Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2021

«Φοβάμαι ότι θα μπούμε σε lockdown» λέει Πρόεδρος Ιατρών: Τελειώνει το αφήγημα των εμβολίων -Η Ευρώπη κοντά σε καραντίνα


 Ένα νέο κύμα μαζικών lockdown ετοιμάζεται να «χτυπήσει» την Ευρώπη, καθώς τα τελευταία 24ωρα σε ολοένα και περισσότερες χώρες ακούγονται φωνές που υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να επιβληθούν νέα μέτρα. 

Μπορεί πριν από περίπου 10 μήνες οι κυβερνήσεις να ανακοίνωναν ότι οδεύουμε προς το τέλος του Covid-19 και πως δεν θα επιβληθούν ποτέ ξανά μέτρα καραντίνας γιατί έχουμε το εμβόλιο, όμως τα πράγματα είναι δύσκολα.

Και μπορεί η κατάσταση στη χώρα μας να μην μπορεί σε καμία περίπτωση να συγκριθεί με τις άλλες ευρωπαϊκές, καθώς καταγράφουμε σε καθημερινή βάση ρεκόρ κρουσμάτων και θανάτων, όμως και εκτός Ελλάδας υπάρχουν σκέψεις για μέτρα lockdown, όπως το 2020. 

Στην Ελλάδα τις τελευταίες ημέρες αρκετοί «ειδικοί» έχουν υποστηρίξει ότι το lockdown δεν είναι τόσο μακριά, όσο δηλώνει η κυβέρνηση και πως θέλοντας και μη θα επιβληθούν μέτρα παρόμοια με αυτά του 2020, παρά το εμβόλιο. 

Η καθηγήτρια Αθηνά Λινού μιλώντας σήμερα σε τηλεοπτική εκπομπή ζήτησε να «σφίξουν τα μέτρα για τους εμβολιασμένους», ενώ από την πλευρά της η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών και αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Άννα Μαστοράκου, κατά τη διάρκεια συνέντευξής της, εξέφρασε την έντονη ανησυχία της για τα τελευταία αρνητικά κρούσματα, λέγοντας χαρακτηριστικά «φοβάμαι μήπως υποχρεωθούμε σε ένα νέο lockdown».

H Άννα Μαστοράκου υποστήριξε ότι αν και αναγνωρίζει ότι η κούραση των πολιτών έχει οδηγήσει στη χαλαρότητα της εφαρμογής των μέτρων, επισημαίνει εντούτοις, πως «δεν έχουν πάρει ακόμα στα σοβαρά τον κορωνοϊό».

«Έρχεται η στιγμή που ο φόβος για τη νόσο στην Ελλάδα, θα είναι παραπάνω από τον τωρινό φόβο για τα εμβόλια» προϊδεάζει.

Δηλώσεις παρόμοιες με αυτές που έκανε ο καθηγητής Δημόσιας Υγείας, Τάκης Παναγιωτόπουλος, ο οποίος να θυμίσουμε ότι είχε πει ότι «δυστυχώς δόθηκε η αίσθηση με τα μέτρα που λήφθηκαν στις αρχές Οκτωβρίου ότι περίπου τελειώνουμε με τον κορωνοϊό και πάντως ότι τελειώνουν με αυτόν οι εμβολιασμένοι. Αυτό δεν είναι σωστό, η πανδημία αφορά όλους μας. Δυστυχώς φοβάμαι ότι οι εμβολιασμένοι παίρνοντας αυτό το μήνυμα, προφυλάσσονται λιγότερο».

Είναι δεδομένο ότι στην Ελλάδα όσο και να λέει ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης ότι τα νέα μέτρα θα αφορούν τους ανεμβολίαστους αργά ή γρήγορα θα υπάρξει ανάγκη για καθολικά μέτρα που θα επηρεάζουν άμεσα και τους εμβολιασμένους. Γιατί όσο και εάν εθελοτυφλεί η κυβέρνηση το πρόβλημα δεν είναι οι ανεμβολίαστοι αλλά η αναποτελεσματικότητα των συγκεκριμένων εμβολίων. 

Δεν είναι μόνο ελληνικό το πρόβλημα

Και φυσικά εκτός από την Ελλάδα και άλλες χώρες ετοιμάζονται να επιβάλλουν μέτρα καραντίνας. Ο επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών Όλαφ Σολτς, ο οποίος και θα αναλάβει την καγκελαρία της Γερμανίας, δήλωσε σήμερα Πέμπτη ότι η χώρα χρειάζεται να προετοιμαστεί για να αντιμετωπίσει τη νέα αναζωπύρωση της πανδημίας, και να καταφέρει «να περάσει τον χειμώνα».

«Πρέπει να λάβουμε πάρα πολλά απαραίτητα μέτρα για να περάσουμε αυτό τον χειμώνα. Πρέπει να προστατεύσουμε τη χώρα μας ενόψει του χειμώνα», είπε χαρακτηριστικά. 

Τα ίδια και στην Ολλανδία, εκεί που η βασική συμβουλευτική επιτροπή για τη διαχείριση της πανδημίας Vovid-19 συνέστησε σήμερα στην κυβέρνηση να επιβάλει μερικό lockdown, το πρώτο μετά το καλοκαίρι στη δυτική Ευρώπη, ασκώντας πίεση στην κυβέρνηση να αναλάβει δραστικά και αντιδημοφιλή μέτρα προκειμένου να αντιμετωπίσει την επιδημία.

Κατηγορούν... τους Βαλκάνιους

«Η ανατροπή εισαγωγών – εξιτηρίων στα νοσοκομεία, δείχνει ότι πολύ γρήγορα η πίεση θα είναι μεγάλη. Αν συνεχιστεί έτσι, δεν θα’ ναι διαχειρίσιμη η κατάσταση. Φοβάμαι μήπως υποχρεωθούμε σε ένα νέο lockdown. Έρχεται και το φορτίο από τα Βαλκάνια, στα οποία ανήκουμε, οπότε δεν ξέρω αν θα μπορέσει να μην κλείσει τα πάντα η Ελλάδα. Δεν είναι σίγουρο ότι θα μπορέσει. Το απεύχομαι», είπε η Άννα Μαστοράκου.

ΚΛΙΚΑΡΕ (ΕΔΩ) ΤΩΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις