Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2021

Συντριβή F-35 στη Μεσόγειο: Αγώνας δρόμου από Βρετανούς να το βρουν πριν τους Ρώσους


 Επείγουσα προτεραιότητα αποτελεί για τους Βρετανούς να εντοπίσουν τα συντρίμμια του F-35 που συνετρίβη στη Μεσόγειο. Το «Ηνωμένο Βασίλειο θέλει να διασφαλίσει ότι το χαμένο αεροσκάφος δεν θα καταλήξει στα χέρια ενός εχθρικού κράτους όπως η Ρωσία», γράφει ο Guardian.

Ένας Βρετανός πιλότος F-35 που έκανε απονήωση από το αεροπλανοφόρο Queen Elizabeth χρειάστηκε να χρησιμοποιήσει το εκτινασσόμενο κάθισμα κατά τη διάρκεια μιας επιχείρησης ρουτίνας στη Μεσόγειο, όπως ανακοίνωσε το απόγευμα της Τετάρτης 17 Νοεμβρίου το υπουργείο Άμυνας (MoD) της Βρετανίας.

Ο πιλότος εντοπίστηκε αλλά το μαχητικό stealth των 100 εκατομμυρίων λιρών συνετρίβη στη θάλασσα το πρωί της Τετάρτης. Στο αεροπορικό συμβάν δεν ενεπλάκησαν άλλα πλοία ή αεροσκάφη, όπως ανέφεραν στρατιωτικές πηγές.

«Ήταν πτήση ρουτίνας»

Το ατύχημα συνέβη λίγο μετά την απονήωση του F-35, είπε ο υπουργός Άμυνας, Μπεν Γουάλας. Σημείωσε δε, ότι οι άλλες επιχειρησιακές και εκπαιδευτικές πτήσεις με τα F-35 συνεχίζονταν προς το παρόν.

Εκπρόσωπος του Βρετανικού Υπουργείου Άμυνας δήλωσε το θέμα: «Ένας Βρετανός πιλότος F-35 από το HMS Queen Elizabeth εκτινάχθηκε κατά τη διάρκεια πτήσεων ρουτίνας στη Μεσόγειο σήμερα το πρωί. Ο πιλότος έχει επιστρέψει με ασφάλεια στο πλοίο και έχει ξεκινήσει έρευνα, επομένως δεν θα ήταν σκόπιμο να σχολιάσουμε περαιτέρω αυτήν τη στιγμή».


Προτεραιότητα τα συντρίμμια του F-35

Άμεση προτεραιότητα είναι η ανάκτηση των συντριμμιών του F-35, με το Ηνωμένο Βασίλειο να θέλει να διασφαλίσει ότι το χαμένο αεροσκάφος δεν θα καταλήξει στα χέρια ενός εχθρικού κράτους όπως η Ρωσία, σημειώνεται σε σχετικό ρεπορτάζ του Guardian.

Το HMS Queen Elizabeth επιστρέφει στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά από ένα μεγάλο πλου, που το μετέφερε μέσω του Ινδικού Ωκεανού στον Ειρηνικό και πίσω. Οκτώ βρετανικά και 10 αμερικανικά F-35B αναπτύχθηκαν στο πλοίο πριν από την Τετάρτη.

f-35b

48 F-35B έχει αγοράσει η Βρετανία

Η Βρετανία συμφώνησε στην αγορά 48 F-35B από την αμερικανική εταιρεία Lockheed Martin, με κόστος 6 δισ. λιρών μέχρι το 2025. Από αυτά, τα 24 έχουν παραδοθεί.

Είναι το πρώτο ατύχημα με ένα F-35B για τη RAF αν και έχουν σημειωθεί προηγουμένως μερικά ατυχήματα με μαχητικά αεροσκάφη F-35 τα τελευταία τρία χρόνια. Μια παρόμοια συντριβή συνέβη τον Σεπτέμβριο του 2018, με ένα F-35B, όταν ο πιλότος, Αμερικανός πιλότος έπρεπε να το εγκαταλείψει στη Νότια Καρολίνα. Τότε θεωρήθηκαν ως  ελαττωματικοί κάποιοι σωλήνες στον κινητήρα.

f-35

Πότε θα ολοκληρωθεί η έρευνα

Μαχητικά αεροσκάφη από το HMS Queen Elizabeth συμμετείχαν στο παρελθόν σε επιδρομές κατά του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία.

Η συντριβή αποτελεί αντικείμενο διερεύνησης από το Τμήμα Διερεύνησης ΑτυχημάτωνΈρευνα η οποία συνήθως διαρκεί αρκετές εβδομάδες για να καταλήξει σε μια πρώτη, αρχική αναφορά. Μια τελική αναφορά διαρκεί συνήθως περίπου ένα χρόνο για να ολοκληρωθεί.


ΚΛΙΚΑΡΕ (ΕΔΩ) ΤΩΡΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις