Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2021

Ένα βήμα πριν από το μεγάλο "μπαμ"! Συναγερμός με τους μετανάστες στα σύνορα Πολωνίας-Λευκορωσίας (Βίντεο)

 


Όλες οι νέες εξελίξεις-Χιλιάδες μετανάστες περπατούν προς τα πολωνικά σύνορα και να προσπαθούν να παραβιάσουν έναν φράχτη χρησιμοποιώντας μπαστούνια και άλλα εργαλεία ή κατασκηνώνουν στο κρύο

Συνεχίζεται ο «πόλεμος» Πολωνίας-Λευκορωσίας, με φόντο τα καραβάνια των μεταναστών που συγκεντρώνονται στα κοντά στα σύνορα της Πολωνίας. Το θέμα πλέον έχει γίνει τεράστιου ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος... Σήμερα ο Πολωνός πρωθυπουργός δήλωσε  πως η κρίση με τους μετανάστες απειλεί την ΕΕ, ενώ η Λευκορωσία, από την πλευρά της, κατήγγειλε τις «αβάσιμες» κατηγορίες της Βαρσοβίας.

Χτες, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Πολωνίας δημοσίευσε βίντεο όπου απεικονίζει ένα μεγάλο καραβάνι μεταναστών, το οποίο προσπαθεί να διεισδύσει σε πολωνικό έδαφος, έπειτα από πιέσεις των λευκορωσικών αρχών.


Παράλληλα. ο πολωνικός στρατός έχει ήδη δηλώσει πλήρη ετοιμότητα μάχης. Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της χώρας, περισσότεροι από 12.000 Πολωνοί στρατιώτες βρίσκονται σε υπηρεσία στα σύνορα με την Λευκορωσία.

Οι κινήσεις αυτές δεν είναι διόλου τυχαίες, καθώς ένας πολύ μεγάλος αριθμός από μετανάστες κατασκήνωσαν κοντά στα σύνορα της Λευκορωσίας με την Πολωνία την Τρίτη σε χαμηλές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ ο Πολωνός πρωθυπουργός επισκέφθηκε τα σύνορα και αξιωματούχοι προειδοποίησαν ότι η ένταση μπορεί να αυξηθεί τις επόμενες ημέρες.

Η Πολωνία κατηγόρησε τη Λευκορωσία ότι προσπαθεί να πυροδοτήσει μια μεγάλη σύγκρουση ενθαρρύνοντας τους μετανάστες να περάσουν στην Πολωνία και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τα βίντεο δείχνουν εκατοντάδες μετανάστες να περπατούν προς τα πολωνικά σύνορα κοντά στο χωριό Kuznica και μερικούς να προσπαθούν να παραβιάσουν έναν φράχτη χρησιμοποιώντας μπαστούνια και άλλα εργαλεία.



Πλάνα που δημοσίευσε η πολωνική αστυνομία την Τρίτη δείχνουν σκηνές μεταναστών και φωτιές στην πλευρά του συρματοπλέγματος της Λευκορωσίας.

Σύμφωνα με τους Πολωνούς συνοριοφύλακες, οι μετανάστες στα σύνορα με τη Λευκορωσία έκαναν χθες 309 προσπάθειες να περάσουν στην Πολωνία, ενώ 17 από αυτούς συνελήφθησαν.
Πλάνα που δημοσίευσε η πολωνική αστυνομία την Τρίτη δείχνουν σκηνές μεταναστών και φωτιές στην πλευρά του συρματοπλέγματος της Λευκορωσίας.

Σύμφωνα με τους Πολωνούς συνοριοφύλακες, οι μετανάστες στα σύνορα με τη Λευκορωσία έκαναν χθες 309 προσπάθειες να περάσουν στην Πολωνία, ενώ 17 από αυτούς συνελήφθησαν.
 
Η συνοριακή φρουρά της Πολωνίας είπε στο Reuters ότι περίπου 800 άνθρωποι είχαν κατασκηνώσει στη λευκορωσική πλευρά του φράχτη, μέρος μιας ομάδας έως και 4.000 μεταναστών που βρίσκονται εκεί και σε κοντινά δάση.
Εκπρόσωπος των ειδικών υπηρεσιών της Πολωνίας είπε ότι οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι μπορεί να υπάρχουν έως και 12.000 μετανάστες στη Λευκορωσία.

Οι πολωνικές αρχές έκλεισαν μια επίσημη συνοριακή διάβαση με τη Λευκορωσία την Τρίτη, κοντά στο σημείο όπου χιλιάδες μετανάστες προσπάθησαν να περάσουν την προηγούμενη μέρα.
.
Η Πολωνία δήλωσε ότι έχει αναπτύξει επιπλέον στρατιώτες, συνοριοφύλακες και αστυνομία, ενώ και η γειτονική Λιθουανία έθεσε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στα σύνορά της με τη Λευκορωσία.

Σύμφωνα με πρόταση του Υπουργείου Εσωτερικών, η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα τεθεί σε ισχύ από τα μεσάνυχτα της 10ης Νοεμβρίου στη συνοριακή περιοχή και σε απόσταση 5 χιλιομέτρων από αυτήν καθώς και στους χώρους φιλοξενίας μεταναστών από χώρες της Αφρικής και της Ασίας που διείσδυσαν στη Λιθουανία μέσω Λευκορωσίας. Το καθεστώς αυτό προτείνεται να διαρκέσει για ένα μήνα.

Παράλληλα, ένας Πολωνός αξιωματούχος είπε ότι η ένταση θα μπορούσε να αυξηθεί τις επόμενες ημέρες και θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή πρόσθετη διεθνής βοήθεια εάν αυτό συνέβαινε.


Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Pawel Jablonski, μιλώντας στο ιδιωτικό Radio Zet, επανέλαβε ότι προς το παρόν, η Πολωνία δεν χρειάζεται πρόσθετη βοήθεια από τη συνοριακή φρουρά της ΕΕ Frontex.

Οι πρεσβευτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα Ηνωμένα Έθνη αναμένεται να συναντηθούν για να συζητήσουν την ένταση την Τρίτη, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων PAP ο πρεσβευτής της Πολωνίας στον ΟΗΕ.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Λευκορωσίας Belta επικαλέστηκε τον υπουργό Εσωτερικών να λέει ότι κανένας μετανάστης δεν παραβίασε το νόμο.

ΚΛΙΚΑΡΕ (ΕΔΩ) ΤΩΡΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις