Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2021

"Από το ποτάμι"! Νέα τουρκικά σενάρια επίθεσης ΗΠΑ-Ελλάδας κατά της Τουρκίας στον Έβρο


 Παναγιώτης Νάστος

Λύσσαξαν οι Τούρκοι για την αμερικανική παρουσία στην Αλεξανδρούπολη και στήνουν προβοκάτσια με ανυπόστατα σενάρια.

Δεν έχει αρχή και τέλος η τουρκική προπαγάνδα και η αξιοθαύμαστη ικανότητα των Τούρκων να κάνουν το άσπρο-μάυρο εν ριπή οφθαλμού.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα Τούρκοι αξιωματούχοι με πρώτον και καλύτερο τον Πρόεδρο Ερντογάν , αλλά και ΜΜΕ της γείτονας χώρας, έχουν εκφράσει ανοιχτά τη δυσφορία τους για την  δημιουργία αμερικανικής βάσης στην Αλεξανδρούπολη.

Για να στοιχειοθετήσουν τη δυσφορία τους αυτή καταφεύγουν στη δημιουργία ανυπόστατων και εν πολλοίς φαιδρών σεναρίων, για  τάχα έλεγχο των στενών από τις ΗΠΑ και για απειλή σε βάρος τους στην Α. Θράκη.

Το ερώτημα είναι γιατί εφόσον η Τουρκία ανήκει στο ΝΑΤΟ  και είναι σύμμαχος με τις ΗΠΑ φοβάται επίθεση από αυτές;

Μήπως ο πραγματικός λόγος είναι ότι βλέπουν την αμερικανική βάση στην Αλεξανδρούπολη ως εμπόδιο στα επιθετικά τους σχέδια για κατάληψη της Θράκης μας , τα οποία πλέον ανατρέπονται;

Το  τουρκικό σχέδιο "Βαριοπούλα"

Άλλωστε το φως της δημοσιότητας είχε δεί πριν λίγα χρόνια το "Σχέδιο Βαριοπούλα" , με το οποίο η 1η Τουρκική Στρατιά της Ανατολικής Θράκης θα επιτίθετο στις φίλιες δυνάμεις στον Έβρο ποταμό με την κυρία της  προσπάθεια να ασκείται ιππαστί του Ερυθροπόταμου , με απώτερο σκοπό την διάσπαση της αμυντικής μας τοποθεσίας και την ταχεία προχώρηση μάζας τεθωρακισμένων δυνάμεων μέχρι τα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα,  διαχωρίζοντας έτσι τις δυνάμεις μας στον Έβρο στα δύο.

Σε εκείνες βορείως του Ερυθροπόταμου και σε εκείνες νοτίως του Ερυθροποτάμου.

Μετά τον διαχωρισμό αυτό οι δυνάμεις μας βορείως Ερυθροποτάμου θα ήταν  εύκολος προς καταστροφή στόχος  για τους Τούρκους, αφού  θα ήταν σχεδόν  περικυκλωμένες από τις  δυνάμεις του 5ου τουρκικού Σώματος Στρατού, χωρίς να έχουν καμία επαφή με τις υπόλοιπες Ελληνικές Δυνάμεις και η μόνη διέξοδος προς τα πίσω θα ήταν το βουλγαρικό έδαφος....

Στη συνέχεια θα πραγματοποιούσαν επίθεση στις  φίλιες δυνάμεις νοτίως Ερυθροποτάμου από δύο κατευθύνσεις, αυτές του Βορρά προς νότο και Ανατλάς προς Δυσμάς

Το τουρκικό προπαγανδιστικό άρθρο

Πρόσφατα σε τουρκικό σάιτ με γνωστές προσβάσεις του στο ΥΠΑΜ της χώρας του σε άρθρο του με τίτλο "Άσκηση διάβασης του έβρου ποταμού έγινε  στον ποταμό Νέστο", αναφέρει:

"Μια πολύ διαφορετική στρατιωτική άσκηση έγινε  μεταξύ των ΗΠΑ και του Ελληνικού Στρατού στον ποταμό Karasu (Νέστο) της Ξάνθης.

Με τη συμμετοχή των αρμάτων μάχης M-1A2 Abrams και Leopard-2HEL που ανήκουν στις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ και της Ελλάδας, διεξάγεται  από κοινού  άσκηση διάβασης  του ποταμού Meriç (Έβρου) στον ποταμό Karasu(Νέστο)  στην περιοχή  της Ξάνθης στη Δυτική Θράκη. Η άσκηση ξεκίνησε στις 7 Νοεμβρίου 2021 και θα ολοκληρωθεί στις 17 Νοεμβρίου 2021.

Το σενάριο της άσκησης, με την ονομασία «Olympic Cooperation 21», που διεξάγεται από κοινού με τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ και της Ελλάδας, επικεντρώνεται κυρίως στη διέλευση ποταμών και υδάτινων περιοχών με άρματα μάχης".

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι  η τουρκική προπαγάνδα  επιχειρεί να προσδώσει επιθετικό χαρακτήρα σε βάρος ΗΠΑ και Ελλάδας με αφορμή την εν  άσκηση «Olympic Cooperation 21» , υπονοώντας ότι αυτή γίνεται στον Νέστο ποταμό, "δείχνοντας"  όμως ότι αποτελεί  προετοιμασία για διάβαση του  Έβρου ποταμού μελλοντικά

Βεβαίως, για τους γνωρίζοντες ο τουρκικός ισχυρισμός είναι παντελώς αβάσιμος, αφού  πρώτον ο Νέστος ποταμός με τις απόκρημνες σε πολλά σημεία δυτικές όχθες του δεν προσομοιάζει εδαφικά με τον Έβρο ποταμό, δεύτερον  είναι ότι αποτελεί τμήμα της βασικής  εκπαίδευσης των τεθωρακισμένων  όλων των κρατών η άσκηση διάβασης υδάτινων κωλυμάτων και τρίτον και το κυριότερο, αναφορικά με την Ελλάδα, ότι  θα πρέπει σε περίπτωση τουρκικής επίθεσης στον Έβρο, ίδε σχέδιο Βαριοπούλα, να προωθήσει τις δυνάμεις της από την Ανατολική Μακεδονία στον Έβρο διαμέσου του Νέστου ποταμού σε περίπτωση που οι γέφυρες του ποταμού καταστραφούν από την Τουρκία

Το αυτό ισχύει και για τις ΗΠΑ των οποίων τα τεθωρακισμένα θα διεκπεραιωθούν από την Αλεξανδρούπολη στις πεδιάδες της Ανατολικής Ευρώπης, που  τις διαρρέουν μικρά και μεγάλα ποτάμια και συνεπώς είναι ευκαιρία η εκπαίδευσή τους  να γίνει μαζί με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

ΚΛΙΚΑΡΕ (ΕΔΩ) ΤΩΡΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις