Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2021

Στο «κόκκινο» τα έσοδα του ΕΦΚΑ – “Πονοκέφαλος” το δημοσιονομικό έλλειμμα ύψους 800 εκατ. ευρώ


 Σε “ελεύθερη πτώση” βρίσκονται τα έσοδα του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), προκαλώντας έντονο “πονοκέφαλο” στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.

Η οικονομική κρίση που ακολουθεί την πανδημία έχει μειώσει δραματικά τα έσοδα από εισφορές μισθωτών και όλα δείχνουν ότι η τρέχουσα χρονιά θα κλείσει για το υπερταμείο ασφάλισης με έλλειμμα.

Υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Εργασίας εμφανίζονται απαισιόδοξοι, καθώς βλέπουν, όπως υποστηρίζουν στο enikonomia.gr, ότι κάθε μήνα το ταμείο είναι μείον, γεγονός που μεγαλώνει τη “μαύρη” τρύπα στα έσοδα του ΕΦΚΑ.

Το πρόβλημα αποτυπώνεται με διάφανο τρόπο και στα έσοδα του ταμείου. Το δημοσιονομικό έλλειμμα του ταμείου για το εννεάμηνο προσεγγίζει τα 800 εκατομμύρια ευρώ και το ταμειακό το 1,1 δισ. ευρώ.

Εξάλλου, η φετινή χρονιά είχε μπει… στραβά με το καλημέρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο του 2021 τα έσοδα από εισφορές και ρυθμίσεις οφειλών μειώθηκαν κατά 80 εκατ. ευρώ και οι μεταβιβάσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό ήταν αυξημένες κατά 124 εκατ. Ευρώ.

Η “ακτινογραφία” των εσόδων του ΕΦΚΑ από εισφορές

Στην παρούσα φάση παρατηρείται σημαντική μείωση στα έσοδα από εισφορές μισθωτών. Κατά το διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2020 ο ΕΦΚΑ είχε έσοδα από εισφορές μισθωτών ύψους περίπου 7,5 δισ. ευρώ, ενώ για την ίδια περίοδο φέτος τα έσοδα ανήλθαν σε περίπου 7,4 δισ. ευρώ.

Καλύτερη εικόνα παρουσιάζουν, παραδόξως, τα έσοδα από εισφορές ελευθέρων επαγγελματιών. Τον Αύγουστο 2020 οι εισπράξεις του ΕΦΚΑ είχαν ανέλθει σε 137 εκατ. ευρώ, ενώ φέτος μπήκαν στα ταμεία 185 εκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Εργασίας η αύξηση αυτή οφείλεται στις νέες κλίμακες ασφαλιστικών εισφορών που θεσπίστηκαν από τον πρόσφατο νόμο Βρούτση.

Κι αυτό, γιατί με τον νόμο 4387/2016 (νόμος Κατρούγκαλου) η κατώτατη εισφορά ανερχόταν σε 175 ευρώ, ενώ με το νέο θεσμικό πλαίσιο αυξήθηκε στα 215 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι η πλειονότητα των μη μισθωτών καταβάλλει περίπου 40 ευρώ παραπάνω μηνιαίως σε σχέση με το παλιό καθεστώς.

Είναι, λοιπόν, λογικό τα έσοδα από εισφορές μη μισθωτών να είναι παραπάνω παρά τις μεγάλες απώλειες λόγω τις πανδημίας.

ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!


Σου άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες;

Εάν ναι βοήθησε μας με το να το κοινοποιήσεις στους φίλους σου.

Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ είναι ΜΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα, χρήσιμα ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ προς ανάγνωση και ενημέρωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάποιο ΝΕΟ και ενδιαφέρον ΑΡΘΡΟ χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ παρέα σας!

Πηγή: enikonomia.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις