Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2021

Αναβιώνει η υπόθεση της «μίζας» των 250.000 ευρώ με κεντρικά πρόσωπα τον Στέργιο Νέζη και τον Ευάγγελο Μυτιληναίο Ο Νέζης είχε καταδικαστεί πρωτόδικα, χωρίς κανένα ελαφρυντικό, σε κάθειρξη 5 ετών για ξέπλυμα μαύρου χρήματος

 


Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για να δώσει και πάλι εξηγήσεις ενώπιον της δικαιοσύνης ο Στέργιος Νέζης για την υπόθεση της «μίζας» των 250.000 ευρώ που φέρεται να συνδέεται με τον επιχειρηματία Ευάγγελο Μητιληναίο.

Ο άλλοτε ισχυρός άνδρας της ΔΕΗ θα καθίσει στο εδώλιο του Εφετείου στις 11 Νοεμβρίου 2021 κατηγορούμενος για το «μαύρο χρήμα», που σύμφωνα με τις αρμόδιες αρχές, έλαβε από τον επιχειρηματία , το 2003, μέσω εξωχώριας εταιρίας, προκειμένου να ανατεθεί στη ΜΕΤΚΑ έργο στο εργοστάσιο της ΔΕΗ στο Λαύριο.

Πρωτόδικα, ο Στέργιος Νέζης έχει καταδικαστεί, χωρίς κανένα ελαφρυντικό, σε κάθειρξη 5 ετών για ξέπλυμα μαύρου χρήματος το οποίο συνδέεται με το αδίκημα της δωροδοκίας. Ένα αδίκημα που το δικαστήριο έκρινε ότι είχε παραγραφεί με αποτέλεσμα να γλυτώσει την καταδίκη ο επιχειρηματίας Ευάγγελος Μυτιληναίος αν και οι δικαστές με την απόφασή τους δέχτηκαν πως διαπράχθηκε. Ο κατηγορούμενος, μάλιστα, σύμφωνα με την απόφαση υποχρεώθηκε να καταβάλλει εγγύηση 100.000 ευρώ για να του χορηγηθεί αναστολή ενώ το πρωτόδικο δικαστήριο αποφάσισε την κατάσχεση και δήμευση του ποσού των 250.000 ευρώ που, κατά την κατηγορία, ήταν η «μίζα» που δόθηκε.

Οι δυο κατηγορούμενοι αν και στις απολογίες τους παραδέχτηκαν τη διαδρομή των 250.000 ευρώ μέσω εξωχώριας εταιρίας ισχυρίστηκαν πως δεν κρυβόταν τίποτα ύποπτο πίσω από τη συνεργασία τους την οποία συνέδεσαν με μελέτη για τη ΛΑΡΚΟ, η οποία συμφωνήθηκε το 1999 και παραδόθηκε το 2003. Ωστόσο, δεν έπεισαν καθώς δεν κατάφεραν να δώσουν πειστική εξήγηση πώς τα χρήματα κατατέθηκαν άπαξ παρά τον ισχυρισμό τους πως η μελέτη γινόταν σταδιακά. Ο Στέργιος Νέζης ισχυρίστηκε πως έλαβε τα χρήματα με αυτό τον τρόπο για λόγους φοροαποφυγής ενώ ο επιχειρηματίας Ευάγγελος Μυτιληναίος έριξε την ευθύνη για την «ύποπτη» συμφωνία στον πατέρα του, ο οποίος έχει φύγει από τη ζωή.

Η πρωτόδικη απόφαση εκδόθηκε τον Ιούνιο του 2020 λίγες μόλις ημέρες αφότου τέθηκε σε ισχύ ο νέος Ποινικός Κώδικας ο οποίος είχε υιοθετήσει αλλαγές στο νόμο περί καταχραστών του δημοσίου που χαρακτηρίστηκαν από νομικούς «διατάξεις πλυντήριο» και οδήγησαν σε ξαφνικό θάνατο υποθέσεις διασπάθισης δημοσίου χρήματος και διαφθοράς. Μάλιστα, οι σκανδαλώδεις διατάξεις, οι οποίες προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις εντός αλλά και εκτός Ελλάδος, τροποποιήθηκαν από την κυβέρνηση της Ν.Δ.

ΚΛΙΚΑΡΕ (ΕΔΩ) ΤΩΡΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις