Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2021

Επικίνδυνες εξελίξεις στην ΕΕ: Στρατηγοί επικεφαλής για τον Covid-19 ενόψει υποχρεωτικού εμβολιασμού - Τι ετοιμάζουν;


 Σε επικίνδυνα μονοπάτια μπαίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς μετά την Πορτογαλία και η Γερμανία ανακοίνωσε ότι θα αναλάβει ένας στρατηγός το πρόγραμμα εμβολιασμού. 

Ουσιαστικά πρόκειται για μια απόφαση αρκετών χωρών της ΕΕ να ορίσει στρατηγούς επικεφαλής για τον Covid-19, καθώς χρειάζεται κάποιος στρατηγικός για να μπορέσει να επιβάλλει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό. 

Η Γερμανία ετοιμάζεται για ακόμα πιο ακραίο lockdown για ανεμβολίαστους, ενώ παράλληλα θέλει να επιβάλλει και αυτή υποχρεωτικό εμβολιασμό, όπως η Αυστρία. 

Να σημειώσουμε ότι η είδηση αυτή έρχεται την ώρα που ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε υποχρεωτικό εμβολιασμό για όλους άνω των 60 ετών. Δεν είναι διόλου απίθανο να υπάρχει κάποια παρόμοια εξέλιξη και στην Ελλάδα. 

Να θυμίσουμε ότι ήδη η ΕΛ.ΑΣ παρέλαβε πριν λίγες ημέρες 42 περιπολικά για ασθενείς Covid-19, μια είδηση που έχει δημιουργήσει πολλά ερωτήματα, καθώς ακόμα δεν έχει εξακριβωθεί το που θα χρησιμοποιηθούν. 

Σε ελληνικό ΜΜΕ σχολιάστηκαν οι εξελίξεις στην Γερμανία με τον δημοσιογράφο να λέει: «Ο στρατηγός θα ρυθμίζει κεντρικά όλες τις ενέργειες για την πανδημία, ακολουθώντας το παράδειγμα της Πορτογαλίας. Πιστεύουν πως ένα στρατηγός μπορεί να βάλει τα πράγματα σε τάξη, προκειμένου να μην κάνει ότι θέλει».

Γεννημένος το 1964, ο στρατηγός Μπρόιερ είναι εξοικειωμένος με την  αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών ,αλλά και την πανδημία. Από το 2020, συντονίζει τις δυνάμεις της Bundeswehr στο πλαίσιο της παροχής βοήθειας στον πληθυσμό ,για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Η βοήθεια αυτή περιελάμβανε επίσης την ανάπτυξη πολλών χιλιάδων στρατιωτών σε διάφορους τομείς, όπως τμήματα υγείας, εγκαταστάσεις περίθαλψης και νοσοκομεία. Υπό τις διαταγές του στρατηγού Μπρόιερ, η Bundeswehr βοήθησε επίσης στην αντιμετώπιση καταστροφών από χιόνι και πλημμύρες. «Είμαι συνηθισμένος να ενεργώ γρήγορα και να παρέχω πόρους και προσωπικό» , είχε πει ο στρατηγός Μπριούερ στη «Welt» τον περασμένο Δεκέμβριο. 

Εμπειρία στο Αφγανιστάν και στην πολιτική ασφάλειας

Στη  διάρκεια της σταδιοδρομίας του  ο Μπρόιερ υπηρέτησε ως Ταξίαρχος στο Αφγανιστάν και αργότερα μετατέθηκε στο υπουργείο Άμυνας. Εκεί ήταν αρχικά υπεύθυνος στο τμήμα για την πολιτική ασφαλείας. Στη συνέχεια, η τότε υπουργός Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν του ανέθεσε την εκπόνηση της «Λευκής Βίβλου» των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων, για τα τρέχοντα αλλά και τα μελλοντικά καθήκοντα  της Bundeswehr. Από το 2018, ο στρατηγός Μπρόιερ είναι επικεφαλής της Διοίκησης Χερσαίων Επιχειρήσεων, στο Βερολίνο.

Ο Πράσινος βουλευτής, Τομπάιας Λίντνερ χαρακτήρισε τον Μπρόιερ «μια εξαιρετική επιλογή», με ανάρτησή του στο Twitter. Τον είχε επισκεφτεί  μάλιστα στο επιχειρησιακό του κέντρο πριν από ένα χρόνο.

Η βουλευτίνα των Φιλελευθέρων Δημοκρατών, Μαρί Ανιές Στρακ Τσίμερμαν, εξέφρασε επίσης την στήριξή της στο πρόσωπο του στρατηγού Μπρόιερ: «Είμαι ικανοποιημένη με αυτήν την απόφαση να  ηγηθεί ο στρατηγός Μπρόιερ  της ομάδας κρίσης  κατά του κορωνοϊού στην Ομοσπονδιακή Καγκελαρία», έγραψε στο Twitter, προσθέτοντας: «Είναι ένας εξαιρετικός άνθρωπος με μεγάλη εξειδίκευση σε τέτοιες καταστάσεις».

Η Ιταλία, πρώτη διδάξασα

Αλλά και στην Ιταλία, ένας βετεράνος στρατηγός από το Αφγανιστάν έχει αναλάβει να προωθήσει την εκστρατεία εμβολιασμού σε όλη τη χώρα , και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία. Πρόκειται για τον στρατηγό Φραντσέσκο Φιλιούολο ,που έχει εργαστεί ως ειδικός επιμελητείας στο Αφγανιστάν και το Κοσσυφοπέδιο, μεταξύ άλλων. Ο στρατηγός Φιλιουόλο, ENNARO ταξιδεύει συνεχώς σε όλη την Ιταλία για να ελέγξει τα κέντρα εμβολιασμού, να ευχαριστήσει τους νοσηλευτές, να προωθήσει την οργάνωση για την «ενίσχυση» και να διαβεβαιώσει τους Ιταλούς ότι η εκστρατεία εμβολιασμού είναι υπό έλεγχο.

«Η χώρα έχει ολοκληρώσει τον πρώτο κύκλο εμβολιασμού και παράλληλα χορηγεί την τρίτη δόση», λέει ο  Ιταλός στρατηγός. Για τους επόμενους μήνες, λέει ο Φιλιουόλο, όλα είναι οργανωμένα. Η κορύφωση των εμβολιασμών ανά ημέρα θα φτάσει μεταξύ Δεκεμβρίου και Φεβρουαρίου: «Και θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τον κορωνοϊό  με την υποδομή των κέντρων εμβολιασμού που είναι ήδη διαθέσιμα» .

Με σαφείς ανακοινώσεις και αξιόπιστη εφαρμογή, η οργάνωση του στρατηγού Φιλιουόλο θεωρείται ένας από τους λόγους για τους οποίους η Ιταλία είναι πιο επιτυχημένη από άλλες ευρωπαϊκές χώρες στην εκστρατεία εμβολιασμού.

Σούπερ μάρκετ με φράχτες

Την ίδια ώρα έχει γίνει viral τις τελευταίες ώρες μια εικόνα που δείχνει ένα σούπερ μάρκετ να είναι χωρισμένο με φράχτη. Συγκεκριμένα σε σούπερ μάρκετ γερμανικών συμφερόντων στη Ρουμανία έχει τοποθετηθεί συρματόπλεγμα για να ξεχωρίζουν οι εμβολιασμένοι με τους ανεμβολίαστους. 

«Επιπλέον έχουμε την κουβέντα της υποχρεωτικότητα του εμβολίου», προσέθεσε ο δημοσιογράφος και συνέχισε: «Δεν σας λένε εάν θα γίνει, αλλά πότε θα γίνει. Οι Γερμανοί συνταγματολόγοι λένε πως είναι συμβατό με το Σύνταγμα κάτι τέτοιο και μία ποινή που προτείνουν, για όσους δεν δεχτούν να κάνουν το εμβόλιο, θα είναι όπως εκείνη όσων οδηγούν μεθυσμένοι με υψηλότατα χρηματικά πρόστιμα ή και με φυλάκιση μέχρι δύο έτη».

Ο πρόεδρος του FDP και διορισμένος υπουργός Οικονομικών, Κρίστιαν Λίντνερ, ανακοίνωσε ότι «στην κορυφή θα είναι ένας Γερμανός στρατηγός».

Σύμφωνα με την «Süddeutsche Zeitung» και το «Spiegel», πρόκειται για τον 56χρονο στρατηγό Κάρστεν Μπρόιερρ, ο οποίος είναι διοικητής των Ειδικών Δυνάμεων της Bundeswehr.



ΚΛΙΚΑΡΕ (ΕΔΩ) ΤΩΡΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ δεν παίρνει θέση με πολιτική άποψη σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διαφορά ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δίκη σας ενημέρωση.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.