Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2021

Απαγωγή, βασανιστήρια, εκβίαση:Το φιλόδοξο σχέδιο ληστείας σε στριπτιτζάδικο κι η απρόσμενη κατάληξη


 Κάποια στιγμή ένας μπράβος σε στριπ κλαμπ, ένας βετεράνος πολέμου στο Ιράκ και ένας φίλος τους με πλούσιο εγκληματικό παρελθόν αποφάσισαν να ληστέψουν έναν Καλιφορνέζο έμπορο ναρκωτικών, στρέφοντας δύο εγκληματικές συμμορίες τη μία εναντίον της άλλης. Τίποτα όμως δεν πήγε σύμφωνα με το σχέδιο.

Στις αρχές της άνοιξης του 2019, σε ένα ύποπτο στριπτιτζάδικο στα περίχωρα του Σικάγο συναντηθήκαν τρεις άνδρες για να συζητήσουν το σχέδιο της ληστείας που είχαν στο μυαλό τους. Εάν ήταν τυχεροί, θα έβγαζαν εκατομμύρια δολάρια και θα ξέφευγαν.

Οι συνωμότες έμοιαζαν με ήρωες αστυνομικής ταινίας, κωμωδίας όμως. Το όνομα του πρώτου ήταν Εμανουήλ Μπορίσοφ. Ήταν ένας πελώριος άνδρας με τατουάζ και εγκληματικό παρελθόν, που εργαζόταν ως μπράβος στο ίδιο το στριπτιτζάδικο. Ένας άλλος, ονόματι Εβγκένι Κοπανκόφ, είχε διασυνδέσεις με τη μαφία που ασχολούνταν με την καλλιέργεια και διακίνηση της μαριχουάνας στην Καλιφόρνια. Και οι δύο μετακόμισαν στις ΗΠΑ από τη Βουλγαρία. Ο τρίτος ήταν ο πρώην πεζοναύτης Πολ Μπρουκς, ο οποίος, μετά την επιστροφή του από το Ιράκ, εργαζόταν ως μπράβος μαζί με τον Μπορίσοφ.

Στόχος τους ήταν τα χρήματα του Ιβάν Ιλίεφ, ενός Καλιφορνέζου εμπόρου ναρκωτικών της μεσαίας τάξης που ήταν γνωστός του Μπορίσοφ και του Κοπανκόφ. Αυτός και ακόμη δύο άτομα από τη Βουλγαρία ήταν συνέταιροι σε μια μικρή κατασκευαστική εταιρεία που λειτουργούσε ως βιτρίνα για την παράνομη επιχείρηση με τα ναρκωτικά.

Λίγους μήνες πριν, η αστυνομία παραλίγο να έπιανε τον Ιλίεφ. Οι υπάλληλοι της χωροταξικής υπηρεσίας εντόπισαν με αεροφωτογραφίες τα θερμοκήπιά του στα οποία καλλιεργούσε κάνναβη. Αρχικά η περιοχή τέθηκε υπό παρακολούθηση ενώ στη συνέχεια η αστυνομία έκανε έφοδο και ανακάλυψε πάνω από 4 τόνους μαριχουάνας. «Ήταν η μεγαλύτερη ποσότητα μαριχουάνας που έχω δει ποτέ σε ένα μέρος» ανέφερε αργότερα ένας από τους αστυνομικούς.

Στην παράνομη φυτεία εργάζονταν περίπου 30 άτομα, κυρίως μετανάστες από την Ανατολική Ευρώπη. Και παρόλο που αρκετές φορές ο Ιλίεφ είχε εντοπιστεί στην περιοχή της φυτείας, η αστυνομία δεν κατάφερε να αποδείξει την ενοχή του και να τον φέρει ενώπιον της δικαιοσύνης.

Το σχέδιο της μεγάλης ληστείας
Δεν έβλαψε όμως πολύ την επιχείρηση ναρκωτικών του Ιλίεφ το γεγονός ότι έχασε κάποια από τα θερμοκήπιά του. Όπως ανακάλυψε ο Μπορίσοφ, ένας κούριερ βρισκόταν ήδη στον δρόμο προς το σπίτι του, μεταφέροντας πάνω από δύο εκατομμύρια δολάρια. Οπότε ο Μπορίσοφ πρότεινε να απαγάγουν τον έμπορο για να πάρουν τα χρήματα. Με τα 400.000 δολάρια σε μετρητά που κρατούσε ο Ιλίεφ στο σπίτι, θα είχαν τεράστιο κέρδος.
Οι ληστές δεν είχαν καμία αμφιβολία ότι θα κατάφερναν να γλιτώσουν. Και πραγματικά υπήρχαν λόγοι να το πιστεύουν. Άνθρωποι όπως ο Ιλίεφ ήταν απίθανο να απευθυνθούν στην αστυνομία για να κάνουν καταγγελία, όποτε τα προβλήματα με τον νόμο αποκλείονταν. Ο Κοπανκόφ από την πλευρά του ήταν σίγουρος ότι ήξερε πώς να πείσει τον έμπορο ναρκωτικών ότι για όλα έφταιγαν οι ανταγωνιστές του.
«Το σχέδιο είναι το εξής: Θα τον αρπάξουμε δίπλα από το σπίτι» πρότεινε ο Μπορίσοφ. «Θα περιμένουμε να φτάσει στην εξώπορτα με το αυτοκίνητό του ή κάτι τέτοιο. Στη συνέχεια θα τον πάρουμε μαζί μας, θα τον κρατήσουμε για μερικές ημέρες... μέχρι να μας πει πού κρύβει τα χρήματα».
Για να μεταφέρουν τα χρήματα στο Ιλινόις μετά τη ληστεία, στην ομάδα προσέλαβαν έναν ακόμη άνδρα. Ο Κοπανκόφ ορίστηκε υπεύθυνος για τα όπλα και τις μάσκες, ο Μπρουκς έλαβε εντολή να καλύψει τους συνεργάτες του σε περίπτωση που η επιχείρηση δεν πήγαινε σύμφωνα με το σχέδιο και ο Μπορίσοφ υποσχέθηκε να αναλάβει το πιο δύσκολο κομμάτι, δηλαδή τα βασανιστήρια.
Το σχέδιο άρεσε σε όλους, εκτός από το καινούριο μέλος της ομάδας, που υποτίθεται ότι θα μετέφερε τα χρήματα στο Ιλινόις. Του φάνηκε ότι η ιδέα ήταν πολύ επικίνδυνη.
«Ας υποθέσουμε ότι θα πιάσετε αυτόν τον τύπο μπροστά από την εξώπορτα και θα σας πει ότι τα χρήματα βρίσκονται μέσα... Και μετά; Και αν μέσα υπάρχουν ακόμη πέντε τύποι με όπλα; Τι θα κάνετε τότε;» ρωτούσε.
«Γι’ αυτό προσλάβαμε εσένα» απάντησε ο Μπορίσοφ.
«Δηλαδή, θα τους πυροβολήσετε όλους;»
«Τότε θα κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε» είπε ο Μπορίσοφ.
Το «βαθύ λαρύγγι»
Οι ληστές δεν ήξεραν ότι το καινούριο μέλος της ομάδας είχε λόγο που έκανε τις ερωτήσεις. Μόλις ο Μπορίσοφ τού πρότεινε τη συμμετοχή στη ληστεία, τηλεφώνησε άμεσα στο FBI και τους αποκάλυψε τα πάντα.
Οι πράκτορες του FBI αντιμετώπισαν με σοβαρότητα την αναφορά του. Το όνομα του Κοπανκόφ τούς ήταν γνωστό καθώς συνδεόταν με άλλη υπόθεση. Λίγο μετά την επιδρομή στα θερμοκήπια του Ιλίεφ, το FBI και η Υπηρεσία Δίωξης Ναρκωτικών εντόπισαν δύο οχήματα που μετέφεραν ένα φορτίο το οποίο έφτασε στην Καλιφόρνια με ιδιωτικό τζετ.
Αν και το λαγωνικό μύρισε κάποια ίχνη ναρκωτικών μέσα στα αυτοκίνητα, δεν βρέθηκαν παράνομες ουσίες εκεί. Μετά την έρευνα όμως, οι πράκτορες κατάσχεσαν οκτώ βαλίτσες με μετρητά, συνολικής αξίας περίπου δυο εκατομμυρίων δολαρίων. Σε ένα από τα αυτοκίνητα βρέθηκε και το κινητό του Κοπανκόφ.
Τα χρήματα που κατασχέθηκαν ανήκαν πιθανότατα στον Έντγκαρ Γκαρσία, έναν εγκληματία από τη Δυτική Ακτή και τον φερόμενο αρχηγό των «Μεξικάνων». Η σχέση μεταξύ του Ιλίεφ και του Γκαρσία ήταν τεταμένη: «Μεξικανοί» και «Βούλγαροι» απέκτησαν διαφορές έπειτα από την πώληση κάποιας ακίνητης περιουσίας έναν χρόνο νωρίτερα.
Οπότε ο Κοπανκόφ πρότεινε να διαδοθεί μια φήμη ότι η συμμορία του Γκαρσία σχεδίαζε να ληστέψει τον Ιλίεφ. «Ο Κοπανκόφ είχε ελπίδες ότι τελικά ο Ιλίεφ θα πίστευε ότι τον είχαν ληστέψει οι Μεξικανοί» ανέφερε ο πληροφοριοδότης στο FBI. Σύμφωνα με τον ίδιο, με αυτόν τον τρόπο ο Κοπανκόφ, ο Μπρουκς και ο Μπορίσοφ ήλπιζαν να διώξουν τις υποψίες από πάνω τους.
Οι πληροφορίες που έλαβαν οι πράκτορες του FBI τους βοήθησαν αρκετά. Εδώ και καιρό προσπαθούσαν να βρουν κάποια αποδεικτικά στοιχεία σχετικά με τη δραστηριότητα των πολυεθνικών εγκληματικών συμμοριών της κομητείας Humboldt. Σύμφωνα με φήμες, εκεί καλλιεργούνταν και διακινούνταν τεράστια ποσότητα μαριχουάνας.
Αποτυχία
Στις 30 Μαρτίου και την 1η Απριλίου, ο πληροφοριοδότης είχε ξανά συνάντηση με τους Μπορίσοφ, Μπρουκς και Κοπανκόφ. Τότε όμως είχε ένα κρυμμένο μικρόφωνο που του είχε δώσει το FBI. Από τις συζητήσεις που είχε μεταφέρει, οι πράκτορες κατάφεραν να βγάλουν μόνο ένα συμπέρασμα: Το έγκλημα σχεδιαζόταν είτε από πολύ τολμηρούς είτε από πολύ ηλίθιους ανθρώπους.
Ωστόσο, όσο πλησίαζε η ημερομηνία της ληστείας τόσο πιο νευρικοί γίνονταν οι ληστές. Ακόμη και ο Μπορίσοφ είχε αμφιβολίες σχετικά με την αρπαγή του Ιλίεφ. Τελικά, το αρχικό σχέδιο αναγνωρίστηκε ως πολύ επικίνδυνο λόγω της πραγματικά καλά οργανωμένης ασφάλειας της περιοχής γύρω από το σπίτι του εμπόρου ναρκωτικών.
Τότε ο Κοπανκόφ πρότεινε έναν νέο στόχο, κάποιον ονόματι Σεργκέι, ο οποίος υποτίθεται ότι θα είχε περίπου τρία εκατομμύρια δολάρια σε μετρητά στα χέρια του. Ο Μπορίσοφ συμφώνησε, αλλά ανακοίνωσε ότι θα ασχοληθεί αργότερα με τον Ιλίεφ. Υπήρχαν ακόμη κάποιοι Βλάντο και Γκάλο, συνέταιροι του εμπόρου ναρκωτικών στην κατασκευαστική εταιρεία, οι οποίοι σύμφωνα με τον Μπορίσοφ, είχαν πέντε ή έξι εκατομμύρια δολάρια.
Παρά την αλλαγή του πιθανού θύματος, το σχέδιο παρέμεινε σχεδόν το ίδιο. Εξακολουθούσε να περιλαμβάνει απαγωγή, εκβίαση πληροφοριών και βασανιστήρια.
Ο Μπορίσοφ και ο Μπρουκς αποφάσισαν να πετάξουν στην Καλιφόρνια με αεροπλάνο, ενώ ο Κοπανκόφ, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για τα όπλα, έπρεπε να πάει εκεί με αυτοκίνητο. Οι ληστές συμφώνησαν να συναντηθούν στο αεροδρόμιο και από εκεί να πάνε στο σπίτι του Σεργκέι, να τον παρακολουθούν και, όταν παρουσιαστεί η ευκαιρία, να τον βάλουν μέσα στο αυτοκίνητο.
Αφού ανέθεσαν αρμοδιότητες, ο Μπορίσοφ, ο Μπρουκς, ο Κοπανκόφ και ο πληροφοριοδότης του FBI πήγαν σε ένα κατάστημα Walmart για να αγοράσουν εξοπλισμό: Μπότες, παντελόνια και σακίδια. Την ίδια μέρα, ο πληροφοριοδότης αγόρασε αεροπορικά εισιτήρια για τον Μπορίσοφ και τον Μπρουκς. Βέβαια, το FBI ήταν ήδη προετοιμασμένο για την άφιξή τους.
Στις 3 Απριλίου 2019 στις 5:30 μ.μ. οι πράκτορες του FBI και η αστυνομία απέκλεισαν το αεροπλάνο, το οποίο είχε φτάσει από το Ιλινόις και συνέλαβαν τον Μπορίσοφ και τον Μπρουκς, που κατάφεραν να μεθύσουν κατά τη διάρκεια της πτήσης. Ταυτόχρονα οι πράκτορες του FBI απέκλεισαν την κυκλοφορία στον αυτοκινητόδρομο και συνέλαβαν τον Κοπανκόφ λίγο πριν φτάσει στο αεροδρόμιο.
Το FBI είχε τεκμηριωμένα στοιχεία όπως ηχογραφήσεις συνομιλιών που έκανε ο πληροφοριοδότης. Παρ' όλα αυτά, αρχικά ο Μπορίσοφ, ο Μπρουκς και ο Κοπανκόφ αρνήθηκαν την ενοχή τους και σχεδόν αμέσως αφέθηκαν ελεύθεροι με εγγύηση.
Δύο χρόνια αργότερα, οι Βούλγαροι ομολόγησαν τις πράξεις τους. Κατηγορήθηκαν για συνωμοσία για τη ληστεία και την απαγωγή ενός ατόμου, έγκλημα για το οποίο προβλέπεται ισόβια κάθειρξη. Παραδόξως, ο Κοπανκόφ φοβόταν λιγότερο τη φυλακή από μια πιθανή απέλαση από τη χώρα. Στη δικαστική ακρόαση τον Ιούνιο του 2021 τόνισε αρκετές φορές ότι είχε γίνει πολίτης των ΗΠΑ πριν από το έγκλημα.

ΚΛΙΚΑΡΕ (ΕΔΩ) ΤΩΡΑ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις