Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2021

Εξελίξεις στα Σκόπια: Παραιτήθηκε από πρωθυπουργός ο Ζ.Ζάεφ


 Την παραίτηση του ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Κυριακής ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ, με ανάρτηση του στο Twitter. 

Συντριπτική ήταν η ήττα που υπέστη το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDSM) του Ζόραν Ζάεφ στον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών. Ο Ζόραν Ζάεφ ήταν πρωθυπουργός της χώρας από τον Μάιο του 2017.

Συγκεκριμένα έχασε με μεγάλη διαφορά τόσο στον δήμο των Σκοπίων, όσο και σε όλους τους άλλους μεγάλους δήμους της χώρας όπου στήθηκαν σήμερα κάλπες για τον δεύτερο γύρο των εκλογών. Εξαιτίας της ήττας του κόμματός του δήλωσε και την παραίτησή του. Το κόμμα του Ζάεφ έχει οριακή πλειοψηφία 62 από τις 120 έδρες με κατώτερους εταίρους του συνασπισμού από την αλβανική μειονότητα της χώρας.

Να σημειωθεί πως είχε προαναγγείλει ότι θα παραιτηθεί εφόσον το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDSM), του οποίου ηγείται, ηττηθεί στον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών στον μητροπολιτικό δήμο των Σκοπίων.

«Μαζί με τους πολίτες φέραμε την ελευθερία και τη δημοκρατία και όταν υπάρχει δημοκρατία υπάρχει ευθύνη. Παραιτούμαι από τον Πρωθυπουργό Βόρειας Μακεδονίας και από τον Πρόεδρος της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης Μακεδονίας», έγραψε στο tweet του ο Ζάεφ γνωστοποιώντας την παραίτησή του.

Ο Ζάεφ ανέφερε ότι δεν υπάρχει ανάγκη για πρόωρες εκλογές. Σύμφωνα με το νόμο, ο συνασπισμός θα μπορούσε να συμφωνήσει σε άλλον υποψήφιο για πρωθυπουργό και να σχηματίσει κυβέρνηση χωρίς νέα ψηφοφορία όπως αναφέρει το δημοσίευμα του το Reuters

Το προηγούμενο έτος, σε κοινοβουλευτική ψηφοφορία, μια κομματική συμμαχία υπό την ηγεσία των Σοσιαλδημοκρατών του Ζάεφ νίκησε με μικρή διαφορά το εθνικιστικό VMRO- DPMNE.

Ο Ζάεφ είχε ηγηθεί της προηγούμενης κυβέρνησης της πρώην Γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας από το 2017 και έβαλε τη χώρα σε πορεία ένταξης στην ΕΕ, συμφωνώντας να προσθέσει τον «Βορρά» στο όνομά της.

Αυτό έλυσε μια αντιπαράθεση δεκαετιών με την Ελλάδα, η οποία είχε δει το όνομα πΓΔΜ ως αξίωση στην ομώνυμο επαρχία της, και είχε εμποδίσει την είσοδο της γείτονος τόσο στην ΕΕ όσο και στο ΝΑΤΟ.

Τα Σκόπια εντάχθηκαν στο ΝΑΤΟ το προηγούμενο έτος.

ΚΛΙΚΑΡΕ (ΕΔΩ) ΤΩΡΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις