Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2021

9 σημάδια, που «κρύβουν» υψηλή πίεση!


 Υψηλή πίεση

Μεγάλο ποσοστό ατόμων παγκοσμίως  πάσχει από υψηλή πίεση, αλλά λίγοι είναι εκείνοι που τελικά το γνωρίζουν ότι πάσχουν.

Πιο λίγοι δε, είναι ακόμα εκείνοι που λαμβάνουν θεραπευτική αγωγή για την υπέρταση, αφού μάλλον υποτιμάται η σοβαρότητά της.

Πιο συγκεκριμένα δεν είναι λίγοι εκείνοι που λαμβάνουν μεν αντιυπερτασική αγωγή, αλλά τη διακόπτουν μετά από λίγο, καθώς δεν την κρίνουν εν τέλει απαραίτητη, ενώ σύμφωνα με τις στατιστικές το 85% των ασθενών δεν συμμορφώνονται καν με τις οδηγίες του  γιατρού.

Δεν είναι ίσως ευρέως γνωστό, πως η «ανυπακοή» στο θέμα της υπέρτασης, μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις σε ζωτικά όργανα του οργανισμού, όπως είναι η καρδιά, οι νεφροί, ο εγκέφαλος και τα μάτια.

Για την καλή λειτουργία, λοιπόν, του συνόλου του οργανισμού και προστασία των επιμέρους οργάνων, δεν πρέπει να αντιμετωπίζετε ελαφρά το θέμα της υψηλής αρτηριακής πίεσης, αλλά να φροντίζετε επιμελώς για τη διατήρησή της σε φυσιολογικά επίπεδα.

Η πίεση ενός υγιούς ατόμου είναι 120/80. Αν αυτοί οι αριθμοί ξεπεράσουν τους 140/90, τότε ανήκετε μάλλον στην κατηγορία των υπερτασικών και πρέπει άμεσα να δράσετε. Μεταξύ δε των 120 και 140 παλμών, είναι το προϋπερτασικό στάδιο το οποίο μπορεί να ρυθμιστεί με φυσικούς τρόπους αντιμετώπισης όπως είναι η άσκηση, η χαμηλή κατανάλωση αλατιού, το κόψιμο του τσιγάρου και η σωστή διατροφή.

9 σημάδια, που «κρύβουν» υψηλή πίεση

Πώς όμως θα μάθετε αν όντως πάσχετε από υψηλή πίεση;

Πριν απευθυνθείτε στο γιατρό σας, παρατηρήστε πρώτα το σώμα σας και διαπιστώστε πρώτα οι ίδιοι αν πάσχετε από υπέρταση. Ωστόσο, ακόμα μια δυσκολία στην αντιμετώπιση της υπέρτασης είναι ότι δεν έχει ιδιαίτερα συμπτώματα ή δεν έχει συμπτώματα που να συνδέονται ευθέως με αυτή.

Τέτοια είναι ο  πονοκέφαλος, η ρινορραγία, οι ζαλάδες, οι εξάψεις και το αίσθημα της κούρασης, τα οποία είναι πολύ πιθανό να εμφανίζονται και σε ένα υγιές άτομο με πίεση σε φυσιολογικά επίπεδα. Εαν όμως αυτά τα συμπτώματα εμφανίζονται σε υπερτασικούς ασθενείς, που δεν έχουν μεριμνήσει για την κατάστασή τους, τότε σημάδια όπως είναι η ναυτία, οι οξείς πονοκέφαλοι, ο εμετός, το λαχάνιασμα και η θολή όραση είναι αποτελέσματα βλαβών, που έχουν προκληθεί από την υπερταση σε ζωτικά όργανα, όπως ο εγκέφαλος, τα μάτια, η καρδιά και οι νεφροί.

Καλό είναι, λοιπόν, να έχετε υπόψη σας τα παρακάτω συμπτώματα, όχι για να πανικοβληθείτε, αλλά για να κλείσετε ένα προληπτικό ραντεβού με το γιατρό σας:

 • 1. Δύσπνοια
 • 2. Πονοκέφαλος
 • 3. Ρινορραγία
 • 4. Κούραση και νύστα
 • 5. Σύγχυση
 • 6. Εμβοές
 • 7. Εμετός
 • 8. Έντονη εφίδρωση
 • 9. Θολή όραση

Τέλος, μην θεωρείτε δεδομένο πως αν δεν παρουσιάζετε τα παραπάνω συμπτώματα δεν είστε υποψήφιος υπερτασικός, αφού το κύριο χαρακτηριστικό της υπέρτασης εξακολουθεί να είναι η απουσία των συμπτωμάτων. Το μόνο που έχετε να κάνετε για να είστε σίγουροι για την καλή πορεία της υγείας σας είναι να ελέγχετε τακτικά την πιεσή σας, σπίτι ή στο φαρμακείο, και να διάγετε υγιεινό τρόπο ζωής.

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ 4 ΒΑΣΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΜΕΤΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΙΕΣΗΣ ΤΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ:

Συστολική: κάτω από 120 και Διαστολική: κάτω από 80

Έχετε κανονική πίεση αίματος. Συνεχίστε να έχετε έναν υγιεινό τρόπο ζωής και δεν θα έχετε κανένα πρόβλημα.

Συστολική: μεταξύ 120-139 και Διαστολική: μεταξύ 80-89

Ανήκετε στην κατηγορία που οι γιατροί ονομάζουν “προϋπέρταση”. Δεν έχετε κάποιο σοβαρό πρόβλημα. Οι τιμές αυτές θεωρούνται φυσιολογικές, αλλά είναι σώφρον να συνεχίσετε την υγιεινή διατροφή.

Συστολική: μεταξύ 140-159 και Διαστολική: μεταξύ 90-99

Ανήκετε στην κατηγορία της υπέρτασης στο στάδιο-1. Διατήρηση ή υιοθετήστε έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Εάν δεν δείτε την πίεσή σας να πέφτει λίγο μετά από περίπου έναν μήνα, επικοινωνήστε με το γιατρό σας. Ίσως να χρειάζεστε κάποια ήπια φαρμακευτική αγωγή για την υπέρταση.

Συστολική: 160 και πάνω και Διαστολική: 100 και πάνω

Έχετε υπέρταση στο στάδιο-2, δηλαδή έχετε σαφώς πρόβλημα υψηλής αρτηριακής πίεσης. Πρέπει να υιοθετήσετε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής και διατροφής. Επικοινωνήστε σίγουρα με τον γιατρό σας για περαιτέρω εξετάσεις, αν εκείνος το κρίνει απαραίτητο.

Σημειώσεις

 • Αυτές οι τιμές μπορεί να είναι πιο μικρές για παιδιά και εφήβους.
 • Αυτές οι συστάσεις προϋποθέτουν ότι η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι η μοναδική ασθένεια ή πάθηση που έχετε.
 • Αν έχετε καρδιακή νόσο, διαβήτη, χρόνια νεφρική νόσο ή άλλες παθήσεις, μπορεί να χρειαστεί να αντιμετωπίσετε την υπέρταση πιο “σφαιρικά” και πιο “επιθετικά”.

.

ΚΛΙΚΑΡΕ (ΕΔΩ) ΤΩΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις