Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2021

Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Τριάντα χρόνια στον θρόνο και πέντε μεγάλα λάθη


 Καθώς ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος φτάνει στην Αθήνα για μία εβδομάδα, το Sputnik θυμάται σήμερα τα πέντε μεγάλα λάθη του προκαθήμενου του Ορθόδοξου Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης, με τη βοήθεια του θεολόγου Νικολάου Σαββόπουλου.

Η επίσκεψη του Πατριάρχη Βαρθολομαίου στην Αθήνα, όπου θα παραμείνει για μια εβδομάδα, συμπίπτει με τα τριάντα χρόνια του στον πατριαρχικό θρόνο.

Με τη βοήθεια του θεολόγου Νικολάου Σαββόπουλου που μίλησε στο Sputnik, εστιάζουμε στα ατοπήματα που σημάδεψαν την πορεία του.

Το πρώτο και βασικό λάθος του ήταν ότι «διαίρεσε την Ορθοδοξία», σύμφωνα με τον ειδικό.

«Όλα ξεκίνησαν από τη Σύνοδο στο Κολυμπάρι της Κρήτης το 2016, που είχε συγκαλέσει ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Όμως εκεί δεν συμμετείχαν ούτε εκπρόσωποι των πατριαρχείων της Αντιοχείας ούτε της Ρωσίας ούτε των αυτοκεφάλων εκκλησιών της Γεωργίας. Τότε εμφανίστηκε η πρώτη ρωγμή.

Στη συνέχεια ήρθε ο τόμος της αυτοκεφαλίας που προκάλεσε το μεγάλο σχίσμα στην Ορθοδοξία και εκθρόνισε τον μητροπολίτη Ονούφριο βάζοντας στη θέση του έναν αβάπτιστο και σχισματικό».

Σύμφωνα με τον θεολόγο, ένα ακόμα λάθος του Πατριάρχη ήταν ότι συνέδεσε την Ορθοδοξία με τα γεωπολιτικά παιχνίδια και κυρίως με τα συμφέροντα των ΗΠΑ. «Η πολιτική δηλητηριάζει την ορθόδοξη πίστη και απομακρύνει την εκκλησία από τα νοήματά της» υπογραμμίζει.

Τα υπόλοιπα λάθη του Πατριάρχη σύμφωνα με αντιφρούντες του στην ελληνική εκκλησία ήταν ότι απέτυχε στο άνοιγμα της Θεολογικής σχολής της Χάλκης, να προστατέψει τα ορθόδοξα μνημεία της Τουρκίας, ειδικά την Αγιά Σοφιά και να «ορθώσει ανάστημα για τα εθνικά θέματα».

Για τα τρία αυτά θέματα, ο κ Σαββόπουλος τονίζει ότι δεν ήταν απόλυτα στο χέρι του το ζήτημα της Χάλκης και της Αγίας Σοφίας.

«Ας μην ξεχνάμε ότι είναι Τούρκος πολίτης, πράγμα που αντικειμενικά του δένει τα χέρια, ενώ η σθεναρή εκφορά αντίθετης άποψης ενδεχομένως δυσκόλευε την παραμονή του στον πατριαρχικό θρόνο. Όμως, όφειλε να έχει άποψη για την ανθελληνική δράση της Τουρκίας και όχι μόνο για τα θελήματα των ΗΠΑ».

Το χρονικό της αυτοκεφαλίας

Ήταν αρχές του 2019 όταν ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος ανακοίνωσε την παραχώρηση αυτοκεφαλίας στη νεοϊδρυθείσα αυτοαποκαλούμενη Ουκρανική Εκκλησία.

Έτσι όμως προκλήθηκε μια τεταμένη κατάσταση στην ουκρανική επικράτεια που περιλαμβάνει διαμάχες πιστών και κληρικών, οι οποίοι εκπροσωπούν τις δύο αντίπαλες μεταξύ τους πλευρές. Όμως ακόμα και σήμερα, οι διαμάχες δεν έχουν αμβλυνθεί και το σχίσμα εξακολουθεί να υπάρχει.

Επιπλέον, η πλειοψηφία των ορθοδόξων εκκλησιών, δεν αναγνωρίζει την απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου να χορηγήσει αυτοκεφαλία.

Εδώ και αρκετό καιρό, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, έχει υποστηρίξει ότι η απόφαση Βαρθολομαίου να παραχωρήσει αυτοκεφαλία έχει υποκινηθεί και από αμερικανικά συμφέροντα.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, έκανε λόγο για χειραγώγηση του Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης από τις ΗΠΑ, σε βάρος των ιδανικών της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

ΚΛΙΚΑΡΕ (ΕΔΩ) ΤΩΡΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις