Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2021

Μπούτια γαλοπούλας λεμονάτα με πατάτες ατμού


 Μπούτια γαλοπούλας λεμονάτα με πατάτες  ατμού

Υλικά:

2 κιλά «παϊδάκια» κομμένα μπούτια γαλοπούλας – έκοψε ο χασάπης μου

2 πατάτες 2 σκελίδες σκόρδο  Ανθό αλατιού Πιπέρι 2 κουτ. σ. ελαιόλαδο 

Υλικά για την λεμονάτη σάλτσα:

1 λεμόνι τον χυμό του – σουρωμένο 1/4της κούπας κρασί λευκό

2 κουτ. σ. μουστάρδα απαλή 1 κουτ. σ. ξύδι 1 κουτ. σ μέλι  1/4της κούπας νερό

Εκτέλεση:

Πρώτα φτιάχνουμε την σάλτσα μας: βάζουμε το νερό, σε μια κούπα, και διαλύουμε την μουστάρδα ανακατεύοντας, μέχρι να ενωθούν, συνεχίζουμε με το μέλι, ανακατεύουμε να ενωθούν, συνεχίζουμε τον χυμό λεμονιού, το κρασί,  το ξύδι,  ανακατεύοντας διαρκώς, να μην κομπιάσει η μουστάρδα, βάζουμε στην άκρη. Σε  μέτρια προς χαμηλή θερμοκρασία, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο μέσα στην χύτρα. Σε πάγκο εργασίας στεγνώνουμε  τα κομμάτια γαλοπούλας με χαρτί κουζίνας, μπατονάροντας τα. 

Πρέπει να είναι στεγνά όταν θα μπουν στη χύτρα μας. Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες. Σπάμε, πιέζοντας τα, με την λάμα του μαχαιριού τα σκόρδα ,τα ξεφλουδίζουμε και τα αφήνουμε ολόκληρα, στην άκρη. Βάζουμε στην χύτρα, τα πρώτα κομμάτια γαλοπούλας και τα σοτάρουμε και από τις δύο πλευρές. Αν κολλήσουν, τα πρώτα κομμάτια στον πάτο, δεν προσπαθούμε να τα ξεκολλήσουμε, τα αφήνουμε, και μόλις σοταριστούν και είναι έτοιμα ξεκολλάνε μόνα τους,  αυτό το θυμόμαστε για όλα τα κρέατα μας. 

Τα  βγάζουμε και τα βάζουμε σε πιάτο, συνεχίζουμε, βάζοντας λίγα -  λίγα κομμάτια κάθε φορά, μέχρι να σοταριστούν όλα τα κομμάτια μας, χωρίς να  χρειάζεται να προσθέσουμε επιπλέον λάδι, γιατί η γαλοπούλα, έχει το ιδίωμα, να αδειάζει το λίπος της, μέσα στην χύτρα, κατά την διάρκεια του σοταρίσματος, και έτσι σοτάρουμε μέσα στο ίδιο της  το λίπος. Στα τελευταία κομμάτια, θυμόμαστε να προσθέσουμε τα σκόρδα ολόκληρα, για να σοταριστούν και αυτά αρωματίζοντας το λίπος μας.

 Ξαναβάζουμε,  όλα τα κομμάτια τα γαλοπούλας  πίσω στην χύτρα μας, μαζί με  τα υγρά που έχουν βγάλει, δυναμώνουμε την θερμοκρασία, προσθέτουμε σταδιακά την σάλτσα μας, βάζουμε τις πατάτες μας στο καλαθάκι ατμού, της χύτρας μας, και μαγειρεύουμε στο χρόνο που μας δίνουν οι οδηγίες της.

 Όταν μαγειρευτεί το φαγητό μας, σερβίρουμε σε πιάτα, γαρνίρουμε με τις πατάτες ατμού, και αφού  κρατήσουμε 1 - 2 μικρά κομμάτια από τις πατάτες, τις βάζουμε  στην σάλτσα που είναι μέσα στην χύτρα, και τα λιώνουμε με πιρούνι. Σουρώνουμε, και περιλούζουμε  το φαγητό μας, στα πιάτα, με την σάλτσα. Αν περισσέψει σάλτσα, την βάζουμε σε σαλτσιέρα, και την τοποθετούμε στο τραπέζι. Η πατάτα, μας βοηθάει λιώνοντας την, να κρεμο - ποιήσουμε την σάλτσα μας, χωρίς κόρν φλάουρ.

Σημειώσεις: Η σάλτσα μου είναι μια κούπα, ακριβώς, όσα και τα υγρά που χρειάζεται η χύτρα μου. Εσείς προσαρμόστε τα υγρά σας, αλλάζοντας αν χρειαστεί, στην δική σας χύτρα, την ποσότητα του  νερού της  σάλτσας  ΜΟΝΟ. Όλα  τα αλλά να τα αφήσετε ως έχουν.


ΚΛΙΚΑΡΕ (ΕΔΩ) ΤΩΡΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις