γενετικής ασθένειας, πιθανώς να είναι αποτελεσματικό και για τη θεραπεία της πολλαπλής σκλήρυνσης.

Σύμφωνα με τα ευρήματα των επιστημόνων, το φάρμακο αυτό προάγει την επαναμυελίνωση των κυττάρων του κεντρικού νευρικού συστήματος. Η καταστροφή της μυελίνης, της πολύτιμης αυτής ουσίας που θωρακίζει τις νευρικές ίνες, είναι χαρακτηριστικό της ΣκΠ. Αποτελεί την αιτία των συμπτωμάτων της νόσου, όπως απώλεια κινητικού ελέγχου, μυϊκές συσπάσεις, ακράτεια, αδυναμία, απώλεια μνήμης και προβλήματα σχετικά με την ικανότητα σκέψης και προγραμματισμού. Στα πειράματα εξομοίωσης με παράλυτα ποντίκια το συγκεκριμένο φάρμακο αποδείχτηκε ότι «ξεγελά» τα παθογόνα κύτταρα οδηγώντας τα σε επαναμυελίνωση. Το αποτέλεσμα ήταν τα ποντίκια να μπορούν να περπατήσουν ξανά. Όπως δήλωσε ο Δρ Πετράτος πρόσφατα έλαβε χρηματοδότηση διάρκειας τριών ετών από τους οργανισμούς Trish MS Research Foundation και MS Research Australia. Στόχος είναι η ολοκλήρωση των πειραμάτων που απαιτείται να προηγηθούν πριν ανοίξει ο δρόμος για την τελική φάση των κλινικών δοκιμών του φαρμάκου DITPA.

Στίβεν Πετράτος: Είμαστε κοντά στην οριστική θεραπεία της Σκλήρυνσης κατά Πλάκας

Στίβεν Πετράτος: Ο σπουδαίος επιστήμονας έκανε μία φοβερή ανακάλυψη

Η νευροεκφυλιστική νόσος εκτιμάται ότι προσβάλλει περίπου 2,5 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως και περισσότερα από 25.000 στην Αυστραλία. Οι πιο αποτελεσματικές θεραπείες που διαθέτουμε σήμερα, σχετίζονται με τον περιορισμό της πιθανότητας επανεμφάνισης της νόσου. Μάλιστα, σε ασθενείς που βρίσκονται στα αρχικά στάδια της νόσου. Μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί οριστική θεραπεία. Συνεπώς, αν το φάρμακο, πάνω στο οποίο εργάζεται ο Δρ Πετράτος και η επιστημονική του ομάδα, αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματικό και στους ανθρώπους, τότε μιλάμε για μία πολύ σπουδαία ανακάλυψη. Τα μέχρι στιγμής δεδομένα, θα ανατραπούν οριστικά, χαρίζοντας ελπίδα σε εκατομμύρια ασθενείς σε ολόκληρο τον κόσμο.

Είναι, δυνατόν σε κάποιο εργαστήριο του Monash University, να έχει ανακαλυφθεί η αναγεννητική θεραπεία που όλοι περιμένουν, ως απάντηση στην ΣκΠ;

«Ειλικρινά σε αυτή τη φάση δεν μπορώ να ξέρω. Γι’ αυτό και κάνουμε όλα τα απαραίτητα πειράματα. Θέλουμε να επιβεβαιώσουμε ότι το συγκεκριμένο φάρμακο, παράγει όντως αυτό το αναγεννητικό αποτέλεσμα το οποίο ελπίζουμε όλοι», δήλωσε ο Δρ Πετράτος.

Παράλληλα με τα πειράματα για το DITPA, ο ομογενής επιστήμονας – ερευνητής, εργάζεται και σε μία άλλη θεραπεία με βάση τα βλαστοκύτταρα.

«Η θεραπεία βασίζεται σε κύτταρα και γενετικά τροποποιημένους αδένες με στόχο την παραγωγή μιας θεραπευτικής πρωτεΐνης στον εγκέφαλο και την σπονδυλική στήλη με αναγεννητική δράση. Οι μέχρι στιγμής μελέτες, μας έχουν δώσει εξαιρετικά αποτελέσματα», εξηγεί ο Δρ Πετράτος.

Μία δυνατή συνεργασία: MONASH – ΑΧΕΠΑ

Η συνεργασία του ομογενούς επιστήμονα και της ομάδας του με τον καθηγητή Νευρολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και διευθυντή του Κέντρου Πολλαπλής Σκλήρυνσης ΑΧΕΠΑ, Νικόλαο Γρηγοριάδη, που ξεκίνησε πριν από μερικά χρόνια συνεχίζεται με επιτυχία προς όφελος, όχι μόνο του ερευνητικού εγχειρήματος, αλλά και των Ελλήνων ασθενών. Με αυτό τον τρόπο αποκτούν πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες.

«Ελπίζω πως η συνεργασία μας με το ΑΧΕΠΑ και τον κ. Γρηγοριάδη θα συνεχιστεί και θα επεκταθεί στο μέλλον», λέει ο Δρ. Πετράτος.

Στίβεν Πετράτος: Είμαστε κοντά στην οριστική θεραπεία της Σκλήρυνσης κατά Πλάκας

Στίβεν Πετράτος: Εξασφαλίζει μία ελπίδα για το μέλλον

«Η εξέλιξη στη θεραπευτική της πολλαπλής σκλήρυνσης, έχει προχωρήσει πολύ τα τελευταία χρόνια», λέει ο ομογενής επιστήμονας. Να τονισθεί, ότι επί μία 25ετία έχει αφιερωθεί στην έρευνα για την αντιμετώπιση της ασθένειας. Η μεγαλύτερη βέβαια, πρόκληση είναι η έλλειψη κεφαλαίων. Τα κεφάλαια είναι αυτά που θα επιτρέψουν οι θεραπείες, να φτάσουν πιο γρήγορα στο στάδιο των κλινικών δοκιμών.

«Καταβάλλονται τεράστιες προσπάθειες, για την αντιμετώπιση των προχωρημένων σταδίων της νόσου».

Ωστόσο, ο ίδιος δηλώνει αισιόδοξος. Θεωρεί ότι μέσα στα επόμενα 5 με 10 χρόνια θα δούμε αρκετές νέες θεραπείες για την προχωρημένη μορφή της ΣκΠ. Όσο για τους ασθενείς που επιλέγουν να στραφούν σε πειραματικές θεραπείες στο εξωτερικό, ο Δρ Πετράτος είναι κατηγορηματικός.

«Αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα. Γι’ αυτό πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, ώστε να εξασφαλίσουμε ότι οι ασθενείς αυτοί θα έχουν πρόσβαση σε μια επίσημη, επιστημονικά σταθμισμένη επιλογή θεραπείας, χωρίς να χρειάζεται να φύγουν από τη χώρα και κυρίως χωρίς να θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους»

Δείτε τη συνέντευξη του επιστήμονα και ερευνητή Δρ. Στίβεν Πετράτου


ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!


Σου άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες;

Εάν ναι βοήθησε μας με το να το κοινοποιήσεις στους φίλους σου.

Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ είναι ΜΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα, χρήσιμα ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ προς ανάγνωση και ενημέρωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάποιο ΝΕΟ και ενδιαφέρον ΑΡΘΡΟ χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ παρέα σας!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις