Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2021

«Ώρα μηδέν»: Η Κύπρος εξέδωσε NAVTEX για γεωτρήσεις της ExxonMobil στο κοίτασμα «Γλαύκος»


 Κρίσιμες οι επόμενες ημέρες

Η Λευκωσία προχώρησε στην έκδοση της NAVTEX ΜΑ 05 με την ανακοινώνει στο βυθοτεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ την διενέργεια επιβεβαιωτικής γεώτρησης στο κοίτασμα «Γλαύκος» από την κοινοπραξία ExxonMobil και Qatar Petroleum.

Το κείμενο της κυπριακής NAVTEX αναφέρει συγκεκριμένα: «Προετοιμασίες εργασιών και γεωτρητικές επιχειρήσεις θα πραγματοποιηθούν από τις 19 Νοεμβρίου 2021 έως στις 30 Ιανουαρίου 2022. Καλούνται όλα τα πλοία να πλεύσουν με προσοχή στην προαναφερθείσα περιοχή».

Σημειώνεται ότι η ερευνητική γεώτρηση στο κοίτασμα «Γλαύκος» που διενεργήθηκε το 2019 από την κοινοπραξία οδήγησε στην ανακάλυψη κοιτάσματος φυσικού αερίου μεταξύ 5 και 8 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδών.

Πλέον ο κύβος ερρίφθη και μένει να φανεί ποια θα είναι η αντίδραση της Άγκυρας και εάν αυτή είναι επιθετική ποια θα είναι η αντίδραση των ΗΠΑ.

Υπενθυμίζεται ότι η ExxonMobil δεν είναι απλά μία τυχαία εταιρεία αλλά το «μακρύ χέρι» των ΗΠΑ και είναι ο «απόγονος» της Standard Oil της πανίσχυρης οικογένειας Ροκφέλερ.

Αξίζει να σημεώσουμε ότι για την σημασία της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο μίλησε ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον εκπρόσωπο της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, οι δύο πλευρές αντάλλαξαν απόψεις για μια σειρά από περιφερειακά θέματα, στα οποία συμπεριλαμβανόταν και η διατήρηση της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, «ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Τζέικ Σάλιβαν, μίλησε σήμερα τηλεφωνικά με τον Ιμπραήμ Καλίν, εκπρόσωπο Τύπου και Επικεφαλής Σύμβουλο του προέδρου της Τουρκίας. Συζήτησαν τα επόμενα βήματα στις διμερείς δεσμεύσεις ΗΠΑ-Τουρκίας μετά τη συνάντηση μεταξύ του προέδρου Μπάιντεν και του προέδρου Ερντογάν στη Ρώμη στις 31 Οκτωβρίου.

 Αντάλλαξαν απόψεις για μια σειρά περιφερειακών θεμάτων, στα οποία συμπεριλαμβανόταν οι εξελίξεις στην Ουκρανία, στο Αφγανιστάν, στη Συρία και στον Νότιο Καύκασο, καθώς και η σημασία της διατήρησης της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Η Exxon Mobil ήταν η αιτία της επικοινωνίας αυτής.

H Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου, Νατάσα Πηλείδου, είχε αναφέρει ότι τα αποτελέσματα της επιβεβαιωτικής γεώτρησης στο κοίτασμα «Γλαύκος» από την κοινοπραξία Exxon Mobil – Qatar Petroleum δεν πρέπει να αναμένονται πριν τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο του 2022, ενώ υπογράμμισε ότι η γεώτρηση θα προχωρήσει απρόσκοπτα και οι όποιες τουρκικές προκλήσεις θα αντιμετωπιστούν μέσα από την διπλωματία.

ΚΛΙΚΑΡΕ (ΕΔΩ) ΤΩΡΑΔεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις