Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2021

Τουρκία: Το νέο «δίχτυ» ραντάρ στο Αιγαίο και η «Γαλάζια Πατρίδα»

 


εικονογράφιση: Yeni Safak

Ένα «δίχτυ» ραντάρ παράκτιας επιτήρησης (SGRS), με το οποίο η Τουρκία έχει στόχο να «σκανάρει» κάθε περιοχή της λεγόμενης «Γαλάζιας Πατρίδας»,

ειδικά στο Αιγαίο, ανακοίνωσε περιχαρής η φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Γενί Σαφάκ».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της «Γενί Σαφάκ» με τίτλο «όλα για τη Γαλάζια Πατρίδα!», το νέο δίκτυο ραντάρ θα καλύπτει τις περιοχές του Μαρμαρά και του Αιγαίου, δηλ. σε πρώτη φάση η κάλυψη θα αφορά «το 40% της Γαλάζιας Πατρίδας».

Σύμφωνα με τη «Γενί Σαφάκ», το ηλεκτρο-οπτικό σύστημα, που χρησιμοποιεί στο ραντάρ, έχει τη δυνατότητα να ανιχνεύει κινήσεις έως και 12 ναυτικά μίλια από τις ακτές της Τουρκίας κατά τη διάρκεια της ημέρας και έως 8 ναυτικά μίλια κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Τα ραντάρ Aselsan Serdar 7M που θα αναπτυχθούν στο σύστημα θα μπορούν να εμφανίζουν επαφές έως 48 ναυτικά μίλια ανάλογα με τη θέση των σταθμών και το ύψος της κεραίας ραντάρ από τη θάλασσα.

Η Τουρκική στρατηγική και η «Γαλάζια Πατρίδα»

«Με το SGRS, στόχος είναι να μην αφήσουμε αόρατες περιοχές σε περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας μας. Χάρη στο σύστημα αυτό, θα μπορεί να αναπτυχθεί μία στρατηγική στο μέλλον για τις θάλασσες που περιλαμβάνει η “Γαλάζια Πατρίδα” με αποτελεσματική ανάλυση κινδύνου και να δημιουργηθεί μια ισχυρή και αποτελεσματική βάση δεδομένων για την ακτοφυλακή», όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα της εφημερίδας.

Τουρκικά ραντάρ στο Αιγαίο
φωτ. Yeni Safak

Επίσης, λαμβάνονται -σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα- μέτρα και στα χερσαία δυτικά σύνορα της Τουρκίας, με τον σχεδιασμό για εγκατάσταση 91 πύργων ελέγχου στις ακτές της Μικράς Ασίας, που θα «βλέπουν» και θα επιτηρούν την Ελλάδα.

Οι πύργοι θα είναι εξοπλισμένοι με ραντάρ επιτήρησης εδάφους, θερμικές κάμερες, συστήματα ανίχνευσης, σύστημα ραδιοσύνδεσης και ασύρματους σεισμικούς αισθητήρες.

Θα μπορούν να ανιχνεύουν κινήσεις από δεκάδες χιλιάδες μέτρα μακριά και να προειδοποιούν με συναγερμό, όταν εντοπίζεται κάποια παραβίαση, μέσα σε δευτερόλεπτα.

ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!


Σου άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες;

Εάν ναι βοήθησε μας με το να το κοινοποιήσεις στους φίλους σου.

Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ είναι ΜΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα, χρήσιμα ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ προς ανάγνωση και ενημέρωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάποιο ΝΕΟ και ενδιαφέρον ΑΡΘΡΟ χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ παρέα σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις